Son dakika: TBMM'de Libya tezkeresi kabul edildi

Son dakika haberine göre Libya tezkeresini görüşmek için olağanüstü toplanan TBMM'de görüşme tamamlandı. Tamamlanan görüşmede Libya tezkeresi 325 "evet" oyuyla Meclis'ten geçti.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :02 Ocak 2020 , 08:48 Güncelleme Tarihi :02 Ocak 2020 , 20:13
Son dakika: TBMM’de Libya tezkeresi kabul edildi

Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda 325 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderme tezkeresini görüşmek için saat 14.00'de Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. İYİ Parti adına konuşan İzmir milletvekili Aytun Çıray, tezkere görüşmesinde hükümetten bir bakanın olmamasını eleştirerek "Şu ayıba bakın, Libya'ya asker göndermeye hazırlanıyorsunuz, hükümetten bir bakan bile yok. Cumhurbaşkanı gelip, burada tezkereyi savunmalıydı. Bu tezkereye 'hayır' diyeceğiz" dedi. MHP grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay "Tezkere Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarına katkı sağlayacak. Libya'ya verilen destek hukuki bir yükümlülük hem de millî hafızaya sadakattir" dedi.

HDP VE CHP'DEN HAYIR
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları tezkereye 'hayır' diyeceklerini kaydetti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmeler devam ederken genel kurula gelirken, CHP grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, tezkerenin ucunun açık bırakıldığını savunarak "Meclis'i devre dışı bırakan bu tezkereyi onaylamamız asla mümkün değildir. Vatan evlatları sorumsuz bir şekilde Libya çöllerine gönderilemez. Ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe savaş bir cinayettir" ifadelerini kullandı.

SAADET PARTİSİ, DESTEK KARARINDAN VAZGEÇTİ
Tezkere görüşmesi öncesinde tezkereyi destekleyen açıklama yapan Saadet Partisi'nin iki milletvekilinden Cihangir İslam, oturuma katılmadı. İslam, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Libya'ya asker gönderme konusunun görüşüleceği bugünkü TBMM oturumuna katılmama kararı aldım. Oturuma girmeyecek ve oy kullanmayacağım'' ifadesini kullandı. Genel Kurul'da konuşan Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ise tezkereyi destekleme kararından vazgeçtiklerini belirterek, "Tezkereyi kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade ediyorum" dedi.

'TEZKEREYE DESTEK OLACAĞIZ'
AK Parti İzmir Milletvekili İsmet Yılmaz, tezkerenin kabulü halinde ülkenin milli çıkarlarına halel getirecek oldu bittilerin önleneceğini bildirdi. Yılmaz, "Libya birilerine uzak gelebilir. Libya bizim deniz komşumuzdur. 'Libya'da ne işimiz var' sözü dar bir bakış açısını temsil eder. Tezkereye destek olacağız" dedi.

325 OYLA KABUL EDİLDİ
Konuşmaların ardından Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi elektronik ortamda oylandı. 509 milletvekilinin oy kullandığı tezkere 325 oyla kabul edilirken, 184 ret oyu kullanıldı.


ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ
AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, "Yapmış olduğumuz güvenlik ve askeri iş birliği anlaşmasıyla biz Libya'daki güvenlik sektörünün reform edilmesi için, ıslahı için Türkiye olarak elimizden gelen desteği vereceğiz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin görüşmelerinde konuşan İşler, 5 yılı aşkın süredir Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi olarak görev yaptığını ifade etti.

İşler, 2014'te özel temsilcik görevine geldikten sonra Libya'ya ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, Tobruk bölgesinde meclis başkanı ve milletvekilleri ile görüşmeler yaptığını söyledi.

Libya'daki krizin çözümünün diyalog yoluyla olması gerektiğini, Türkiye'nin dış müdehalelere karşı, Libya'nın toprak bütünlüğünden yana olduğunu, herkese eşit mesafede durulduğunu söylediklerini anlatan İşler, gerekirse arabuluculuğa da hazır olunduğunu ancak arabuluculuk teklifinin reddedildiğini dile getirdi.

İşler, Türkiye'nin, o günden bugüne kadar BM'nin Libya'daki girişimini desteklediğini ve bu süreçte Libya Siyasi Anlaşmasının ortaya çıkardığı meşru Ulusal Mutabakat Hükümetinin arkasında durduğunu kaydetti.

Libya'daki her kesime Türkiye'nin eşit mesafede bulunduğunu herkesin bildiğini vurgulayan İşler, Libya için yapılan toplantılara 17 ülkenin destek verdiğini anımsattı.

"ONLAR GİBİ İKİ YÜZLÜ MÜ OLSAYDIK?"
İşler, uluslararası politikada büyük bir çifte standart uygulandığını belirterek, anlaşmaya destek veren ülkelerin, anlaşmanın hayata geçirilmesi için adım atmadıklarını kaydetti. İşler, "Biz de onlar gibi iki yüzlü mü olsaydık? Onlar gibi çifte standart mı uygulasaydık?" diye konuştu.

Libya Siyasi Anlaşması kapsamında oluşan Ulusal Mutabakat Konseyinin uluslararası toplum tarafından tek ve meşru hükümet olarak tanındığını vurgulayan İşler, bu anlaşmanın ikili yapıyı sona erdirip tek bir hükümeti ortaya çıkardığını dile getirdi.

İşler, Libya'da meşru hükümet desteklenirken Suriye'de neden desteklenmediğinin sorulduğunu belirterek, "Biz, Suriye'de Esed rejimine neden karşı çıktık? Yüz binlerce vatandaşını öldürdüğü ve halen da öldürmeye devam ettiği için karşı çıkıyoruz." dedi.

Türkiye'nin Libya'da meşru hükümeti desteklediğini vurgulayan İşler, Libya'da Hafter ve yanlılarının tek isteğinin askeri çözüm olduğunu aktardı.

Türkiye'nin askeri çözüme karşı olduğunu dile getiren İşler, şunları söyledi:

"Yapmış olduğumuz güvenlik ve askeri iş birliği anlaşmasıyla biz Libya'daki güvenlik sektörünün reform edilmesi için, ıslahı için Türkiye olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Türkiye bir güç gönderecek. Bu güç tabiiki muharip bir güç olma niyetiyle gitmiyor. Türkiye'nin orada askeri varlığının yeterince caydırıcı olacağını ifade etmek istiyorum. Türk bayrağının orada dalgalanacak olması elbetteki birileri için caydırıcı olacaktır. Ama birileri hadsizlik eder de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin askerlerine saldırıda bulunursa en güçlü karşılığı da alacaktır. Burada esas itibariyle ilkesel olmak önemlidir, demokrasiden yana olmak önemlidir, özgürlüklerden yana olmak önemlidir, insan haklarından yana olmak önemlidir. Türkiye olarak biz bunların yanındayız."

İşler, Libya'nın meşru hükümetinin Türkiye'nin yanı sıra ABD, İtalya, İngiltere ve Cezayir'e davette bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin, kardeşlik hukukundan kaynaklanan şekilde, bu davete icabet ettiğini kaydetti.

Öte yandan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da İşler'in konuşması sırasında, görüşmeleri takip etmek üzere Genel Kurul salonuna geldi.