21 Haziran yaz gündönümü hakkında bilinmeyen o gerçek
21 Haziran yaz gündönümü oldukça merak ediliyor. Astrologlar, Dünya'nın Kuzey Kutbu'nun güneşe en yakın olduğu yörüngeye ulaştığında 21 Haziran yaz gündönümü tam anlamıyla hesaplanabilir. O anlar, bu yıl Türkiye'de 21 Haziran saat 18:54'te gerçekleşecek. 21 Haziran’da güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik gelir. Bunun sonucunda, güneş ışınları Kuzey Yarımküre’ye en dik, Güney Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir. Kuzey Yarımküre’de en uzun gündüz, Güney Yarımküre’de ise en kısa gündüz yaşanır. Eski kültürler, güneşin gökyüzündeki yolunun, gün ışığının uzunluğunun, gün doğumu ve gün batımı konumunun yıl süresince düzenli bir şekilde değiştiğini biliyorlardı. Peki en uzun gündüz nerede 21 Haziran Yaz gündönümünde neler yaşanır? 21 Haziran yaz gündönümü nedir?
takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Haziran 2019 , 09:06Güncelleme Tarihi :21 Haziran 2019 , 09:07
21 Haziran Yaz dönümü nedir, doodle oldu mu sorusu araştırılıyor. Yaz Gündönümüen uzun gündüz nerede sorusu 2018 yılında da merak ediliyor. 21 Haziran tarihinde gerçekleşen yaz gündönümünde Yengeç Dönencesi güneş ışınları dik açı ile alır. Dünyanın şekli, hareketleri ve eğik yapısı sonucu oluşan bu döngü sonucunda gece gündüz sürelerinde değişiklikler yaşanır. Yani bu tarih itibari ile örneğin kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarım kürede de en uzun gece yaşanır. 21 Haziran Yaz gündönümünde dönenceler haricinde kurup dairelerinde de 24 saatli gece gündüz yaşanır. Kuzey kutbunda 24 saat gündüz yaşanırken Güney kutbunda 24 saat gece yaşanır. Bu etki, mevsimsel gecikme olarak adlandırılır. Öğleden sonralarının öğlen saatlerinden daha sıcak olmasının nedeni ile aynıdır.
YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?
21 Haziran tarihinde gerçekleşen yaz gündönümünde Yengeç Dönencesi güneş ışınları dik açı ile alır. Dünyanın şekli, hareketleri ve eğik yapısı sonucu oluşan bu döngü sonucunda gece gündüz sürelerinde değişiklikler yaşanır. Yani bu tarih itibari ile örneğin kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarım kürede de en uzun gece yaşanır. Bugünden sonra da kuzey yarım kürede gündüzler kısalmaya, güney yarım kürede de geceler kısalmaya başlar.
21 HAZİRAN'DA NELER OLUYOR?
21 HaziranYaz gündönümünde kuzey yarım kürede Yengeç Dönencesine güneş ışınları dik açı ile gelir. Ayrıca o gün kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanır. Yaz gündönümünü ayrıca bir nevi güneş ışınlarının geliş açısı itibari ile kuzey yarım kürede yazın başlangıcı olarak kabul edilir. 21 Haziran Yaz gündönümünde güney yarım kürede de kuzey yarım kürede yaşananların tam tersi gerçekleşir. Oğlak Dönencesine güneş ışınları bu tarihte en eğik açı ile ulaşır. Bundan sebep 21 Haziran kışın başlangıcı olarak kabul edilir. En uzun gece yaşanır ve gündüzler uzamaya başlar.
21 Haziran Yaz gündönümünde dönenceler haricinde kurup dairelerinde de 24 saatli gece gündüz yaşanır. Kuzey kutbunda 24 saat gündüz yaşanırken Güney kutbunda 24 saat gece yaşanır.
21 Haziran Yaz gündönümünde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç Dönencesine güneş ışınları en dik açı ile ulaşır. Oğlak Dönencesine ise en eğiş açı ile ulaşır. Buna ek olarak Yengeç Dönencesinde saatler 12'yi gösterdiğinde gölge boyu sıfıra iner.
EN UZUN GÜNDÜZ NEREDE YAŞANACAK?
21 HaziranYaz Gün Dönümü'nün kış başlangıcı sayıldığı Güney Yarı Küre'de bugün en uzun gece ve en kısa gündüz yaşanır.
Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerken Güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır.
Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gün Dönümü'nde saat 12 olduğunda Güneş dik bir açıyla gelir ve Yengeç Dönencesi'nde gölge boyu sıfır olur.
TÜRKİYE'DE EN UZUN GÜNDÜZ NEREDE?
21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır
21 ARALIK KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?
21 Aralık'ı 22 Aralık'a bağlayan gece Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanıyor. Güney yarım kürede ise en uzun gündüz yaşanıyor. Kış gündönümü veya Kış gün dönümü, (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz , Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.
21 ARALIK KIŞ GÜNDÖNÜMÜNDE NELER YAŞANIR?
21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Bunun sonucunda aşağıdaki olaylar gerçekleşir:
Güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir. Güney Yarımküre'de yaz, Kuzey Yarımküre'de kış mevsiminin başlangıcıdır. Üzerinden Oğlak Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya'nın en sıcak yerleridir. Güney Yarımküre'de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre'de ise en uzun gece yaşanır.
Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi'dir. Öğlen saat 12.00'de Oğlak Dönencesi'nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.
Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir. Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
DİĞER GÜN DÖNÜMLERİ NE ZAMAN?
21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz Kuzey Yarı Küre'de ilkbahar başlar.
21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey Yarı Küre)
23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey Yarı Küre)
21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey Yarı Küre)
21 HAZİRAN EN UZUN GÜN DE NELER OLUR?
En uzun gün sadece Kuzey yarım küreyi değil, aynı zamanda güney yarım küreyi de etkilemektedir. Bu tarihte Güney Yarım kürede kış başlamaktadır. Güney yarım küre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanmaktadır. Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerkeni güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanmaktadır ve gölge boyları kısalır. Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilmektedir. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.
5 BİN YILDIR TAKİP EDİLİYOR
Eski kültürler, güneşin gökyüzündeki yolunun, gün ışığının uzunluğunun, gün doğumu ve gün batımı konumunun yıl boyunca düzenli bir şekilde değiştiğini biliyorlardı.
Eski uygarlıklar güneşin yıllık gelişimini takip etmek için Stonehenge gibi anıtlar yaptılar. Yaklaşık 5 bin yıl önce, İngiltere'de bulunan geniş bir ovada bir daireye kocaman taşlar yerleştirdiler ve onları haziran gündönümünün gün doğumu ile aynı hizaya getirdiler.
Stonehenge'in önemini asla kavrayamayabiliriz. Ancak bu tür bilgilerin dünyanın sadece bir kısmı ile sınırlı olmadığını biliyoruz. İngiltere'deki Stonehenge'in inşa edildiği aynı dönemde, iki büyük piramit ve sonra Sfenks (kafası koç, kuş veya insan; gövdesi ise uzanan bir aslan şeklini alan heykel) Mısır kumları üzerine inşa edildi. Yaz gündönümünde Sfenks'te durup iki piramide bakarsanız, güneşin tam olarak aralarından battığını görürsünüz.
21 HAZİRAN EN UZUN GÜNSE, NEDEN EN SICAK HAVAYI TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINDA YAŞIYORUZ?
Bu etki, mevsimsel gecikme olarak adlandırılır. Öğleden sonralarının öğlen saatlerinden daha sıcak olmasının nedeni ile aynıdır.
Mevsimsel gecikme, gezegendeki bir coğrafi bölgedeki maksimum ortalama hava sıcaklığının tarihinin, maksimum güneşlenme tarihinden bir süre sonra ertelendiği bir olgudur. Dünyanın mevsimsel gecikmesi, büyük oranda donma ve yoğuşma ısısı yüksek olan yüksek miktarda suyun varlığından kaynaklanır.