Camiler ne zaman açılacak? Yarın camilerde Cuma namazı kılınacak mı?

Çin’de başlayan ve diğer dünya ülkelerine de yayılan koronavirüs ile mücadele kapsamında ülkemizde 16 Mart’tan bu yana camiler ibadete kapatılmıştı. Milyonlarca Müslüman vatandaş Cuma namazını evinde kılıyordu. Ramazan Bayramı’nda da camilere gidilemedi. Ülkemizde görülen kovid-19 vakalarının azalmasıyla birlikte normalleşme takvimi de devreye sokuldu. Böylece İçişleri Bakanlığı genelgesine göre milyonların merak ettiği tarih de beli oldu. Peki camiler ne zaman açılacak? Yarın camilerde cuma namazı kılınacak mı?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :28 Mayıs 2020 , 11:02 Güncelleme Tarihi :28 Mayıs 2020 , 11:02
Camiler ne zaman açılacak? Yarın camilerde Cuma namazı kılınacak mı?

İÇİNDEKİLER

İçişleri Bakanlığı, yayınladığı genelgede 29 Mayıs günü itibariyle, cami ve mescitlerde cemaatle birlikte öğle, ikindi ve cuma namazları kılınabileceğini belirtmişti. Bu gelişme üzerine milyonlarca kişi yarın camilerde Cuma namazı kılınacak mı? Sorusunun yanıtını aramaya başladı. Dezenfekte edilen ve belli başlı kurallar benimseyen camilerde namaz kılmak isteyenler nelere dikkat etmelidir? İşte camilerde Cuma namazı için önemli tüm bilgiler..

CAMİLER NE ZAMAN AÇILACAK?

İçişleri Bakanlığı, "Cami ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesi" hakkında 81 il valiliğine genelge gönderdi.
Genelgede, yeni tip koronavirüs (Covid- 19) salgınının Türkiye'de yayılmasına engel olmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında, 16 Mart'tan itibaren salgın kontrol altına alınıncaya kadar ülke genelindeki bütün cami ve mescitlerde cemaatle vakit ve cuma namazlarının kılınmasına ara verildiği hatırlatıldı.
Gelinen aşamada, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısında, cami ve mescitlerin cemaatle ibadete açılmasına yönelik alınacak tedbirlerin değerlendirildiği belirtilen genelgede, Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda, 29 Mayıs Cuma günü belirlenecek kurallar çerçevesinde öğle, ikindi ve cuma namazlarının camilerde cemaatle kılınabileceği kararı alındığı ifade edildi.

"CEMAATLE BİRLİKTE YALNIZCA ÖĞLE, İKİNDİ VE CUMA NAMAZLARI KILINACAK"

Genelge kapsamında, cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacak. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için cami ve mescitler açık tutulacak.
Erzincan İl Müftülüğünce Cuma günü camilerin cemaatine kavuşacağı bildirilerek uyulması gereken kurallar hakkında bilgilendirme yapıldı.
Korona virüs tedbirleri kapsamında cemaate kapanan camiler Cuma günü açılacak. Erzincan İl Müftülüğünce dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında şu bilgilendirme yapıldı.

1. Camilerde abdest alınmayacak evde abdest alınıp gelinecek.(şadırvan, abdest alma yerleri kapalı olacak)
2. Maskesiz camiye girilmeyecek.
3. Herkes kendi seccadesini getirip götürecek.
4. Camilerde belirlenen mesafelerde saf tutulacak.
5. Namaz çıkışlarında kesinlikle tokalaşma olmayacak.
6.Cuma namazı caminin bahçesinde kılınacak camide kılınmayacak.
7. Öncelik cami bahçesi/avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek.
8.Öğlen ikindi cemaatle kılınacak diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacaktır.

9.Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan vatandaşlarımız ile hastalık belirtileri taşıyanların evlerinde kalmaları gerekir.
10.Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, hutbe okunacak, namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacaktır.
11.Camilerde ortak kullanıma açık olan rahle, tespih, ayakkabı çekeceği kullanılmayacak.

HANGİ CAMİLERDE CUMA NAMAZI KILINACAK?

Cuma namazları sosyal mesafe kuralına uyularak camilerin içinde değil dışında kılınacak. Bu nedenle avlusu olan ve çevresi sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek cemaatle namaz kılmaya müsait olan camilerde sadece Cuma namazı kılınabilecek. Avlusu olmayan camilerde ise Cuma namazı kılınmayacak.
Şadırvanlar kapalı olacak ve her namaz kılacak kişi kendi seccadesini evinden kendisi getirecek. Ortak seccade kullanımı olmayacak.