REFAKATÇİ İSTEYEBİLİRSİNİZ
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Servet Kayhan, özellikle yürüme problemi bulunan ve kronik rahatsızlığı olanların refakatçi olmadan dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.
Kayhan, eğer yalnız yaşıyorlarsa da 112, 155 ve 156 numaraları aranarak Vefa Sosyal Destek gruplarından refakatçi desteği talep edilebileceğini kaydetti. Yaşlıların acil durumlarda kullanmaları gereken ilaçları yanlarına almalarını tavsiye eden Kayhan, "Birden yoğun hareketliliğe girmeyin kademeli yürüyüş yapıp ara ara dinlenin ve yeterince sıvı alın" dedi.
Öte yandan İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Merkezi tarafından corona virüs salgını nedeniyle İstanbul'da sosyal ve ekonomik açıdan riskli mahalleleri belirleyen araştırma yapıldı. Araştırmaya ilişkin değerlendirmede bulunan İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Merkezi Müdürü Şeker, araştırmada, mahalle ölçeğinde sosyal ve ekonomik göstergeleri içeren ikincil verilerin kullanıldığını anlattı.
BAĞCILAR
Şeker, merkezi ve yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşlarının, İstanbul'daki sosyal ve ekonomik risk barındıran alanlara öncelikli olarak müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
ESENLER
Kısa ve orta dönemde gelir ve iş kaybı yaşaması muhtemel olan, hanehalkı büyüklüğü ve yaş bağımlılık oranı (iş gücünde olmayan nüfusun iş gücüne olan oranı) yüksek hanelerde sosyal ve ekonomik risklerin daha fazla hissedileceğini belirten Şeker, yoksul hanelerdeki yoksulluğun derinleşebileceğini söyledi.
ESENYURT
Şeker, araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul'daki 4,5 milyon hanenin 2,5 milyonunun corona virüs kaynaklı sosyal ve ekonomik riskler taşıdığını, söz konusu 2,5 milyon hanede yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığını aktararak, şöyle konuştu:
KAĞITHANE
"Araştırmada, riskleri düzeyine göre düşük, orta ve yüksek şeklinde derecelendirdik. İstanbul'daki 961 mahalleden 358'inin sosyal ve ekonomik açıdan öncelikli risk bölgesi olduğu görülüyor. İstanbul'un 49 mahallesi ise yüksek risk düzeyinde bulunuyor."