Dedikoducu eş boşanma nedeni olarak kabul edilir mi?

Dedikoducu eşe boşanma davası açılır mı? Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda yine okuyucularımızdan gelen soruları yanıtladı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Eylül 2018
Dedikoducu eş boşanma nedeni olarak kabul edilir mi?


Eşim kendi arkadaş ve akraba ortamında sürekli benim dedikodumu yapıyor. Cinsel hayatımızla ilgili asılsız şeyler bile söylemiş. Kendisini uyardım fakat dinlemedi. Dava açmak istiyorum. Sizce bu durum boşanma nedeni olarak kabul edilir mi?


Türk Medeni Kanunu'nun 166/1 maddesi "Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, lerden her biri boşanma davası açabilir" şeklindedir. Eşinizin sizin aleyhinizde yaptığı dedikodu sizin kişilik haklarınızı ihlal eden boyuttaysa elbette boşanma davası açabilirsiniz. Yargıtay da bir kararında "...Yapılan soruşturma, toplanan delillerle davalıdavacı kadının kocasının başka kadınlarla ilişkiye girdiği hususunda dedikodu çıkmasına sebebiyet verdiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı-davalı koca da dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, davacı-davalı kocanın da davasının kabulü ile boşanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davasının reddi doğru bulunmamıştır." (Y2HD. 24.05.2007) şeklinde hüküm tesis etmiştir. Eşi, toplum içinde küçük düşürmek, aile mahremiyeti içinde kalması gereken konularda başkalarıyla sohbet etmek, eşin cinselliği hakkında konuşmalar yapmak hiç kuşkusuz boşanma nedenidir.


Dükkanımda kiracı olan şirket, dükkanı alt kiralama ile başka bir şirkete kiralamış. Bu kiracıyı işyerimden nasıl çıkarabilirim?


Bu konuda size kira sözlmeniz ve Türk Borçlar Kanunu'nun 322/2. Maddesi rehberlik edecektir. Kiracınızın alt kiralama yapabilmesi için ya kira sözleşmenizde ya da ayrıca yazılı bir şekilde alt kiralama yetkisi vermiş olmanız gereklidir. Eğer bu şekilde bir yetki vermediyseniz hatta bu konuya sözleşmenizde hiç değinilmemiş olsa bile kiracınızın alt kiralama yapması yasal değildir. Ayrıca kiracının bu işyerinden tamamen ayrılmış, işyerini yeni kiracıya bırakmışsa bu durumda da bu durumu öğrendiğiniz tarihten itibaren 6 ay içinde Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun gereği Kaymakamlığa şikayet ederek fuzuli şagil yani haksız işgalci olduğu gerekçesi ile kolluk marifeti ile tahliye etmesini sağlayabilirsiniz.


SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL