Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Analiz ve Değerlendirme Subayı Binbaşı Pınar Kara tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Kara, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir yıl önce 9 Ekim 2019'da Fırat'ın doğusunda Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını hatırlattı.
Kara, harekat öncesi DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere, Suriye'de iç karışıklıkları fırsat bilen terör örgütleri tarafından Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye ve sınır karakollarına güdümlü tanksavar füzeleri gibi gelişmiş silahlar ve keskin nişancılar da kullanılarak toplam 492 saldırı yapıldığını anımsattı.
Bölgede devam eden terör yapılanması ve saldırıların milli güvenliğe yönelik tehdidin boyutunu ve ciddiyetini artırdığını, göç baskısını devam ettirdiğini, gönüllü geri dönüşleri engelleyerek Suriye'de istikrar ve güvenliği sağlamaya yönelik bölgesel ve uluslararası girişimleri olumsuz etkilediğini ifade eden Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Terör örgütlerine karşı tedbir almak ve sınırlarımızın güvenliğini sağlamak maksadıyla dost ve müttefik ülkelerle askeri ve diplomatik görüşmeler yapılmış ancak bölgeden terör örgütlerinin çıkarılması, tahkimatların imhası, ağır silahların toplanması gibi hususlarda bir ilerleme sağlanamamış, güvenli bölge çalışmaları sonuçsuz kalmıştır. Hudut güvenliğimize yönelik tehdit ve düşmanca tutumların artarak devam etmesi neticesinde TSK tarafından uluslararası hukuk ve BM Sözleşmesi 51'inci maddesinde düzenlenen meşru müdafaa hakkı çerçevesinde 9 Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatı başlatılmıştır."
Kara, çok kısa sürede büyük bir başarı ile sonuçlanan harekat ile hudut güvenliğini sağlamak, DEAŞ ve PKK/YPG başta olmak üzere milli güvenliği tehdit eden teröristleri etkisiz hale getirmek, Suriye'nin kuzeyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, güvenli bölge tesis ederek istikrar sağlamak ve ülkedeki Suriyelilerin evlerine güvenli, gönüllü ve saygın bir şekilde geri dönmelerinin amaçlandığını söyledi.
Söz konusu harekatla sadece Türkiye'nin değil, bölgede yaşayan Kürtler, Araplar, Asuriler, Hristiyanlar, Yezidiler ve Süryaniler gibi diğer etnik grupların da güvenliğinin hedeflendiğini anımsatan Kara, "Bugüne kadar toplam 605 meskun mahallin tamamı teröristlerden arındırılarak 4 bin 219 kilometrekarelik alanda kontrol sağlanmış, 1110 mayın ve 2 bin 199 el yapımı patlayıcı ile çok sayıda terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Mehmetçiğin teröristlerden temizleyerek güvenli bölge haline getirdiği Barış Pınarı Harekat alanında, başta su ve elektrik olmak üzere temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla diğer kurumlar ile koordineli olarak gerekli çalışmalarımız devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Binbaşı Pınar Kara, Resulayn kırsalında bulunan ve Haseke ile Tel Tamir bölgesini besleyen Allouk Su Tesisi'nin koordineli çalışmalar neticesinde onarılarak faaliyete geçirildiğini, halen, buradan Haseke ve kırsalı ile Tel Tamir bölgesine su verilmeye devam edildiğini aktardı.
BARIŞ PINARI HAREKAT ALANINDA 400 OKUL, 86 CAMİ VE 7 KİLİSE YAPILDI
Rusya Federasyonu ile koordineli yoğun çalışmalar sonucunda Barış Pınarı Harekat bölgesindeki meskun mahallerin yüzde 68'ine (413 meskun mahal) elektrik verildiğini anlatan Kara, ayrıca, 25 adet GSM baz istasyonu kurulduğunu, baz istasyonlarının bölgede yaşayan halk tarafından aktif olarak kullanıldığını dile getirdi.
Bugüne kadar Barış Pınarı Harekat alanında 400 okul, 86 cami ve 7 kilisenin hizmete açıldığına dikkati çeken Kara, şunları söyledi:
"Hizmete giren devlet hastaneleri ve mobil sağlık birimleri vasıtası ile 250 binden fazla Suriyeli kardeşimiz muayene edilmiştir. Ayrıca bölgede bulunan personelimiz ve halkın koronavirüs salgınından etkilenmemesi için de gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Ülkemizin, hayatın normalleşmesine yönelik gayretleri sayesinde terör örgütü baskısı sebebiyle topraklarını terk etmek zorunda kalan halk tekrar evlerine dönmektedir. Bölgedeki sorunları çözmek maksadıyla 22 Ekim 2019'da Rusya Federasyonu ile yapılan Soçi Mutabakatı kapsamında bugüne kadar toplam 85 Türkiye-Rusya Birleşik Kara Devriyesi icra edilmiştir. Bölgede kalıcı barışın sağlanması için Rusya ile iş birliği ve koordinasyon faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bütün komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız, aynı saygıyı komşularımızdan da bekliyoruz. TSK tarafından, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekat alanlarında hayatın normalleşmesi, Suriyeli kardeşlerimizin huzur ve güvenliğinin sağlanması, hudutlarımızın emniyetinin sürdürülmesi maksadıyla faaliyetlerimiz kararlılıkla sürdürülecektir."
TERÖRLE MÜCADELE