Af yasasında kritik tarih belli oldu! İkinci yargı paketi ne zaman açıklanacak? Af ve ceza indirimi son durum

Af yasası ne zaman çıkacak? Kamuoyunda af yasası olarak bilinen infaz yasasında son dakika gelişmesi yaşandı. 6 suça asla indirim yapılmasın talimatını veren Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yasanın ne zaman Meclis'e geleceğine yönelik açıklamalarda bulundu. Peki, af yasası son durum nedir? İkinci yargı paketi ne zaman açıklanacak? İşte 17 Ocak af ve ceza indirimi son gelişmeler...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Ocak 2020 , 15:21 Güncelleme Tarihi :17 Ocak 2020 , 15:21
Af yasasında kritik tarih belli oldu! İkinci yargı paketi ne zaman açıklanacak? Af ve ceza indirimi son durum

İÇİNDEKİLER

Af ve ceza indirimi yasasında son durum nedir? Bilindiği üzere Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamındaki ilk paket olan 39 maddelik yasa teklifi, geçtiğimiz yıl Meclis'te kabul edilerek kanunlaşmıştı. İkinci yargı paketi içerisinde yer alacak olan af yasası ile ilgili Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama geldi. Başkan Erdoğan, af yasasının ne zaman Meclis'e geleceği yönünde bilgi verdi. Peki, af yasası son durum nedir? İkinci yargı paketi ne zaman açıklanacak? İşte 17 Ocak af ve ceza indirimi son gelişmeler...

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Başkan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci yargı paketi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Yargı Reformu Strateji Belgesini 2019 mayıs ayında milletimizle paylaştık. Hazırlanan 1. Yargı Paketi Meclis'te kabul edildi. Bu düzenleme ile ceza adaleti sistemine seri muhakeme usulü ve basit yargılama adı altında iki uygulama kazandırdık. İkinci yargı paketini birkaç hafta içinde Meclis'e getiriyoruz."

DETAYLAR BİR SONRAKİ SAYFADA

BAKAN GÜL'DEN İKİNCİ YARGI PAKETİ AÇIKLAMASI

Yargı paketinde, 4 milyonun üzerinde devam eden hukuk yargılamalarındaki dosyalarda, 6 ile 8 ay arasında yargılamaların hızlanmasının söz konusu olduğunu dile getiren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Özellikle ticari davaların da ihtisas mahkemesi gibi, her yerde asliye hukuk marifetiyle görülmesi, noterlik sistemiyle ilgili, çocuk teslimiyle ilgili hukuk yargılamaları anlamında birtakım düzenlemeler, düşünceler söz konusu. Keza vatandaşın devletle mahkemelik olmaması, devletin devletle, idarenin idareyle mahkemelik olmaması anlamında idari sulh düzenlemesinin de kapsamının genişletilmesi ve bu konuda idarenin yapmış olduğu işlem ve eylemlerinden dolayı öncelikle bir masa etrafında bu konunun müzakere edilip değerlendirilmesine imkan tanıyan bir düzenleme söz konusu." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Bakan Gül arabuluculuk ile ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

Ara buluculuk sistemi çok başarılı bir şekilde işlemektedir ancak kanunda birtakım düzenlemelere de ihtiyaç görülmektedir. Bu konuda ihtiyaç duyulan hem kanun düzenlemeleri hem de tüketici davalarına da bunun teşmil edilmesine ilişkin bir düzenleme, bir çalışma söz konusudur. Böylece, tüketici hakem dosyalarındaki işleyen, başarıyla uygulanan sistem yine kendi usulünde devam edecektir ancak doğrudan mahkemeye gelen, özellikle doğrudan tüm tüketicilerimizin mağduriyetinin önüne geçecek şekilde bir tüketici ara buluculuğu sistemi de ikinci yargı paketinde üzerinde çalışılan konu başlıklarından biridir.

AK Parti ve MHP'nin bu konudaki vereceği desteklerle daha da sistemi, içeriği zenginleşecektir ama hem uygulama hem akademisyenlerle yapılan çalışmaların bu anlamda hukuk merkezli, hukuk usulü çerçevesinde devam ettiğini ifade edebilirim.

HANGİ SUÇLARA CEZA İNDİRİMİ GELECEK?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yapılan AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün infaz düzenlemesine ilişkin detaylı sunumunu dinledi. Buna göre infaz yasası kapsamında basit suçlarda çocuklu kadınlara ve 65 yaşın üstündeki hükümlülere ev hapsi getirilecek. Suçun kapsamına göre de cezalarda düzenleme yapılacak. Bir paket kaçakçılık yapan ile bir ton kaçakçılık yapana verilen ceza; baklava çalan çocuk ile gece eve giren hırsıza verilen ceza aynı olmayacak. Erdoğan bu konuda hassas olunmasını istedi.

6 SUÇA ASLA İNDİRİM YAPILMASIN TALİMATI

Bakan Gül'ün 288 bin hükümlünün yüzde 91'inin 10 suçtan cezaevinde olduğunu aktarması üzerine Erdoğan, bu 10 suçtan 6'sına asla indirim yapılmaması talimatını verdi.

Erdoğan, asla indirim yapılmamasını istediği suçları terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçlar olarak sıraladı.

Bunlar dışında kalan basit hırsızlık, taksirli suçlar, çek senet, hakaret, konut dokunulmazlığı gibi suçlarda indirim yapılabilecek. Bu kişilerin sabıkası yoksa iki yıl denetim altında tutulacak, iddianame düzenlenmeyecek.

Pakete son şekli verilmeden MHP'nin de değerlendirmesinin alındığı belirtildi. MHP'nin değerlendirmesi incelendikten sonra konu tekrar Erdoğan'a sunulacak.

Erdoğan da MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya gelerek durumu son kez değerlendirecek.