Milyonlar tam anlamıyla Meclis'e kilitlenmiş durumda. Af, Nafaka, EYT, Taşeron işçi, 3600 ek gösterge ve kıdem tazminatı ile ilgili son dakika gelişmeleri oldukça yakından takip ediliyor. Bilindiği gibi Meclis 1 Ekim'de açılmıştı. Öncelikle yar reformu yani af görüşmelerinin gündeme gelmesi bekleniyor. Bu bağlamda ceza infaz indirimi yani af konusunda da iyileştirme yapılabilir.
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ
NAFAKA VE ERKEN EVLİLİK KONUSU
Süresiz nafaka ve erken evlilik konusuna 2'inci ve 3'üncü yargı paketinde yer verilecek"
- Milyonlarca vatandaşın gözü ve kulağı bu dönem TBMM'de olacak. Süresiz nafaka mağdurları, erken evlilik mağdurları ve EYT'lilerin durumuyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Biliyorsunuz başkanlığa birtakım kanunlar sevk edildi oradan da komisyonlara sevk edilecek ve önümüzdeki haftadan itibaren de bu kanunlar görüşülmüş olacak. 30 Mayıs 2019'da Sayın Cumhurbaşkanımız'ın başkanlığında Beştepe'de Yargı Reformu Stratejisi Belgesi açıklandı. Bu 5 yıllık bir yol haritasını ihtiva ediyor. Bunun paketler halinde yasalaştığını görme imkanımız olacak. 39 maddelik ilk pakette de, yargı reformuna, temel hak ve özgürlüklerin genişlemesine ilişkin ve vatandaşlarımızın adalete erişiminin kolaylaştırılması, adalete olan güvenin sağlamlaştırılması gibi hususlarda bir çok maddeyi içeriyor. Aynı zamanda da tutukluk sürelerini azaltan, ifade hürriyetini genişleten ve istinaf mahkemelerince verilen kararların temyiz yolunu açarak Yargıtay denetimine tabi kılan, avukatlarımıza çeşitli haklar getiren ve hukuk eğitimi ile ilgili kaliteyi arttırmaya yönelik ve bu konuda mesleklere giriş sınavı ile daha da nitelikli bir yargı süreci haline gelebilecek. Bahsettiğiniz konularla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda 2'inci ve 3'üncü paketler gündeme gelecek. Özellikle infaz ile ilgili, erken evlilik mağdurları ile ilgili çalışmalar gündemimizde. Bu konuyla ilgili uzlaşı kültürü içerisinde, dün de örneğini gördüğümüz üzere yargı paketini siyasi grubu bulunan ya da bulunmayan partilere ulaştırmak ve onların kanaatlerini ve değerlendirmelerini almak suretiyle alarak, meclis başkanlığımıza vermiş olduk.
MECLİS GÜNDEMİNE GELMESİ BEKLENEN KONULAR
Meclis açıldığında EYT, af, ceza indirimi, kıdem tazminatı ve 3600 ek göstergenin gündeme gelmesi bekleniyor.
AF YASASI KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK
Meclis'in ilk işi "Yargı Reformu ve Strateji Belgesi" olacak. AK Parti'nin hazırladığı 38 madde 15 ayrı kanunda değişiklik öngören Yargı Reformu'nun ilk bölümü MHP ve CHP'ye verilmişti. Çalışma bu hafta tamamlanacak. AK Partili milletvekillerince Meclis'e yasa teklifi olarak sunulacak düzenleme Ekim ayının ilk haftası TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak.
SON DAKİKA AF HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
EYT İLE İLGİLİ YENİ GELİŞME
Geçtiğimiz günlerde partiler EYT ve af konusunda bir araya gelmiş ve görüşme sağlamıştı. Yapılan görüşmelerde Finlandiya ve Almanya modelleri ön plana çıksa da 1 Ekim sonrasında yapılacak düzenlemelerle birlikte hem Af, nafaka 3600 ek gösterge gibi önemli konularda 1 Ekim sonrasında meclisin ana gündem konuları arasında yer almayı sürdürecek.
SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
NAFAKA SON DURUM NEDİR?
"Ömür boyu nafaka" ödenmesine yönelik itirazları değerlendiren Hükümet, bu konuda çözüm arayışı çerçevesinde harekete geçti. Adalet Bakanlığı'nda, nafaka hesaplamasında 5 alternatifli bir çalışma yürütülüyor. Meclis'teki Boşanma Komisyonu, kendisine bu yönde ulaşan çok sayıda başvuruyu değerlendirip, hazırladığı önerileri Adalet Bakanlığı'na sunmuştu. Adalet Bakanlığı'nda, hem Meclis Komisyonu'ndan gelen öneriler, hem de Yargıtay başta olmak üzere ilgili birimlerden alınan görüşler doğrultusunda bir hazırlık başlatıldı.
KIDEM TAZMİNATI SON DURUM NEDİR?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonuna ilişkin ilk çerçeveyi hazırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "tek bir çalışanın mağdur edilmeyeceğini" vurguladığı kıdem tazminatı konusunda, geçmişteki çalışmalar da dikkate alınarak yeni bir model üzerinde çalışılıyor. Yeni modelin dört sac ayağını "fon gelirlerinin işletilmesi, işverenin devlet desteği ile emeklilik finansmanına dahil edilmesi, tamamlayıcı emeklilik, çalışanların haklarının korunması" oluşturuyor. Bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonu, Bireysel Emeklilik Sistemi ile entegre edilecek. Hem işçi hem de işvereni rahatlatan bir model ortaya konulacak.
SON DAKİKA KIDEM TAZMİNATI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
KIDEM TAZMİNATI
Sigortalı çalışanların bir güvencesi olan kıdem tazminatı öncelikle iş yerinde kesintisiz olarak bir yıl çalışmış olan işçileri kapsamaktadır. Biraz daha ayrıntıya girecek olursak; 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin işten çıkarılması durumunda, işveren tarafından çalışana ödenmesi zorunlu olan tazminattır. Adından da anlaşılacağı gibi kıdem tazminatı, işçinin kıdemine yanı çalıştığı işi tecrübe ettiği süreye göre değişiklik gösterir. Kısaca anlatmak gerekirse de işçinin çalıştığı süredeki emeğinin karşılığıdır. Daha detaylı bilgiyi https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4857.pdf linkinden İş Kanunu'nun ilgili mevzuatında bulabilirsiniz.
Kıdem tazminatının en belirgin özelliği ise işverenin, çalışanını işten kolayca çıkartması için caydırıcı bir unsur olmasıdır. Hem işçinin çıkarılma evresinde hem de çıkarılması durumda sonrasındaki evrede maddi bir destek olan kıdem tazminatı en önemli bir yasal haktır. Ancak kıdem tazminatını hak etmenin bazı koşulları bulunmaktadır.
TAŞERONLARDA SON DURUM NEDİR?
Kamuda 4/D'li olarak görev yapan taşeron işçilere ekim ayında da 5 günlük ikramiye ödemesi gerçekleştirilecek. Bu noktada eğitim ödemesi olarak yapılacak olan tutarlar öğrenim düzeyine göre değişmektedir. İşçilere ilköğretime devam eden çocuğu olması durumunda 100 TL, ortaokula devam eden bir çocuğu olması durumunda 110 TL, liseye devam etmesi durumunda 120 ve yükseköğretim düzeyinde bir eğitim alması durumunda ise 140 TL ödeme yapılacak. Ayrıca Ekim ayında işçilere 5. Gün ikramiyesi ödenecektir.
3600 EK GÖSTERGE NE OLDU?
Meclis tatili boyunca Plan Bütçe Komisyonu çalışmalarına devam edecek. Plan bütçe komisyonunda ek gösterge meselesinde, Meclis açılana kadar yol katedilmedi ve Yargı reformu sonrası ek gösterge meselesinin Genel Kurul 'a gelmesi bekleniyor. Kadro alamayan taşeron ve maaş zammı alamayan 4/D'li işçiler: Kadro alamayan taşeron işçilerin 2019 yılında kadroya alınacağı açıklanmıştı. Ancak bu konuda somut bir adım henüz atılmadı. Meclis açıldıktan sonra bu konuda bir çalışma olur mu bilinmez. Kamu işçileri için TİS görüşmeleri devam ederken sendikalar, kadroya geçen işçilerin maaş zammı alması, TİS 'e dahil edilmesi için taleplerini iletti. Ancak bu konuda hükümetten bir açıklama gelmedi.
SON DAKİKA EK GÖSTERGE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
14 EKİM MECLİS GÜNDEMİ
Basın Toplantısı 11:00
Sn. Öztürk YILMAZ - BAĞIMSIZ ARDAHAN Milletvekili
Basın Toplantısı 13:30
Sn. Haydar AKAR - CHP KOCAELİ Milletvekili