Ünal, TUSAŞ'taki Göktürk-1 Uydu Fırlatma Töreninde yaptığı konuşmada, hem Türkiye hem de Türk Silahlı Kuvvetleri açısından tarihi bir günün yaşandığını belirtti.
Gelişmiş ülkelerin stratejik hedefleri arasındaki uzay yarışının 59 sene önce başladığını hatırlatan Orgeneral Ünal, "Bugün uzay yarışı dünya yörüngesine yerleştirilen 7 binden fazla uyduyla devam etmektedir, önümüzdeki on yılda mevcudun 2 katı uydunun uzaya fırlatılması beklenmektedir." diye konuştu.
Hava Kuvvetleri Komutanlığının, milletin özverisiyle sahip olduğu modern sistemler ve icra ettiği görevlerle dünyanın önde gelen hava güçleri arasında yer aldığını vurgulayan Ünal, "Hedefimiz, harekat ihtiyacını tamamen milli sistemlerle karşılayabilen bir hava uzay gücü olmaktır." diye konuştu.
Orgeneral Ünal, komutanlığı özgün sistemlerle hava ve uzay gücüne dönüştürme çalışmalarının 2000'li yıllarda başladığını anımsatarak, devletin himayesi ve savunma sanayi kuruluşlarının katkısıyla önemli mesafelerin katedildiğini söyledi.
Göktürk-1 uydusunun 24 saatlik döngüde yaklaşık 250'den fazla yüksek çözünürlüklü ve renkli görüntü aktarabileceğini dile getiren Ünal, "Göktürk-1 ve Göktürk-2 uydularının yanı sıra önümüzdeki dönemde tamamlayıcı gözlem uyduları, erken ihbar uyduları ve haberleşme uyduları uzaydaki yerini alacaktır. Bu uydular ve bunları yerden yönetecek olan Hava Uzay Grup Komutanlığımız ile Türk Hava Kuvvetleri daha çok hava uzay gücü olacak, inanıyoruz ki Türkiyemizin istiklal ve istikbali daha güçlü teminat altına alınabilecektir." ifadesini kullandı.
Türk uzay yasası ve Türk uzay kurumunun hayata geçirilmesinin milli uzay stratejisinin en büyük tamamlayıcısı olacağını belirten Orgeneral Ünal, "Milli uzay stratejimiz kapsamında uzayın serbest kullanımında yerimizi alırken uzayın barışçı amaçla kullanımı ilkesine sadık kalarak, uydu sistemlerimizin özgün tasarımla geliştirilmesi, uzaya kesintisiz ulaşım sağlanması ve uydularımızın güvenli yönetiminin sağlanmasını amaçlamaktayız. Bu amaçlarımızdan sapmadan ve yorulmadan çok çalışıp çok öğrenip çok öğretmeyi hedeflediğimizi özellikle vurgulamak isterim." dedi.
GÜNDE 250'DEN FAZLA GÖRÜNTÜ
Savunma Sanayii Müsteşarlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu da projeye ilişkin sunumunda, Göktürk-1 Projesinin önemli oranda yerli katkıyla hayata geçirildiğini söyledi.
Ömrü 7 yıl olarak öngörülen uydunun, günde 250'den fazla görüntünün teminini sağlayacağını ifade eden Gençoğlu, uydunun 7 gün 24 saat kesintisiz işletileceğini dile getirdi.
Gençoğlu, Türk mühendislerinin uzay ve uydu alanındaki bilgi ve becerilerinin artırıldığını kaydetti.