Bugün kandil mi? Bugün ne kandili? Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek?

Bugün kandil mi sorusu vatandaş tarafından arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2020 yılı kandil günleri takvimi duyurulmuştu. Bu kapsamda 19 Mayıs Salı gününün kandil olup olmadığını merak eden vatandaşlar araştırmalarını sürdürüyor. Peki, bugün kandil mi? 19 Mayıs Salı ne kandili? Bugün Kadir Gecesi mi idrak edilecek? İşte merakla araştırılan o sorunun yanıtı...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :19 Mayıs 2020 , 00:09 Güncelleme Tarihi :19 Mayıs 2020 , 14:37
Bugün kandil mi? Bugün ne kandili? Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek?

İÇİNDEKİLER

Bugün kandil mi sorusu hakkındaki araştırmalar hız kazandı. 19 Mayıs Salı 2020 kandil mi, ne kandili? İslam alemi Kadir Gecesi'ne ulaşmanın mutluluğunu yaşarken bir yandan da kandilin hangi güne denk geldiğini araştırıyor. Kadir Gecesi, İslam'da bin aydan daha hayırlı olan gece olarak kabul edilir. İslam alemi için son derece önemli ve mübarek olan bu günde, milyonlarca Müslüman ibadetlerini yerine getirecek ve eller semaya yükselecek.

BUGÜN NE KANDİLİ İDRAK EDİLECEK?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden edinilen bilgilere göre 19 Mayıs Salı günü Kadir Gecesi idrak edilecek.

KADİR GECESİ'NİN ALAMETLERİ NELERDİR?

Dini alimler Kadir Gecesini anlamak için şu tarifi yapıyorlar; Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.

KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Kadir Namazı kılınırken iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa "Allah-u Ekber , Alah u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir.

Ardından 100 defa İşrah Suresi ve 100 defa Kadir Suresi okunur. Eğer mümkünse, Kadir Gecesi'nde Tesbih Namazı'nın da kılınması tavsiye edilmektedir.

KADİR GECESİ NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

Kadir Gecesi namazına başlamadan önce "Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye(topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber.." denilerek niyet edilir.

KADİR GECESİNDE OKUNACAK DUA

Hz. Aişe, Peygamber Efendimize (sav) "Kadir Gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?" diye sormuş, Resulullah (sav) "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!" anlamına gelen şu duayı okumasını söylemişti:

Arapça okunuşu: Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni.

KADİR GECESİNDE OKUNACAK DUA

Resul-i Ekrem Efendimiz (sav) Kadir Gecesi ile ilgili "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuştur.

KADİR GECESİ'NDE TESBİH NAMAZI KILMANIN ÖNEMİ

Tesbih namazı cemaatle kılınan bir nafile namaz değil. Bu konuda Hazreti Muhammed'den de bir uygulama nakledilmediğinden, tesbih namazının cemaatle değil tek başına kılınması daha uygundur.

KADİR GECESİ NE YAPILMALI?

Kadir Gecesi'ni, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

KADİR GECESİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur'an-ı kerîm'i hatmetmekten daha sevaptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay her geceyi ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir.

KADİR SURESİNİN ANLAMI NEDİR?

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

Şüphesiz Biz, (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh (Cebrail),Rabb'i'nin izni ile her iş için (semâ'dan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir.

KADİR GECESİ'NİN ANLAMI NEDİR?

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi "hüküm, şeref, güç, yücelik" gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise "leyletü'l-Kadr" şeklinde Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur.

"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır."

"Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."