Ramazan ayı ne zaman başlıyor(2018)? Ramazan Bayramı ne zaman (2018)? Ramazan'ın ilk günü ne zaman?

11 ayın sultanı Ramazan geldi çattı. Müslümanlar 2018'de Ramazan'ın ne zaman başlayacağını araştırmaya başladı. Allah'ın müslümanlara müjdelediği bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini de içinde barındıran en mübarek vakitlerin ayı Ramazan'a az bir zaman kaldı. Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesi ne zaman? Rahmet kapılarının sonuna kadar aralandığı müslüman aleminin dualarla karşıladığı Ramazan ayı iftar ve sahur vakitleri merak ediliyor. 2018 yılı Ramazan imsakiyesi, Ramazan Bayramı detayları haberimizde...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :10 Mayıs 2018 , 00:00 Güncelleme Tarihi :10 Mayıs 2018 , 23:43
Ramazan ayı ne zaman başlıyor2018? Ramazan Bayramı ne zaman 2018? Ramazan’ın ilk günü ne zaman?

İÇİNDEKİLER



RAMAZAN BAŞLIYOR

Ramazan başlangıcı 2018 senesinde de heyecanla bekleniyor. Ramazan Bayramı ne zaman? Müslümanlar Ramazan ayının ne zaman başlayacağını araştırmaya başladılar. 2018 yılında 3 aylar 19 Mart 2018 tarihinde Receb ayı ile birlikte başladı. 22 Mart 2018 tarihinde Regaib Kandili idrak edildi. 13 Nisan 2018 tarihinde ise Miraç Kandili karşılandı. Berat Kandilinin de dualar ile geçirilmesinin ardından on bir ayın sultanı Ramazan beklenilmeye başlandı. 11 ayın sultanı Ramazan ayı 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü başlayacak ve 14 Haziran Perşembe günü ise Ramazan'ın son günü, bayram arefesi olacak. Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'in indiği rahmet, mağfiret ve bereket ayıdır. Allah'ın kullarına bir lütfu olan Ramazan Ayı, tüm insanlığa rehber olarak gönderilen, Kuran'ın indirildiği ve içinde, "bin aydan daha hayırlı olan," Kadir Gecesi'nin de içinde bulunduğu bereket ayıdır. Ramazan Bayramı ne zaman? Bayram 2018 yılında 15 Haziran'da başlıyor. 14 Haziran Perşembe bayramın arefesi olacak. Üç gün süren bayram 17 Haziran Pazar günü son bulacak. Arefe günü 14 Haziran Perşembe gününe denk geldiği için Ramazan Bayramı tatilinde uzun bir tatil olmayacak. Bu yüzden resmi tatil günleri perşembe öğleden sonra ile birlikte Cuma, Cumartesi ve Pazar. Çalışanlar, zaten iki günü hafta sonu olan 3.5 günlük bir tatil olacak.



RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2018 yılı 11 ayın sultanı Ramazan ayı 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü başlayacak ve 14 Haziran Perşembe günü ise Ramazan'ın son günü olacak.

İLK ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?

Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'in indiği rahmet, mağfiret ve bereket ayıdır. Allah'ın kullarına bir lütfu olan Ramazan Ayı, tüm insanlığa rehber olarak gönderilen, Kuran'ın indirildiği ve içinde, "bin aydan daha hayırlı olan," Kadir Gecesi'nin de içinde bulunduğu bereket ayıdır. Peki Ramazan ayı oruç ne zaman başlıyor? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı takvime göre, Ramazan ayı 16 Mayıs Çarşamba (2018) günü başlayacak.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı 2018 yılında 15 Haziran'da başlıyor. 14 Haziran Perşembe bayramın arefesi olacak. Üç gün süren bayram 17 Haziran Pazar günü son bulacak.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

Arefe günü 14 Haziran Perşembe gününe denk geldiği için Ramazan Bayramı tatilinde uzun bir tatil olmayacak. Bu yüzden resmi tatil günleri perşembe öğleden sonra ile birlikte Cuma, Cumartesi ve Pazar. Çalışanlar, zaten iki günü hafta sonu olan 3.5 günlük bir tatil olacak.

RAMAZAN NEDEN ÖNEMLİ

3 Aylar'ı uğurladığımız Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur'an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam'ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır.

RAMAZAN AYINDA OKUNACAK DUALAR VE YAPILAN İBADETLER!

''Ramazan ayı Kur'an ayı'dır''

Ramazan ayında okunan Kur'ân'ın her bir harfine binler sevap yazılır

Ramazan ayı "Kur'ân ayı"dır. Diğer semavî kitaplar da Ramazan ayında indirilmiştir.

Her bir Kur'ân harfine normal vakitte on sevap varken Ramazan-ı şerifte binler sevap verilir.

Her Ramazan ayına Cebrail (as) Kur'ân'ı baştan sonra okur Efendimiz (asm) dinlerdi. Sonra da Peygamber Efendimiz mescidde sahabelere okur Hz. Cebrail de yanında bulunurdu. Bu hadiseye "arda" denilirdi.

"Teravih namazı"nı kılan günahlardan temizlenir"

"Allah(cc) Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibadetini (teravih namazını) sünnet kıldım. Kim, faziletine inanarak ve alacağı mükâfatı Allah'dan (cc) umarak orucunu tutup, gece ibadetini yaparsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından kurtulur" (Nesai)

"Ramazan ayının ilk gecesinde; sema kapıları ve cennet kapıları açılır. Bu açılış, ta son gecesine kadar devam eder; kapanmaz. İster kadın olsun, ister erkek; Ramazan ayının gecelerinden birinde kıldığı namazın (teravihin) her secdesi için bin yedi yüz sevap yazılır. Onun için cennette bir saray yapılır ki; kırmızı yakuttandır, her kapının dahi kırmızı yakut işlemeli iki kanadı vardır…" (Gunyet-üt Talibin)

"Resulullah ve Hz. Ebu Bekir devrinde teravihler ferdi olarak kılınmış ve durum Hz. Ömer'in hilafetinin başlarına kadar bu minval üzere devam etmiştir. Hz. Ömer'in emriyle teravihler Übey İbnu Kab'ın imamlığında cemaatle kılınmaya başlanmıştır. Bu sebeple teravih namazının cemaat ile kılınmasına "Hz. Ömer'in sünneti" denilmiştir." (Kütüb-i Sitte)

Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. "Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için" denilir ve namaza durulur.

Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1 "İnnâ a'taynâkel-kevser...", ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur.



İFTARA YAKIN İSE;

"Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî", iftar esnâsında da:

"Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü" duâsı okunur.

Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen müslümanlar, arefe günü 2 rek'at namaz kılarak, Allâh'a ilticâ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur.