"TÜNELİN UCU VE IŞIK GÖRÜNDÜ"
Sağlık Bakanı Koca, Bilkent Yerleşkesi'nde yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada da "Aşı için önümüzde 2-3 aylık zaman kaldığı da düşünülürse tünelin ucu ve ışık göründü." dedi.
Ölüm sayıları hakkında ilginç iddiaların bulunduğuna işaret eden Koca, "Bu konudan bir tartışma galibiyeti bekleyenlere sesleniyorum. Sayısal bir galibiyet arıyorsanız, lütfen ruhaniyeti çiğnemeyin. Kayıplarımıza saygı gösterin." ifadesini kullandı.
Koca, belediyelerin verilerinin, kendi illerindeki defin sayılarını ortaya koyduğunu belirterek, "TÜİK verilerinde dağılım, ölen kişilerin ikamet adresine göre yapılmaktadır." açıklamasını yaptı.
Ortalama filyasyon iz sürme süresinin 13 saate kadar düştüğünü bildiren Koca, ortalama temaslının tespit edilmesi süresinin de 8 saate kadar indiğini belirtti.
Fahrettin Koca, "Çok yakında kendi aşımızın üretimine başlayacağımıza inanıyorum." dedi.
İstanbul'da vaka sayısının yüzde 2,8 oranında düştüğünü aktaran Koca, Ankara'da da son haftada vaka sayısının yüzde 24,8 düştüğünü kaydetti.
YÜZ YÜZE EĞİTİMDE 2, 8 VE 12'NCİ SINIFLARIN DURUMU NETLEŞECEK
Şu ana kadar hazırlık ve 1'inci sınıflarla ilgili yüz yüze olan eğitimde ciddi herhangi bir sorun yaşanmadığını ifade eden Koca, "(Yüz yüze eğitim) Muhtemelen 2'nci sınıflar 8 ve 12'ler için bununla ilgili Bilim Kurulunun önerisi var, bunu netleştirip sunmuş olacağız. Pazartesi günü kabine toplantısında da Bilim Kurulunun önerisi gündeme alınmış olunur." dedi.
ŞEHİR İÇİ TOPLU ULAŞIMDA VE KONAKLAMA TESİSLERİNDE HES KODU ZORUNLU OLACAK
İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine, "Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama" ve "Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu" konulu iki ayrı genelge gönderdi.
Genelgelerde, Kovid-19 salgınıyla mücadelede hastalık tanısı konulmuş ya da temaslı durumdaki kişilerin toplumdan izole edilmesinin, üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biri olduğu vurgulandı.
Bu doğrultuda bulaşma riskinin azaltılması ve hastalık tanısı konulanlarla temaslı durumundakilerin tespit edilerek izolasyona tabi tutulmalarının sağlanması amacıyla Sağlık Bakanlığınca "Hayat Eve Sığar (HES)" uygulaması geliştirildiği hatırlatıldı.
Şehirler arası yolcu taşımacılığı amaçlı her türlü toplu ulaşım aracıyla (uçak, tren, otobüs gibi) yapılacak seyahatlerde gerek biletleme gerekse araca alınma sırasında HES kodu sorgulaması yapıldığı, herhangi bir riski bulunmayanların (tanılı veya temaslı durumda olmayan) seyahat edebilmelerinin mümkün olduğu belirtildi.
Benzer şekilde şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla yapılan yolcu taşımacılığında da HES koduna göre kişilerin takibinin sağlanmasının önemine işaret edilen genelgede alınan tedbirler şöyle sıralandı:
"Başta belediyeler olmak üzere ilgili diğer kurum/kuruluşlar tarafından yürütülen her türlü şehir içi toplu ulaşım aracıyla (otobüs, metro, metrobüs vb.) yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyonlar sağlanacak.
Şehir içi toplu ulaşım faaliyetleri için kullanılan ulaşım kartlarını henüz kişiselleştirmemiş durumda olan başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetim birimleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarınca, halihazırda kullanılmakta olan elektronik/akıllı seyahat kart sistemlerinin kişiselleştirilmesi amacıyla gerekli çalışmalara biran evvel başlanılacak.
Kovid-19 hastalığı tanısı konulan ya da temaslısı durumunda olan vatandaşlara ait varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartları, izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak.
Kovid-19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle izolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla (e-İçişleri sistemi üzerinden elektronik olarak) ilgili valilik/kaymakamlıkla paylaşılacak."