Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Cumhuriyetimizin 95. yıldönümü kutlu olsun. İstanbul, bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır. Paha biçilmez bu şehre yaptığımız bu büyük eserin adını İstanbul verdik. Hayırlı uğurlu olsun.
Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı'mız burası tam kapasitesiyle havalimanı vasfını koruyacaktır. Gerek havacılık fuarları gerekse başka bir takım faaliyetler için aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Atatürk Havalimanı'nın bu faaliyetler dışındaki alanları ise söz verdiğimiz şekilde millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da inşallah İstanbul'umuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecek.
İstanbul Havalimanı'mızı yapmak için 2013 yılında kolları sıvayıp ihalesini gerçekleştirdiğimizde, pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini biliyorum. 2015 yılında yer teslimi yapılıp iş başladığında bile bu tereddütler sürüyordu. TV'de kendini beğenen birisi orası çöker diyor. Niye çökermiş burası, çok yumuşak araziymiş. Bu teknolojinin olduğu yerde yumuşak arazi mi olur?
Tüm etapların tamamlanması 2028 olarak öngörülüyor. Dolayısıyla bu havalimanımız önümüzdeki 10 yıl boyunca büyümeye devam edecektir. Kendi enerjisini üreten çevreci, tabiat dostu, engelsiz bir proje olan havalimanımızdaki hizmetleri için 120 bin kişi hizmet yapacaktır.
Bu proje, yatırım bedeli 10 milyar 247 bin euro, devlete ödenecek kira bedeli 22 milyar 152 milyon euro olmak üzere vergiler hariç toplam 32,4 milyar euro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. İlk etabın finansmanının 4.5 milyar euro tutarındaki bölümünün, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank ile üç özel bankamız tarafından karşılanmış olmasını da çok önemli görüyorum. Bu projede herhangi bir Hazine garantisi yoktur. Sembolik bir rakamı ifade eden, projenin işletme süresinin ilk 12 yılıyla sınırlı olmak üzere, 342 milyon euro dış hat yolcu geliri garanti edilmiştir.
İstanbul Havalimanı, hem mimarisi, hem işletmesi, hem finansmanıyla gerçekten ülkemizin yüz akı, dünyada da örnek olacak bir projedir. Bu dev projenin etüdünden inşaatına katkısı olan, kamu kurumlarına, bankalara, taşeronlara, firmalara her şeyden öte işçisine, teşekkür ediyorum.
Bu havalimanıyla sadece ülkemize değil, dünyaya büyük bir hizmet yapıyoruz. Türkiye'nin kilit rolü daha da ileriye taşındı. Bu ülke için dökülen tek damla alın teri, tek damla kan asla boşa gitmedi. Dostlarımıza sesleniyorum: Gelin huzurla, güvenle, mürreffeh geleceği birlikte inşa edelim. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla törenin ardından havalimanında resepsiyon verdi. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, konuk devlet başkanları ve hükümet temsilcileriyle sohbet etti. Bu arada Erdoğan, törene katılan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.
ZAFER ANITI GURURLA VE DUALARLA AÇILDI
İstanbul'un üçüncü havalimanının ilk fazının uçuşlara açılması dolayısıyla düzenlenen tören, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "CAN" uçağından eşi Emine Erdoğan ile indikten sonra makam aracıyla terminal binasına geçti. Erdoğan, burada Limak/ Kolin/Cengiz/ Mapa/ Kalyon Ortak Girişim Grubu yetkililerinden bilgi aldı. Beraberindekilerle terminal binasında bir süre yürüyen Erdoğan, konuk liderlerle aile fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, kullandığı elektrikli araçla bilet işlemlerinin yapıldığı THY kontuvarına giderek görevlilerle sohbet etti. Görevliler de Erdoğan'a, günün anısına biniş kartı verdi. Törende, Okay Temiz ve Roman Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Orkestrası konser verdi, havalimanının tanıtım filmi gösterildi. Açılış konuşmalarının yapılacağı kürsü, havalimanının lale figürlü, mimarlık ödüllü 90 metre yüksekliğindeki Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin minyatürü şeklinde tasarlandı. Törendeki konuşmalar, İngilizce, Arapça, Rusça, Çince, Almanca, Fransızca ve İspanyolcaya da çevrildi. Erdoğan, konuşmasının ardından Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/ Kalyon Ortak Girişim Grubu yetkilileriyle fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ayrıca Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin minyatürü hediye edildi.
