New York Times'ın 100 yıllık kini

1896 yılından bu yana Musevi kökenli Sulzberger ailesi tarafından yönetilen New York Times, kendilerine gelen talimatla yerli ve milli hamleler yapan Türkiye'yi hedef aldı. New York Times'ın Türkiye düşmanlığı ise Sultan Abdülhamit dönemine dayanıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :28 Kasım 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :28 Kasım 2017 , 22:36
New York Times’ın 100 yıllık kini

İÇİNDEKİLER

New York Times gazetesi 1851'de gazeteci ve politikacı Henry Jarvis Raymond ve bankacı George Jones tarafından kuruldu. 1896 yılında ise Musevi kökenli Sulzberger Ailesi gazeteyi satın alıyor. 18 farklı yayına sahip olan 'The New York Times Company'nin 1,5 milyona yaklaşan tirajına karşın tarihi skandallarla dolu.

Gazetenin tarihindeki en büyük skandal ise ABD'li bir kamu görevlisi olan L.B. Sullivan'i 29 Mart 1960'da iftiralarla dolu bir haber yayınlaması. Bu iftiralar dolayısıyla para cezası ödemeye mahkum edilen gazete 1971'de 'Pentagon Belgeleri' yazı dizisi dolayısıyla ABD hükümeti tarafından dava edildi.

YALAN VE İFTİRA HABERCİLİĞİ
The New York Times seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hadsiz eleştirilere başlayarak "Türkiye'nin baş basın eleştirmeni" başlıklı bir yazı yayımladı. Gazete "Türkiye'nin liderine göre, New York'tan yapılan eleştiri yayımlanmaya uygun değil" diyerek kışkırtıcı bir rol üstlendi. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Erdoğan'ın 'gücünü artırmasının Türkiye'yi belirsizliğe sürükleyeceğini' yazdı. 2014 Eylül'de akılalmaz bir iddia ortaya atan gazetenin Yayın Yönetmeni Dean Bauet, Türk yetkililerin muhabirlere yönelik tehditler savurduğunu iddia etti. Ancak ispata davet edilen Bauet sessizliğe büründü.

New York Times gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultan Abdülhamit, Menderes ve Özal için hakaret ve iftira dolu haberler yayımladı. İşte o haberlerden bazıları:

ERDOĞAN'I DÜŞMAN GİBİ GÖRÜYOR
Aralık 2014'te yine Erdoğan'ı hedef tahtasına koyan gazete Türkiye'de medyaya yönelik operasyonlar yapıldığını ve bunun 'paranoya siyasetinin bir parçası olduğunu' iddia etti. FETÖ'ye karşı gerçekleştirilen operasyonların ardından "Erdoğan, paralel evrende yaşayan despot bir lider imajı çiziyor" hakaretinde bulunmuştu. 23 Mayıs 2015'te 'Türkiye üzerinde kara bulutlar' adlı bir yazı yayımlayan New York Times şunları yazdı: Erdoğan doğruyu söyleyenlere karşı hasmane bir tavır takınıyor gibi. ABD ve NATO müttefikleri onu bu yıkıcı yoldan geri döndürmeye çalışmalı.

İŞTE O İFTİRA DOLU MANŞETLER

'İmparatorluğu sattı' bile yazdılar

19 Aralık 1886: 'Sultan Abdülhamit komplocuların ve ajanların gölgesinde halkının saygısını kaybetti.

15 Mart 1892: 'Sultan Abdülhamit'e karşı planlanan suikast girişimi büyük heyecan yarattı.'

3 Kasım 1895: 'İmparatorluğu'ndaki son 20 yıla bakıldığında, Sultan Abdülhamit'in Hıristiyan halkından daha büyük bir düşman görmediği açık...'

20 Kasım 1895: 'Abdülhamit'in emriyle Harput'a giren Kürt süvarileri Hıristiyanları katletti.'

24 Ocak 1896: 'Abdülhamit İmparatorluğu Rus Çarına sattı.' Ayrıca gazete sözde Ermeni Soykırımı konusunda Abdülhamit'i karalayan yüzlerce haber yaptı.

MENDERES'E KARŞI DARBEYİ KIŞKIRTTILAR
19 Nisan 1953:
'Türkiye'nin ekonomisi zora girdi. Bu Başbakan Adnan Menderes tarafından yalanlansa da mevcut ekonominin kötü sonuçları para piyasalarında görülmeye başlandı.'

15 Aralık 1953: 'Türk siyasi partisi tacize uğradı. Meclis, Menderes'e muhalif olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin mallarına el konulmasını onayladı.'

25 Nisan 1960: Bu ay İnönü'nün mitinglerini ordu yardımıyla durdurması karşısında durumu protesto eden askerler tutuklandı. Atatürk'ün devriminden bu yana ilk kez ordu içinde siyasi muhalefet olduğu göz önünde tutulmalı. Liberalleşme sayesinde Menderes seçimleri kazandı.

ÖZAL'A KARŞI İSTİFA KAMPANYASI
12 Haziran 1985: Türkiye'de bir polis devleti yaratabilme korkusu yarattığını söylediler.

15 Mayıs 1988: 'Türkler Özal'ın referandumunu reddetti' başlıklı haberde istifa kampanyası başlatmıştı.

9 Mart 1991: 'Türkiye'de yeni bir hanedanlık mı? eğer öyleyse yönetilemez bir hanedanlık…' Özal ve eşi Osmanlıların modern bir versiyonu...

1993 yılında Özal'ın ölüm haberini ise 'Turgut Özal, 66, Ankara'da vefat etti; Türkiye'nin kavgacı Cumhurbaşkanı' . Haberde Özal için 'Gözlüklü, huysuz, hiddetli, iç işlerinde kişisel kan davalarını güden" gibi hakaretlerde bulunmuştu.




NEW YORK TIMES İLE CIA İLİŞKİSİ
CIA sıklıkla editoryal karar oluşturma süreçlerinde araya giriyordu. Örneğin, CIA 1954 yılında Guatemala'da, Arbenz rejimini devirmek üzere bir operasyon başlattığında, Eisenhower'in Dışişleri Bakanı Allen ve CIA yöneticisi John Foster Dulles New York Times yayımcısı Arthur Hays Sulzberger'e ziyarette bulunarak muhabir Sydney Gruson'u Guatemala'dan Mexico City'ye atamasını istediler. Böylelikle Sulzberger, devrimin sebep olacağı bir takım yankıların Mexico'da hissedilebileceği gerekçesi ile Gruson'u Mexico City'e yerleştirdi.

CIA FİNANSE ETTİ
Carl Bernstein 1977'de şunları naklediyor: "1950'lerin başından itibaren CIA, CIA ajanlarına muhteşem bir kılıf olan, İngilizce ve yabancı dillerde yayın yapan birçok yabancı basın organını, dergileri ve gazeteleri gizli olarak finanse etti. Bu yayınlardan bir tanesi Rome Daily American idi ve 1970'lere kadar bu gazetenin %40'ına CIA sahipti."

CIA İLE GİZLİLİK ANLAŞMASI
​Bernstein'a göre CIA, "Teşkilatın yönlendirmelerine çok daha fazla maruz kalan" maaşlı muhabir ve serbest çalışan gazeteciler ile olan ilişkilerine rağmen, haber yayın organları yöneticileri ile gayrı resmi ilişkiler kurdu. "Birkaç yönetici, New York Times'dan Arthur Hays Sulzberger bunlar arasında gizlilik anlaşmaları imzaladı. Fakat söz konusu resmi mutabakatlar nadiren yapılıyordu: Teşkilat görevlileri ve medya yöneticileri arasındaki ilişkiler genellikle sosyal ilişkilerdi.

Yazar Debora Davis şöyle açıklıyor: "CBS yöneticisi William Paley'in CIA Yöneticisi Dulles ile kişisel ilişkisi iletişim endüstrisindeki en etkili ve anlamlı ilişkilerden biri olarak bilinmektedir. Paley CIA ajanları için kılıf sağlamıştır, haber filmlerinde verilmeyen bilgiler temin etmiştir, muhabirlerin sorgulanmasına izin vermiştir ve 1970'lerin ortalarına kadar süren CIA ve ana yayıncılık firmaları arasındaki iş birliğinin birçok açıdan standartlarını oluşturmuştur."

CIA ÇALIŞANLARINA TIMES KILIFI
​Bernstein, 1977 tarihli önemli makalesinde şunlara dikkat çekiyor: "CIA görevlilerine göre, teşkilatın Times ile ilişkisi öbür gazeteler ile kıyaslandığında en değerli ilişkiydi. 1950'den 1960'a kadar, gazetenin son yayımcısı Arthur Hays Sulzberger tarafından onaylanan anlaşmalar altında yaklaşık 10 CIA çalışanına Times örtüsü/kılıfı sağlanmıştı. Kılıf düzenlemeleri, mümkün olan her durumda CIA'e yardım temin etmek için Sulzberger tarafından belirlenen genel Times politikasının bir parçasıydı."

Sulzberger CIA Yöneticisi Allen Dulles'in yakın bir arkadaşıydı. Bazı tartışmalarda bulunmuş olan yüksek seviyeli bir CIA görevlisi şöyle anlatıyor: "Bu ilişki düzeyinde kudretlinin kudretli ile konuştuğu bir temastı bu. Prensipte bir anlaşma vardı, evet eğer gerçeği söylememiz gerekiyorsa, birbirimize yardım edecektik. Kılıf/örtü bahsi çeşitli durumlarda ortaya çıktı. Mevcut düzenlemelerin astlar tarafından ele alınacağı konusunda anlaşılmıştı. Kudret sahibi ayrıntıları bilmek istemedi; onlar inandırıcı yadsınabilirlik istiyorlardı."