MEKTUP BIRAKTI
Olay Yeri İnceleme ekibinin evde yaptığı araştırmada, Selim Şimşek'in bıraktığı 2 sayfalık bir mektup buldu. Öte yandan, Selim Şimşek'in Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne dışarıdan yazılım desteği verdiği, ancak 31 Mart yerel seçimlerinden sonra iş alamadığı için bunalıma girdiği iddia edildi. Komşuları, Şimşek'in son dönemde işletmek amacıyla kiralık market aradığını söyledi. Olayı öğrenen Selim Şimşek'in Erzurum'daki yakınları ile Sultan Şimşek'in Konya'daki yakınları da Antalya'ya geldi. Otopsileri tamamlanan ailenin cenazeleri, yakınları tarafından toprağa verilmek üzere Erzurum'a götürüldü.
DAHA ÖNCE DE İKİ BENZER OLAY YAŞANDI
Mayıs ayında İzmir'in Bayraklı ilçesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencisi Mahmut Can Kalkan (21), internetten siparişle 130 lira vererek 1 kilo potasyum siyanür aldı. Kalkan, siyanürden şerbet hazırlayıp annesi Fatma (39) ile babası Mehmet Kalkan (46) ile bir kardeşinin ölümüne neden oldu. Bir kardeşi ise şerbeti içmek istemeyince ölümden kurtuldu. Yine önceki gün İstanbul Fatih'te Cüneyt (48), Oya (54), Yaşar (56) ve Kamuran Yetişkin (60), siyanürle yaşamlarına son vermişti.
4 KARDEŞİN CENAZESİNİ ARKADAŞLARI ALACAK
İstanbul Fatih'teMolla Gürani Mahallesi Oğuzhan Caddesi'ndeki bir dairede ölü bulunan Cüneyt (48), Oya (54), Kamuran (60) ve Yaşar Yetişkin (56) kardeşlerin Adli Tıp Kurumu'ndaki cenazeleri halen teslim alınmayı bekliyor. Ailenin yakın arkadaşı Alkan da avukatıyla beraber Adli Tıp Kurumu'nda cenazeleri teslim almak için uğraş veriyor. Yetişkin ailesinin dostu Serpil Alkan ailenin Mersin'de bulunan kardeşleriyle telefonda görüştü. Kardeşlerin cenazeleri Alkan'ın alması için dilekçe yazıp göndermesi bekleniyor.
YÖNETMELİK VAR AMA DENETİM YOK
Siyanür bir karbon ve ona bağlı üç azot içeren kimyasal bileşiklere verilen addır. Vücudumuzda da bulunan siyanürün aşırı miktarda alınması direkt kişinin zehirlenip, ölmesine neden olur. Kiraz, badem kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana ve şalgam gibi doğal ürünlerde de siyanür bulunuyor. Yüksek miktarda siyanür, kana geri dönüşümsüz bir şekilde bağlanarak kanın dokulara oksijen sağlayamamasına sebep olur.
Oksijen kana taşınamadığından kişi boğulur. Sanayide hidrosiyanik asit siyanürü kimyasal madde üretiminde, hayvan temininde ve haşere ilaçlarında kullanılır. Sodyum siyanür ise madencilik, kimyasal ve optik endüstrisinde kullanılır. Siyanürün satışıyla ilgili "Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmelik" 16.06.2004 tarih ve 25494 sayıyla Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte dağıtım kanallarının her birinin ve son kullanıcısının tespit edilmesi ve suistimalinin önlenmesi amaçlansa da sağlıklı bir kontrolün olmaması nedeniyle siyanür internet motorları üzerinden rahatlıkla satın alınabiliyor.