diyanet.gov.tr: İstanbul-Ankara-İzmir bayram namazı vakti İstanbul-Ankara ve İzmir'de yaşayan kişiler tarafından araştırılıyor. 2020
İstanbul-Ankara-İzmir Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak? Toplu halde kılınması tavsiye edilen ve iki rekat olan bayram namazı için diyanet.gov.tr üzerinden araştırmalar sürüyor. İstanbul-Ankara-İzmir bayram namazı saat kaçta sorusunun cevabı sorgulanıyor. Bayram sabahı kurban kesmeden önce yapılacak ibadetler birisi olan bayram namazında vatandaşlar camilere akın edecek. Ayrıca sabah saatlerinde camilere bayram namazını kılmak için gidecek olan vatandaşlar "Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, Kurban Bayramı namazında hangi dualar okunur?
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazı cemaatle kılınır ve iki rekâttır. Bayram namazlarında ezan okumak, ikamet getirmek yoktur. Cuma namazından farklı olarak Cuma hutbesi farzdır, namazdan önce okunur. Bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur.
Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarının birinci rekâtında üç, ikinci rekâtında da üç kere olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara "Zevaid" tekbirleri denir.Bayram namazının kılınışı şöyledir:
1. Rekat:
Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" diye niyet eder.
İmam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini bağlar. Tekbirlerin alınışı şöyledir:
Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde olduğu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.
İkinci Tekbir: İkinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide olduğu kadar durulur.
Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.
Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele" çektikten sonra açıktan Fatiha suresini okur.
Daha sonra bir sure okur. Bu sırada cemaat bir şey okumaz, imamı dinler.
Sırasıyla namaz sureleri şöyledir: 1. Fil Suresi, 2. Kureyş Suresi, 3. Maun Suresi, 4. Kevser Suresi, 5. Kafirun Suresi, 6. Nasr Suresi, 7. Tebbet Suresi, 8. İhlas Suresi, 9. Felak Suresi, 10. Nas Suresi
"Allahu Ekber" diyerek Rükûa eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükûdan doğrulurken "Semi'allahü limen hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena lekel hamd" denir.
"Allahu Ekber" diyerek iki defa secdeye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir.
"Allahu Ekber" diyerek kıyama geçilir yani ayağa kalkılarak eller bağlanır ve ikinci rekâta başlanır.