8 Kasım Cuma bugün kandil mi? Bugün ne kandili? Mevlid Kandili'nde ne oldu? İşte Diyanet İşleri Kandil günleri!

8 Kasım Cuma bugün kandil mi? Bugün ne kandili? Mevlid Kandili'nde ne oldu? Gibi sorular müslümanlar tarafından merak edilmeye başlandı. Hicrî Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olarak da bilinen Mevlid Kandili, Peygamber efendimizin doğum günü olarak İslam alemi tarafından kutlanıyor. Müslüman alemi bu özel günde camileri doldurup taşırırken, gün içinde ibadetlerini yerine getirmeyi sürdürüyor. İşte Mevlid Kandili ne zaman? 2019 Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? Mevlid, doğum zamanı demektir. Rebî'ul-evvel, ilkbahar demektir. Peygamber efendimiz, nübüvvetten sonra, her yıl, bu geceye ehemmiyet verirdi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :08 Kasım 2019 , 09:39 Güncelleme Tarihi :08 Kasım 2019 , 09:39
8 Kasım Cuma bugün kandil mi? Bugün ne kandili? Mevlid Kandili’nde ne oldu? İşte Diyanet İşleri Kandil günleri!

İÇİNDEKİLER

Mevlid Kandili ile ilgili tüm müslüman aleminin sabırsız bekleyişi başladı. Yarın 8 Kasım Cuma günü kandil mi, ne kandili? Diye aramalar yoğunlaşmış durumda. Mevlid Kandili'nin ne zaman olduğu çok sayıda vatandaş tarafından merak ediliyor. Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed'in dünyaya gelişinin yıl dönümü her yıl olduğu gibi bu yıl da ibadetler, dualar ve çeşitli etkinliklerle geçecek.
Mevlid Kandili müslümanların bayramıdır, neşe ve sevinç günüdür. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini günler takviminde yer alan bilgilere göre; 2019 Mevlid Kandili 8 Kasım Cuma gecesi idrak edilecek. Peki Mevlid Kandili'nde ne oldu? İşte Diyanet İşleri kandil günleri!

YARIN KANDİL Mİ? YARIN NE KANDİLİ?

Mevlid, doğum zamanı demektir. Hz. Muhammed (s.a.v) 'in doğduğu gece Müslümanlar tarafından Mevlid Kandili olarak kutlanır. Kandil kelimesinde de, belli günlerde yakılan aydınlık anlamı mevcuttur. İkisini bir araya getirip de Mevlid Kandili dediğimizde, Resûlüllah (asv)'ın doğum gecesinde minarelerde yakılan kandiller hâtıra gelmektedir. Müslümanlar, her sene Rebiü'l-evvel ayının on ikinci gecesini dualarlar, hatimlerle, mevlid-i Şeriflerle ihta eder. Müslümanlar bu gecenin hürmetine, günahları için, alemin huzuru ve mutluluğu için, Müslümanların kurtuluşu için Rabbimiz'e dua ve niyazda bulunur. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini günler takviminde yer alan bilgilere göre; 2019 Mevlid Kandili 8 Kasım Cuma gecesi idrak edilecek.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

MEVLİD NE DEMEK?

Mevlid, doğum zamanı demektir. Rebî'ul-evvel, ilkbahar demektir. Peygamber efendimiz, nübüvvetten sonra, her yıl, bu geceye ehemmiyet verirdi. Her Peygamberin ümmeti, kendi Peygamberinin doğum gününü bayram yapmıştı. Bugün de, Müslümanların bayramıdır, neşe ve sevinç günüdür. Âdem aleyhisselam ve her şey, Onun şerefine yaratılmıştır. Arş ve gökler, Cennetler üzerine, mubarek ismi yazılmıştır. Ona Muhammed adını, dedesi Abdülmuttalib koydu. Onun adının yeryüzüne yayılacağını, herkesin Onu medhedeceğini rüyada görmüştü. Muhammed, çok medholunan demektir. Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.

REBİÜLEVVEL AYINDA OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

En'am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur

Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesinde iki rekat namaz sünnettir.

İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra "Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), "Şaban'ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…' der." (İbn Mâce, İkâmetü's-Salat, 191) buyurmuştur.

MEVLİD KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Mevlit Kandili alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın dünyaya gelişinin yıldönümüdür. Mevlid kandili rebîülevvel ayının on ikinci, Regaib receb ayının ilk cuma, Mi'rac aynı ayın yirmi yedinci, Berat şâban ayının on beşinci, Kadir ise ramazan ayının yirmi yedinci gecesi. Zikredilen rakamlar daima geceden sonra gelen güne aittir.

Mevlid kandili Hz. Peygamber'in doğumu münasebetiyle kutlanır. Mevlid kutlamalarını ilk ihdas eden zatın Erbil Atabegi Muzafferüddin Kökböri (ö. 629/1232) olduğu kabul edilir. Bu kutlama için toplananlara mevlid kıssaları okumayı ilk başlatan kişinin ise Mısır Çerkez hükümdarlarından biri veya Mısır Fâtımîleri olduğu söylenir (Ca'fer Murtazâ el-Âmilî, s. 20). Makrîzî'nin Fâtımî bayramlarıyla ilgili yazdıkları bu konuda onların önceliğini teyit eder mahiyettedir (el-Hıtât, I, 490).

DİYANET İŞLERİ KANDİL GÜNLERİ

GÜN AY-YIL HAF.GÜN DİNİ GÜNLER

7 Mar.19 PERŞEMBE REGAİB KANDİLİ

8 MART-2019 CUMA ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI

2 Nis.19 SALI MİRAC KANDİLİ

19 Nis.19 CUMA BERAT KANDİLİ

6 May.19 PAZARTESİ RAMAZAN BAŞLANGICI

31 May.19 CUMA KADİR GECESİ

3 Haz.19 PAZARTESİ AREFE

4 Haz.19 SALI RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)

5 Haz.19 ÇARŞAMBA RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)

6 Haz.19 PERŞEMBE RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)

10 Ağu.19 CUMARTESİ AREFE

11 Ağu.19 PAZAR KURBAN BAYRAMI (1.Gün)

12 Ağu.19 PAZARTESİ KURBAN BAYRAMI (2.Gün)

13 Ağu.19 SALI KURBAN BAYRAMI (3.Gün)

14 Ağu.19 ÇARŞAMBA KURBAN BAYRAMI (4.Gün)

31 Ağu.19 CUMARTESİ HİCRİ YILBAŞI

9 Eyl.19 PAZARTESİ AŞURE GÜNÜ

8 KASIM-2019 CUMA MEVLİD KANDİLİ