TELEFONU OTOMATİK SAAT MODUNDA OLANLAR DİKKAT
Telefonu otomatik modda olanların saatlerinin Avrupa saatine göre 1 saat geri alınmaması için telefonlardaki otomatik modun devre dışı bırakılması gerekiyor.
İşte bunun için yapmanız gerekenler...
Android: Telefonunuzun ayarlar bölümünden "Genel" e tıklayın. Daha sonra "Tarih ve saat" kısmına gelerek, işaretli olan "Otomatik tarih ve saat" alanını devre dışı bırakın.
İOS: Telefonunuzun "Ayarlar" bölümünden "Genel" alanına gelerek "Tarih ve Saat" bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakarak, manuel olarak saatinizi ayarlayın.
DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?
7 Eylül 2016 tarihi itibariyle gün ışığından daha çok faydalanabilmek maksadıyla Resmi Gazete üzerinden ilan edilen karar neticesinde yaz saati uygulaması kalıcı olarak hayata geçirilmişti. Getirilen yaz saati uygulamasının sürekli olarak devam edilmesi, kış aylarının akşam saatlerinde havanın erken kararması gerekçesiyle kamuoyu tarafından eleştiri okları yöneltilmişti. Enerji Bakanlığı görevlilerinin açıkladığı bilgiler ışığında, yaz saati uygulamasının devamlı hale getirilmesi yüzde 1.95 tasarruf elde edildiğinin özellikle altı çizilmiş, 2017 tarihinde de yaz saati uygulamasının sürdürüleceği duyurulmuştu.
KIŞ SAATİNE NE ZAMAN GEÇİLECEK?
23 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete aracılığıyla ilan edilen kararname neticesinde, yaz saati uygulamasının 2017 tarihinde de sürdürüleceği, kış saati uygulamasına 28 Ekim 2018 Pazar tarihinde saat 04.00'ten itibaren geçileceği aktarıldı. Tüm bunların yanı sıra yayımlanan kararda 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürürlükten kaldırıldığı da belirtildi. Bu bilgiler kapsamında kış saati uygulamasına 28 Ekim 2018 tarihi itibariyle geçileceği ifade edildi. İşte 23 Ekim 2017 tarihli kararname;
YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin'e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır.
Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.