YAŞ SINIRI YOK
ÖSYM Başkanlığı tarafından bugün ya da yarın KPSS 2020/1 tercih kılavuzu yayımlanacak. Yayımlanacak tercih kılavuzunda alım yapılacak kadrolar ve başvuru şartlarına yer verilecek. KPSS tercihleri ile yapılacak alımda zabıta memuru ve itfaiye kadroları haricinde yaş şartı aranmayacak.
MÜLAKAT YOK
Merkezi yerleştirmede adayların mezuniyetine ve KPSS puanı ile özel şartlara bakılacak. KPSS puanına göre atamalar yapılacak. Bir kadro için başvuru yapan en yüksek KPSS puanlı aday tercihlerini yapacak. Tercihini yapan adaylar, atama sonrası bir mülakat aşamasına tabi tutulmayacak.
KPSS NEDİR?
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Kamu kurumlarında görev alacak personeli belirlemek amacıyla ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavın adıdır. Bu sınav sonuçları esas alınarak girilecek mesleğin özelliğine göre farklı alım şekilleriyle kamuya personel istihdam edilir. KPSS'ye ilişkin kural ve koşullar kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında genel yönetmelikle belirlenmiştir. Bu yönetmelikte A ve B grubu kadro ayrımı yapılmıştır.
A Grubu Kadro Nedir?
A grubu kadrolar kamu kurumlarında kariyer meslekleri olarak adlandırılan kadrolardır. Bu kadrolara giriş aşamasında KPSS'den yeterli puan almış adaylar arasında kurumların kendi mevzuatları gereğince belirlemiş olduğu yarışma sınavına tabii tutulurlar. Bu yarışma sınavı sonunda başarılı olan adaylar ise kurumlara uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı, denetmen yardımcısı, kaymakam adayı şeklinde atanırlar. Belirli bir yetiştirme döneminin ardından yapılacak olan yeterlilik sınavını geçmiş adaylar ise asıl ünvanları olan uzmanlık, müfettişlik, denetmenlik ve kaymakamlık kadrolarına atanmış olurlar. KPSS A Grubu kadrolar için lisans mezunu olmak zorunludur.
B Grubu Kadro Nedir?
B grubu kadrolar Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nin ardından ÖSYM başkanlığınca ataması yapılan kadrolardır. Bu kadrolar için atamalardan sonra herhangi bir başka sınav yapılmamaktadır. Kamu kurumlarında düz memur olarak tabir edilen kadrolar B Grubu Kadrolar içerisine girmektedir. Örnek olarak mühendis, avukat, memur, bilgisayar işletmeni ve hizmetli gibi kadrolar verilebilir. Bu kadrolar için ortaöğretim, önlisans veya lisans mezunu olmak gerekmektedir.