Başkan Erdoğan bahsetti! Konvansiyonel savaş nedir? Ne anlama geliyor?

İdlib'te yapılan kalleş saldırı sonrasında Türkiye yasa boğuldu. 33 askerimiz şehit oldu. Saldırı ardından Başkan Erdoğan önderliğinde Güvenlik zirvesi toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşma da Konvansiyonel savaştan bahsetmesine üzerine, ülke gündeminde yaşanan son dakika gelişmelerinin ardından Konvansiyonel savaşın ne anlama geldiği merak edilip arama motorlarından araştırılmaya devam ediliyor. Peki, Konvansiyonel savaş nedir? Ne anlama geliyor? Detaylar takvim.com.tr'de

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :28 Şubat 2020 , 10:31 Güncelleme Tarihi :28 Şubat 2020 , 10:32
Başkan Erdoğan bahsetti! Konvansiyonel savaş nedir? Ne anlama geliyor?

İÇİNDEKİLER

Konvansiyonel savaş nedir? Ülke gündeminin hareketli günlerinde, İdlib'de yaşanan hain saldırı sonrasında birçok kişi Konvansiyonel savaşın ne demek olduğunu merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşma da Konvansiyonel savaştan bahsetmesi üzerine araştırmalar hız kazandı. Peki, Konvansiyonel savaş nedir? Ne anlama geliyor?

KONVANSİYONEL SAVAŞ NEDİR?

Konvansiyonel silah: Taraf ülkelerce gücü, menzili, niteliği bilinen ve klasik olarak kabul edilen nükleer ve kimyasal silah dışında kalan savaş araçları. Konvansiyonel savaşta, düzenli ordular, birbirleriyle kitle imha silahları kullanmadan görece doğrudan savaşırlar. Konvansiyonel olmayan savaş tanımı ise diğer tüm tip çatışmaları tanımlamak için kullanılır. Baskın, Gerilla savaşı, ayaklanma ve terörizm gibi taktikler ve aynı zamanda nükleer, kimyasal veya biyolojik silahların kullanması da konvansiyonel olmayan savaş sayılmaktadır.

Dünya savaş coğrafyalarında duymaya aşina olduğumuz konvansiyonel silah terimi, kimyasal silahlar dışında kalan silahlara verilen isimdir. Ülkelerin askeri ordularında bulunan silahlara verilen konvansiyonel ismi, aslında ticarete dayalı bir isimdir.Konvansiyon, kelime olarak anlaşmaya başlı anlamına gelmekte olup, yeni silahların bir ülke tarafından kullanılıp eski ilahlarını da başka ülkelere satmasına verilen isimdir. Konvansiyonel ismi buradan gelmektedir.

Dünya'da her yıl milyarlarca dolarlık Silahlanma gerçekleşmektedir. Konvansiyonel silahlara en önemli örnek hava savunma sistemleri, uzun menzilli roketler ve tüfeklerdir.

TİM NEDİR? KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR?

İç güvenlik harekatında görev yapan, belirli bir iş veya hizmeti başarabilecek güçte olan en küçük birliktir. Görevi, 100 metrelik bir alanı ateş gücüyle kontrol altına almaktır. Komutanı genellikle Çavuş ve en az Onbaşı rütbesindedir. Tim birlikleri 4 kişiden oluşur.

MANGA NEDİR? KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR?

İki adet timden oluşan birliktir. Komutanı Çavuş rütbesindedir. Manga birlikleri çavuş dahil olmak üzere toplam 9 kişiden oluşur. Bazı Jandarma mangaları 11 kişiden oluşabilir.

TAKIM NEDİR? KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR?