ÜNLÜ SPORCU DA KATILDI
Terminal binasının kapılarında nazar boncukları olması dikkat çekti.
THY'nin yeni kıyafetlerini giyen hostesler misafirleri karşıladı. Birçok kişi yeni kıyafetli hosteslerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Tören için oluşturulan dev sahnede, havalimanının özgün tasarımlı kontrol kulesinin minyatürü kürsü olarak yer aldı.
Erdoğan çifti, CAN uçağından ele ele indi. Kendilerini, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve kızları Esra Albayrak karşıladı. Askeri tören kıtasını selamlayan Erdoğan ardından terminal binasına geçti. Erdoğan çifti burada da Baykar Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve kızları Sümeyye Erdoğan Bayraktar tarafından karşılandı.
Erdoğan, dev eseri yapan Limak/Kolin/Cengiz/ Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu yetkililerinden bilgi aldı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da eşlik ettiği Erdoğan, Dağıstan asıllı Rus karma dövüşçü Khabip Nurmagomedov ile bir süre sohbet etti.
Davetliler arasında yer alan sanatçı Hülya Koçyiğit, "Cumhuriyetin 95. yılında bu eser muhteşem bir armağan, gurur verici. Gerçekten ihtişamından gözlerim kamaştı" diye konuştu.
Terminaldeki ekranlara temsilcileri törene katılan bazı ülkelerin başkentlerinin ismi ve bayrakları yansıtıldı.
ÖDÜL AVCISI
Proje ilk ödülünü, hava trafik kontrol kulesi ve teknik binasıyla Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi'nden 2015'te aldı. Pininfarina ve AECOM imzasını taşıyan, Türk-İslam kültürünün ve İstanbul'un kültürel mirasının önemli motiflerinden laleden ilham alınarak yapılan tasarım ödüle layık görüldü.
İngiliz Scott Brownrigg firmasının öncülüğünde tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı terminal binasına, dünya çapında mimar ve tasarımcıları bir araya getiren Dünya Mimarlık Festivali'nde "Gelecek Projeler-Altyapı" kategorisinde tasarım ödülü verildi.
İstanbul Havalimanı'nın raylı sistemle şehir merkezine bağlanması için bir kolu Gayrettepe, bir kolu da Halkalı tarafına uzanan metro bağlantı çalışmaları sürüyor. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı kesiminin öncelikli olarak hizmete alınması hedefleniyor.
İstanbul Havalimanı'nın yolcu deneyimi konusunda "dünyanın en önemli havalimanı" haline getirilmesi hedeflenirken, taksi hizmeti için İstanbul 34 No'lu Taksiciler Kooperatifi ile anlaşma imzalandı. Sözleşmeyle yeni bir taksi hizmeti sunulması için pek çok yeni standart belirlendi.
Kargo taşımacılığnda bir dünya merkezi olacak havalimanı için konteynır, tren, TIR gibi büyük yük taşıyan Ro-Ro gemilerinin yanaşabileceği bir liman inşa edilecek.
İstanbul Havalimanı'na İ.B.B. Otobüs İşletmeleri A.Ş.'ye ait HAVAİST otobüsleri yolcu taşıyacak. İstanbul kartın kullanılabileceği yolculuğun ücreti yıl sonuna kadar yüzde 50 indirimli olacak.
MİLLETİMİZİN ADI MEDENİYET TARİHİNE YAZILDI
TBMM Başkanı Binali Yıldırım açılışta yaptığı konuşmada "Bu harikulade eseri meydana getirmek için İGA'nın içinde yer alan Cengiz, Kolin ve Limak gruplarına teşekkür ediyor, emekleri için kutluyorum. Bu eserin isimsiz kahramanları, mimarlar, mühendisler, gece gündüz demeden çalışan işçilerimiz, emekçilerimizdir. Projenin gerçekleştirilemeyeceği söylenmişti, kaynak bulunamayacağı söylenmişti. Çalışmaktan usanmadık, inatla bugünlere ulaştık. Zorluklar karşısında pes etmek mizacımıza asla uymuyor. 15 Temmuz'da bunu gördük. Attığımız her adımla, yaptığımız her eserle Cumhuriyetin temellerini daha da sağlamlaştırıyoruz. Bu eserle milletimizin adı medeniyet tarihine yazıldı" dedi.
'42 AY BİR REKORDU'
İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, "Sayın Cumhurbaşkanımız 2014'te söylediğiniz gibi 'Bu sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır.' Cumhurbaşkanımızın sahiplenmesi sayesinde bütün engelleri aşarak 42 ayda tamamladık. Bu bir dünya rekorudur" dedi.
DÜNYA İSTANBUL'A BAĞLANACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Bu havalimanı dünyanın en büyük havacılık merkezlerinden biri olacak. Dünya nüfusunun üçte biri İstanbul'a direkt bağlanacak" dedi.
'BİZE BU HİZMETİ SUNANLARI TEBRİK EDİYORUZ'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İstanbul'un yeni havalimanının açılışıyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Türkiye gelişen, büyüyen, bir ayağı batıda ve bir ayağı da doğuda olan bir ülkedir. Böyle bir ülkenin böylesine büyük bir havalimanına ihtiyacı vardı. Bize bu hizmeti sunanları tebrik ediyoruz. Bugün açılışı var. Yürekten bir şekilde böylesine bir hizmeti bizlere sunanlara millet olarak memnun olduğumuzu söylemek isterim" dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN D&R MAĞAZASINI GEZDİ
İstanbul Havalimanı dünyanın en büyüğü olmasının dışında teknik özellikleriyle de dikkat çekiyor. İşte Türkiye'nin gurur projesinin özellikleri:
Toplam alanı 76.2 kilometrekare
6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi var.
İlk etapta 90 milyon yolcu kullanacak.
Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek. 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.
Ana terminal binası, 1 milyon 300 bin metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası. Ayrıca içindeki yapı ve kültür tamamen Türk mimarisini andırırken çatı, Mimar Sinan'ın eserlerinden esinlenilerek yapıldı. Terminal binasında İstanbul'un Boğaziçi görüntüsünün verileceği dutyfree alanı olacak.
Tüm etaplar tamamlandığında her piste saatte 19 iniş veya kalkış yapılabilecek.
Faaliyete geçecek ilk etabı Atatürk Havalimanı'nın 3 katı büyüklüğünde olacak.
Katlı otopark 700 bin metrekare ve 18 bin araç kapasiteli olacak. Açık otopark ile birlikte 70 bin araç kapasitesine ulaşılacak.
Toplam 1.4 milyon metrekare (200 futbol sahasına eşdeğer) kargo alanında 35 geniş gövdeli kargo uçağı aynı anda operasyon yapabilecek.
Atatürk Havalimanı'nın 1 milyon tonluk kargo hacmi, yeni havalimanında ilk etapta 2.5 milyon ton, tüm fazlar tamamlandığında 5.5 milyon tona (4.5 milyon ton kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olan Hong kong'un üzerinde) ulaşacak.
26 milyar 140 milyon euroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesini kazanan Limak/Kolin/Cengiz/ Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca 42 ayda inşa edildi. Grup, İstanbul Grand Airport (İGA) ismiyle şirket kurdu. Şirket, yıllık 1,1 milyar euro olmak üzere 25 yılda KDV dahil 26 milyar euro kira ödeyecek.
SABAH