KHK ile darbe ve terör suçları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan ancak yurtdışında bulunmaları nedeniyle kendilerine ulaşılamayan kişilerin Türk vatandaşlığından çıkarılması işleminde sona gelindi. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan listede yer alan 130 kişi için tanınan 3 aylık süre doldu. Aralarında Fethullah Gülen, milletvekillikleri düşürülen Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız, Kozanlı Ömer kod adlı Osman Hilmi Özdil gibi isimlerin de bulunduğu kişilerden yurda döndükleri tespit edilmeyenler, Bakanlar Kurulu kararı ile "vatandaşlıktan ihraç" edilecek..
15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'ye yönelik yargı sürecinde yurt dışındaki bazı şüpheliler ülkeye dönmedi, bazıları da yurt dışına kaçtı. İfadeleri alınamayan bu durumdaki şüpheliler ile ilgili 6 Ocak'ta 680 sayılı kanun hükmündeki kararnameyle (KHK) düzenleme yapıldı. KHK'da, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda yapılan değişikliklerle bu kişilerin vatandaşlıktan çıkarılmalarının yolu açıldı.
KHK'ya göre, Türk Ceza Kanunu'nun "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "Anayasa'yı ihlal", "Cumhurbaşkanı'na suikast ve fiili saldırı", "Yasama organına karşı suç", "Hükümete karşı suç", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyan", "Silahlı örgüt" ve "Silah sağlama" başlıklarındaki suçlar nedeniyle hakkında soruşturma yürütülen Türk vatandaşları yurt dışında ise mahkeme 1 ay içinde vatandaşlıklarının kaybettirilmesi amacıyla isimlerini Adalet Bakanlığı'na bildirecek.
İLK BİLDİRİM TERÖRİSTBAŞI GÜLEN İÇİN GELMİŞTİ
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Mayıs'ta FETÖ davasının firari sanığı Fethullah Gülen'in vatandaşlıktan çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. 680 sayılı KHK'daki düzenlemeye atıfta bulunan mahkeme, bakanlığa gönderdiği yazıda, "Yargılanması devam eden sanık Fethullah Gülen'in savunması alınamadığından ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığı halde bu sanığın yurtdışında bulunduğu anlaşıldığından gereğinin takdir ve ifası, KHK hükmü gereğince Adalet Bakanlığı'na sunulmuştur" ifadesini kullandı.
GÖZLER BAKANLAR KURULU'NDA
KHK ile tanınan 3 aylık sürenin tamamlanmasının ardından gözler Bakanlar Kurulu'na çevrildi. Listede yer alıp üç ay içinde yurda dönmeyenlerin vatandaşlıktan çıkarılmaları için gereken teklif İçişleri Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bakanlar Kurulu'nun vatandaşlıktan çıkarma kararı Resmi Gazete'de yayımlanacak. Vatandaşlıktan çıkarma kararı şahsi olacak, çıkarılan kişinin eş ve çocuklarını etkilemeyecek. Çıkarılan kişi adına bildirim formu düzenlenecek, bu forma dayanılarak kişinin nüfus kaydı kapatılacak. Yapılan bu işlem ilgili tüm kurumlara bildirilecek. Vatandaşlıktan çıkarılan kişilerin vatandaşlığı tekrar kazanmak için başvurmaları durumunda, "milli güvenlik bakımından engel teşkil eden bir hallerinin bulunup bulunmadığına" bakılacak. Olumlu karar alınırsa yine Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek.