Dünyanın gözü kulağı, dün Türkiye'ydi. Rusya ile 11 Nisan 2017'de imzalanan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik anlaşmasında dün önemli bir aşama kat edildi. S-400 sisteminin birinci grup malzemeleri dün Rusya'dan üç kargo uçağıyla Mürted Hava Meydanı'na getirildi. S-400'ün ikinci partisinin uçakla, 120'nin üzerinde füzeden oluşacak üçüncü partinin ise deniz yoluyla getirileceği kaydedildi.
Türkiye'nin, ABD'nin tüm itiraz ve tehditlerine rağmen Rus S-400 savunma sistemi alımını gerçekleştirmesi, ABD ve Batı medyasını rahatsız etti. ABD medyası, "Türkiye ABD'ye meydan okudu" dedi. S-400 kriziyle ilgili ABD'den çatlak sesler yükselmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye'yi tehdit etmişti.
Milli Savunma Bakanı Akar, S-400'le ilgili açıklamalar yaptı: "Bugün (dün) üç uçak planlıydı. Önümüzdeki günlerde bu süreç devam edecek. Personelimizin eğitimleri Türkiye'de, Rusya'da sürmektedir."
S-400 sisteminin ilk malzemeleri Mürted Hava Meydanı'ndaki hangara taşındı.
Teslimatta bir İlyuşin ve iki Antonov tipi dev askeri nakliye uçağı kullanıldı. Türkiye, iki S-400 sistemi için 2.5 milyar dolar ödeyecek.
ÖZELLİKLERİ:
ÇAVUŞOĞLU:SIKINTI YOK
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 teslimatına ilişkin şöyle konuştu: S-400 anlaşması bitmiş bir anlaşma ve süreç seyrinde devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok.
NATO:ENDİŞELİYİZ
Fransa basınına konuşan bir NATO yetkilisi, NATO müttefiki Türkiye'nin bu kararı almasından dolayı 'endişeli' olduklarını söyledi. "Türkiye'nin S-400 kararının oluşturacağı potansiyel sonuçlardan ötürü endişeliyiz" dedi.
AKAR ESPER'LE GÖRÜŞTÜ
Milli Savunma Bakanı Akar, ABD Savunma Bakanı Vekili Esper ile görüştü. Akar, S-400 savunma sistemi alımının tercih değil bir zorunluluk olduğunu iletti. İkili, Suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusunda önümüzdeki hafta bir ABD heyetinin Ankara'ya gönderilmesi için anlaştı. Pentagon da S-400 ile ilgili yapacağı basın toplantısını iptal etti.