Ceza sistemini tamamen değiştirecek ve yargıdaki kronik problemleri çözecek yeni yargı sistemi son durum nedir? Yeni yargı sisteminde hangi suçlara af gelecek? Genel af ve ceza indirimi çıkacak mı? İnfaz sisteminde değişikliğe ilişkin yasa tasarısında artık sona gelindiği belirtiliyor. Tasarıda bazı suçların ceza indirimi kapsamı dışında olması planlanıyordu. Ancak bu durumun, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olabilme ihtimali nedeniyle suça göre indirim formülü masada yer alıyor. Peki, hangi suçlara af gelecek? 2020 Mart ayında genel af ceza indirimi çıkacak mı? İşte, yeni yargı sistemi son durum gelişmeleri!
Detaylar için bir sonraki sayfaya geçiniz...
EŞİTLİK İLKESİ İDDİASI
Hazırlanan teklifte cinsel istismar, uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlar olmak üzere altı suç kapsam dışında tutulmuştu. AK Parti'nin hukukçularla yaptığı görüşmede cinsel istismar, uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlardan ceza alanların cezaevinde kalma sürelerinde hiçbir değişik yapılmamasının, 'Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil edeceği' riskini ortaya çıkaracağı gündeme geldi.
Bunun gündeme gelmesi sonrası infaz düzenlemesinde yeni değişiklikler yapılabileceği gündeme geldi. Bazı akademisyenler bu toplantıda, kapsam dışına alınmayan suçlarda da kademeli bir indirim uygulanmasını istedi.
Yeni yapılan çalışmaya göre, her suç için farklı oranda indirim öngörülüyor. Örneğin; uyuşturucu suçundan 12 yıl ceza alan bir kişinin şu anda infazı 9 yıl olarak yapılıyor. Bu düzenlemeden sonra ceza 8 yıla düşecek. Gasp suçlarında ise 3/2 oranında uygulanan infaz oranı 2/1 olacak.
KARŞILIKSIZ ÇEK DÜZENLEMESİ
AK Parti, Meclis'e gelmesi beklenen yeni infaz paketine, "karşılıksız çek" suçuna denetimli serbestlik getiren bir düzenleme eklemeyi gündemine aldı. "Çalış-öde" olarak isimlendirilen modele göre, karşılıksız çekten dolayı alınan hapis cezası kaç ay ise kişinin borcunun o kadar ay takside bölünmesi planlanıyor.
Hükümlü kişinin, taksitleri ödeyip, makbuzunu getirerek ilgili karakolda imza atması; borç bittiği zaman kişinin cezasının da tamamlanması öngörülüyor.
Hükümet, AB'ye uyum çerçevesinde, "ekonomik suça ekonomik ceza" ilkesi doğrultusunda 2016'da Çek Kanunu'nda değişiklikler yapmıştı. Yapılan düzenleme ile karşılıksız çekin fiili yaptırımı adli para cezası olarak düzenlenmiş ve yasa maddesinde, "... çekle ilgili olarak 'karşılıksızdır' işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, bin 500 güne kadar adli para cezasına hükmolunur" denilmişti.