30 Ocak Af için son dakika gelişmesi: Kritik tarih belli oldu

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi için kritik yeni toplantı yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 vekil ile infaz düzenlemesi üzerinde görüşecek. 30 Ocak 2020 Perşembe günü yapılacak toplantıya 60 vekilin katılacağı öğrenildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :30 Ocak 2020 , 09:14 Güncelleme Tarihi :13 Şubat 2020 , 10:58
30 Ocak Af için son dakika gelişmesi: Kritik tarih belli oldu

İÇİNDEKİLER

Yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta milletvekilleri ile bir görüşme gerçekleştireceğine yer verildi. Başkan Erdoğan'ın, 60 vekil ile yapacağı toplantıda infaz düzenlemesini masaya yatıracağı , milletvekillerinden gelecek talepleri değerlendireceği öğrenildi. Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada ise infaz düzenlemesi dışında bırakılan suçların listesi açıklanmıştı

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

SON DAKİKA AF YASASI AÇIKMASI İÇİN TIKLAYINIZ

İNFAZ DÜZENLEMESİ KONUŞULACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 60 vekil ile yapacağı toplantıda infaz düzenlemesini masaya yatıracağı, milletvekillerinden gelecek talepleri değerlendireceği öğrenildi.

KAPSAM DIŞI TUTULAN SUÇLAR

Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, infaz düzenlemesi dışında bırakılan suçların şunlar olacağına yer verildi:

- Terör suçları,

- Örgütlü

- Terör suçları,

- Kasten adam öldürme,

- Cinsel istismar,

- Kadına ve çocuğa şiddet,

- Soykırım suçları,

- İnsanlığa karşı işlenen suçlar,

- İnsan üzerinde deney suçu,

- Organ ve doku ticareti,

- Reşit olmayana cinsel istismar,

- Çocukların cinsel istismarı suçu,

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN AF AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan ve kısa bir süre içerisinde Meclis gündemine gelmesi beklenen düzenleme ile cezasızlık algısı ortadan kaldırılacak. 1 ay hapis cezası bile alan birisi belirli bir süre cezaevinde kalacak. Cinsel, uyuşturucu, örgütlü, terör suçlarını işleyenler ile mükerrerler (tekrar suç işleyenler) hariç cezaların infazı 2/3 (yüzde 67) yerine ½ (yüzde 50) olarak uygulanacak.

Cezaevinde kalınacak sürenin 5'te 1'i denetimli serbestlik kapsamında geçirebilecek. Doğum yapan bir kadın, doğumun üzerinden 1,5 yıl geçmeden cezaevine konulamayacak. 70 yaşın üzerindekiler 2 yıl ve altındaki cezalarını, 75 yaşın üzerindekiler ise 4 yıl ve altında kalan cezalarını konutlarında çekebilecekler.

Af yasası ne zaman çıkacak: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda, "İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketini birkaç hafta içinde Meclis gündemine gelecek. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Denetimli serbestliğe yeni düzen: Yeni düzenleme ile bu sistem son buluyor. 1 yıllık otomatik denetimli serbestlik mekanizması terk ediliyor. 1 ay hapis cezası alan birisinin cezasının infazı 15 gün olacak. Bu sürenin 1/5'i denetimli serbestlikte değerlendirilecek. Yani 1 ay hapis cezası alan bir kişi 12 gün cezaevinde kalacak. Tabi bu süre 3 yılı altında kaldığı için açık cezaevinde geçirilecek.

İnfaz ½ oluyor: Yeni sisteme göre, mahkemelerce verilen cezaların 2/3'ü yani % 67'si yerine ½'si yani yüzde 50'si cezaevinde geçirilecek. Bu sürenin de 1/5'i denetimli serbestlikte geçirilebilecek. Denetim süresi her koşulda 3 yılın üzerinde olamayacak. Örneğin; mahkemece 10 yıl hapse mahkum edilen bir kişinin cezasının infazı 5 yıl olacak. Bu 5 yılın 4 yılı cezaevinde geçirildikten sonra hükümlü iyi halliyse denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilecek. Yani 10 yıl ceza alan bir kişi iyi halli olması durumunda cezaevinde toplamda 4 yıl geçirecek. Mevcut sistemde 10 yıl ceza alan biri 5 yıl 8 ay cezaevinde kalıyordu.

5 suç kapsam dışı olacak: Her suç bu kapsama girmeyecek. Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirler (tekrar suç işleyenler) yarı yarıya infaz kapsamı dışında olacak. Bu suçlarda infaz yine ¾ yani % 75 olarak uygulanmaya devam edecek. Yani bu 5 suçtan herhangi birinden 10 yıl ceza alan birisinin infazı 7,5 yıl olacak. Bu cezanın da 1/5'i denetimli serbestlik kapsamında geçirilecek.

Koşullu salıverilme süresinde yeniden suç işleyen birisinin, kalan koşullu salıverilmesi de yanıyordu. Yani bu kişiler; yeni suçlarından aldıkları cezanın yanı sıra, yeni suçu işledikleri tarihten bihakkın tahliye tarihine kadar olan süreyi aynen cezaevlerinde geçiriliyorlardı. Kamuoyunda "infaz yakma" olarak bilinen bu usul hakkında da önemli bir adım atılıyor. Yeni düzenlemeye göre, koşullu salıverilme süresinde işlenen yeni suç için kanunda öngörülen cezanın bir katı oranında süre için infazın yanmasına karar verilecek. Örneğin; herhangi bir yeni suçtan 1 yıl ceza alan bir hükümlünün, koşullu salıverildiği süreden sadece 2 yılın yanmasına karar verilecek.

Kadın ve yaşlılara evde infaz: Düzenleme ile konutta infazın kapsamı da genişliyor. Mevcut sistem kadınların 6 ayın altında kalan cezalarının evde infazına imkan tanıyordu. Bu süre 1 yıla çıkarılıyor. 1 yılın altında ceza alan bir kadın hükümlünün cezasının infazı evinde elektronik takip sistemi ile yapılabilecek. Yine eski sistemde 70 yaş üzerindekilerin 1 yılın altında kalan cezalarının evde infazına imkan tanınıyordu. Bu süre şimdi 2 yıla çıkarılıyor. 75 yaş ve üzerindekiler için ise 3 yıl olan süre ise 4 yıla çıkarılıyor. Cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine dair Adli Tıp Kurumu tarafından rapor verilen kişiler 3 yıla kadar olan cezalarını konutta infaz edebilecek.