Bağımsız görev yapabilecek ve bir subay tarafından komuta edilen en küçük birliktir. Müfreze de denir. Bağımsız olabileceği gibi takımlar aslen bir bölüğü oluşturur. Komutanı Astsubay, Asteğmen, Teğmen ya da Üsteğmen rütbesindedir. Takım birliklerinin sayısı, ihtiyaca ve koşullara göre değişmekte olup genel olarak 35-55 kişiden oluşur. Zırhlı birliklerin 1 Tank Takımı; 4 tank ve 16 kişiden oluşur.

ALAY NEDİR? KAÇ KIŞIDEN OLUŞUR?

Alay, 3 ya da 4 taburdan oluşan birliktir. Çok eski tarihlere kadar dayanan askeri bir teşkilatlanma olarak bilinir. Komutanı Yarbay ya da Albay rütbesindedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde alaylar, aynı sınıftan unsurların ya da aynı ana silahların temelinde oluşturulmuş olan Piyade Alayı, Topçu Alayı, Hava Savunma Alayı ve Hudut Alayını içinde barındıran en büyük çaptaki birliklerdir. Alay birlikleri 1300-3000 kişiden oluşur.

TUGAY NEDİR? KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR?

İçinde farklı alaylar barındırabilen bir taktik birliktir. En önemli özelliği kendi kendine yetebilen en küçük birlik olmasıdır. Komutanı Tuğgeneral rütbesindedir. Deniz Kuvvetlerinde ise komutan rütbesi Tuğamiraldir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde tugaylar, ana savaşçı unsura göre Piyade Tugayı, Tank Tugayı, Topçu Tugayı olarak ayrılır ve her türlü ikmal ve muhabere birimine sahiptir.

Tugay birliklerinin sayısı, ihtiyaca ve koşullara göre değişmekte olup genel olarak 3.000-5.000 kişiden oluşur.

TÜMEN NEDİR? KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR?

Tümen, modern ordularda herhangi bir harekatı kendi başına bağımsız olarak yapabilmek için gerekli tüm silahları ve hizmetleri bünyesinde barındıran en küçük askeri birliktir. Komutanı Tümgeneral rütbesindedir. Deniz Kuvvetlerinde ise komutan rütbesi Tümamiraldir.

Tümenler, temelde Zırhlı Tümenler ve Piyade Tümenleri olmak üzere, çeşitli harekat şekillerine göre iki biçimde teşkilatlandırılır. Piyade Tümenleri ise personelin ve malzemenin sevk araçlarına göre motorize ve mekanize olarak ikiye ayrılır. Tümen birlikleri, savaş şartlarına ve ülkelere göre değişmekle beraber genelde 10.000-20.000 kişiden oluşur.

BÖLÜK NEDİR? KAÇ KİŞİDEN OLUŞUR?

İdari bakımdan tam olarak bir birim oluşturan en küçük askeri birimdir. Diğer birliklerin temeli sayılır. Komutanı Yüzbaşı ya da Kıdemli Üsteğmen rütbesindedir. Günümüzde bölükler, belirli işlevleri yerine getirmek üzere organize edilirler. Bölük birliklerinin sayısı, ihtiyaca ve koşullara göre değişmekte olup genel olarak en az 100 kişiden oluşur.

TABUR NEDİR?

En az 4 bölükten oluşan birimdir. Komutanı Yarbay ya da Binbaşı rütbesindedir. Günümüzde taburlar, ana silahlarına göre Tank Taburu, Piyade Taburu, Topçu Taburu gibi sınıflara ayrılmaktadır.

Ordu bünyelerinde belirli görevleri yerine getirmek için oluşturulan Sıhhiye Taburu, İstihkam Taburu, Keşif Taburu, Muhabere Taburu, Bakım Onarım Taburu, Kimyasal Savunma Taburu, Lojistik Destek Taburu gibi taburlar da bulunmaktadır.

Tabur birlikleri 300-1300 kişiden oluşur. Topçu taburları 3 ya da 4 topçu bölüğü olarak tertiplenir. Diğer muharip taburlar da çoğunlukla 3 muharip bölük ve 1 ikmal bölüğünden oluşur.