Af yasası çıktı mı, ceza indirimi yapılacak mı? Af yasası son dakika haberleri ve son durum nedir?

Kamuoyunun yakından takip ettiği af yasası ne zaman çıkacak, af yasası kimleri kapsayacak araştırmaları devam ediyor. Ceza infaz kanununda yapılacak değişikliklerin öngörüldüğü af yasasının 2020 yılının Ocak ayında Meclis'te görüşülmesi bekleniyor. Ak Parti ceza infaz düzenlemesini 2. pakete bıraktı. Taslağa göre süreli hapis cezalarındaki infazın yarı yarıya uygulanması üzerinde duruyor. Bu durumda örneğin 10 yıl hapis cezası alan bir kişi cezaevinde 6 yıl 6 ay kalması yerine sadece 5 yıl hapis cezası yatacak. Bu anlamda 10 yıl ceza almış bir kişinin cezasından 1 yıl 6 ay kadarlık süre af edilmiş olacak. Peki af yasası son dakika haberleri ve son durum nedir?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Aralık 2019 , 09:46 Güncelleme Tarihi :04 Aralık 2019 , 09:46
Af yasası çıktı mı, ceza indirimi yapılacak mı? Af yasası son dakika haberleri ve son durum nedir?

İÇİNDEKİLER

Af yasası ne zaman çıkacak, af yasası kimleri kapsayacak araştırması vatandaşların gündeminde. Cezaevlerinde 284 bin 624 kişi var. Bunların 129 bini, AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ceza indirimi, yeni infaz düzenlemesi ve denetimli serbestlik sürelerinin uzatılması adı altında çıkarılacak af yasası ile tahliye olabilir. Ceza infaz kanunundaki değişiklik teklifi ya da kamuoyundaki yaygın kullanımıyla "af yasası" ile ilgili merak ettikleriniz haberimizde. İnfaz düzenlemesi ne zaman gündeme gelecek?" sorusu yanıtını buldu. Edinilen bilgilere göre, AK Parti, infaz indirimini içeren düzenlemeyi yeni yılda yani 2020 Ocak ayında Meclis gündemine getirecek.

AF YASASI İLE 129 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK

AK Parti yeni yargı paketi üzerindeki hazırlığı devam ettirirken MHP'nin daha önceden hazırladığı teklif bir kez daha gündeme geldi. Teklifin mimarlarından MHP'li Fetih Yıldız, sosyal medya hesabı paylaşımından AK Parti'nin hazırladığı o teklife göndermede bulundu. Yıldız ''şartı ceza indirimi kanunu teklifinin yasalaşması durumunda ilk etapta 93 bin ki, zaman içinde 36 bin kişi olmak üzere 129 bin kişi tahliye olur.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

14 Eylül tarihi itibari ile cezaevinde toplam hükümlü ve tutuklu sayısı 284 bin 624 kişi bulunmaktadır. Ülkemizde ki adli hakikat budur'' dedi. Edinilen bilgiye göre AK Parti hukukçular ile MHP'li kurmaylar arasında ceza infaz düzenlemesine ilişkin görüş alışverişi devam ediyor. Teklifte bazı MHP'nin talepleri de yer alacak. Teklifin nihai şekli belirlendikten sonra muhalefet partililerin görüşlerine de başvurulacak.

Aradan geçen sürede AK Parti yeni bir yargı reformu paketi hazırladı. 39 maddelik ilk yargı paketi geçtiğimiz günlerde mecliste kabul edildi. Ancak 1. Yargı paketinde ceza sürelerinde indirim, af, infaz yasası ve denetimli serbestlik düzenlemesi yer almadı. AK Parti, ceza infaz düzenlemesini 2. pakete bıraktı. Taslağa göre süreli hapis cezalarındaki infazın yarı yarıya uygulanması üzerinde duruyor. Bu durumda örneğin 10 yıl hapis cezası alan bir kişi cezaevinde 6 yıl 6 ay kalması yerine sadece 5 yıl hapis cezası yatacak. Bir diğer değişle 10 yıl ceza almış bir kişinin cezasından 1 yıl 6 ay kadarlık süre af edilmiş olacak. AK Partinin bu hazırladığı bu paketle, cezaevinde en az 38 bin kişinin tahliye olacağı hesaplanıyor.

AF YASASI HANGİ SUÇLARI KAPSAYACAK?

Terör suçları, kadın ve çocuğa şiddet, cinsel istismar ve mükerrer suçlar. Yani, bir suçun aynı kişi tarafından birden fazla işlenmiş olması da bu kategoride sıralandı. AK Partili hukukçu kurmaylar uyuşturucu suçlarının da kapsam dışında kalması kararı aldı.

AF YASASI VE UYUŞTURUCU SUÇLARI

AK Partili kaynaklar, daha önce verdiği yasa teklifinde uyuşturucuyla ilgili suçları da infaz indirimi kapsamına sokan MHP'nin de iknaya yakın olduğunu dile getirdiler. AK Parti'nin üzerinde çalıştığı teklif metninde, AMATEM gibi bağımlılıkla mücadele merkezlerinin daha etkin rol oynaması ve bu suçlar için rehabilitasyona ağırlık veren bir düzenlemeye gidilmesi planlanıyor.

Denetimli serbestlik: İnfaz düzenlemesi ile denetimli serbestlik süresi de de artırılacak. Şu anda 2 yıl olan denetimli serbestliğin üst sınırının 3 yıla çekilmesi bekleniyor. Bir diğer görüş ise aldığı cezanın 5'te biri oranında denetimli serbestlik. Yani 20 yıl ceza alan biri için denetimli serbestlik süresinin 4 yıl olması.

İnfaz indiriminin kapsadığı suçlarda ise cezaevinde kalınacak süre 3'te 2'den yüzde elli'ye indirilecek. Yani 20 yıl ceza alan biri 10 yıl cezaevinde kalacak.

AK Parti çalışmasının tamamladıktan sonra teklif taslağını başta MHP olmak üzere tüm siyasi partilere götürecek ve uzlaşı arayacak. Teklifin yılbaşından sonra Meclis Başkanlığı'na verilmesi ve 2020 yılının ilk aylarında yasalaşması planlanıyor.

Ceza indirimiyle ilgili düzenlemenin, Meclisteki siyasi parti gruplarının belirleyeceği bir konu olduğunu belirten Gül, "Yargı paketi çerçevesinde öyle bir çalışma yok. O konular ayrıca siyaseten tartışılıyor. Yargı paketi kendi içerisinde devam edecek. Meclis kendi gündemine hakim." diye konuştu.

MHP'nin ceza indirimine ilişkin teklifinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Gül, bu konuların siyasi partilerin iradesiyle oluşacağını, kendilerinin bir şey söyleme imkanlarının bulunmadığını söyledi.

Gül, cezaevlerinin mevcudunu rahatlatacak bir düzenlemenin olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken de Meclisin bu konudaki takdirini idarenin uygulayacağını ifade etti. Abdulhamit Gül, yargı reformunda yer alacak konuların özellikle, "yapanın yanına kar kalan bazı hususlarla ilgili" olduğunu kaydetti.

DENETİMLİ SERBESTLİK

İnfaz düzenlemesi ile denetimli serbestlik süresi de de artırılacak. Şu anda 2 yıl olan denetimli serbestliğin üst sınırının 3 yıla çekilmesi bekleniyor. Bir diğer görüş ise aldığı cezanın 5'te biri oranında denetimli serbestlik. Yani 20 yıl ceza alan biri için denetimli serbestlik süresinin 4 yıl olması.

İnfaz indiriminin kapsadığı suçlarda ise cezaevinde kalınacak süre 3'te 2'den yüzde elli'ye indirilecek. Yani 20 yıl ceza alan biri 10 yıl cezaevinde kalacak.

AK Parti çalışmasının tamamladıktan sonra teklif taslağını başta MHP olmak üzere tüm siyasi partilere götürecek ve uzlaşı arayacak. Teklifin yılbaşından sonra Meclis Başkanlığı'na verilmesi ve 2020 yılının ilk aylarında yasalaşması planlanıyor.

AF TEKLİFİ NEDİR?

MHP, 19 Mayıs 2018 tarihine kadarki suçlara ilişkin 5 yıl şartlı indirim öngören kanun teklifini 24 Eylül'de TBMM Başkanlığına sunmuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta ile MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, "Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi" adını taşıyor. Toplam 8 maddeden oluşan teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkûmları kapsam dışında tutuldu