"YOĞUN TEST YAPMA İLE DESTEKLENMİŞ ETKİN BİR FİLYASYON ÇALIŞMASI HASTALIK KONTROLÜNE ÇOK CİDDİ ÖLÇÜDE KATKI YAPABİLİR"
"Filyasyon, COVID-19 mücadelesinde önerilen bir yöntem olmasına karşın, bazı klinisyen hekimler tarafından gerekliliği yadsınmıştır. Oysa iyi yürütülen bir filyasyon çalışmasıyla olgu sayıları ve ölümler önemli ölçüde düşürülebilir. Güney Kore örneğinde olduğu gibi "yoğun test yapma ile desteklenmiş etkin bir filyasyon çalışması" hastalık kontrolüne çok ciddi ölçüde katkı yapabilir. Filyasyon ekiplerinin bir kısmının yeterince eğitim almadan sahada çalışmaya başladılar. Ekipler arasında standardizasyonun olmaması nedeniyle istenilen başarıyı sağlamak güçleşmektedir. Bu arada, doğaldır ki vaka sayısı artığı zamanda filyasyondan beklenen başarı azalacaktır.
"Maske, mesafe, temizlik' söylemleri 'iyi vatandaş olma' argümanıyla birleştirilmeli ve kişi hastalık belirtileri taşımaya başladığı andan itibaren kendisini izole etme, etrafa durumunu bildirmesi gerekliliği ona içselleştireceği biçimde evrilmelidir. Bunun için kamuoyuna yaygın biçimde ulaşmayı sağlayacak tüm araçlar; gazete, tv kanalları, billboardlar, önemli kişiler, hutbeler, klipler, broşürler, ilanlar, aklınıza ne gelirse yaygın olarak kullanılabilir."
"ESNAF BİLİNÇLENDİRİLMESİ VE DENETİMİ ÇOK SIKI OLMALI"
"Maalesef Eskişehir esnaf zihniyeti itibariyle bu olay da gösterdi ki biraz sorunlu bir şehir. Çıkıp, dolaştığınızda esnafın önemli bir kısmının iş yerinde etkin biçimde maske kullanmadığını, mesafeye dikkat etmediğini görüyorsunuz. Geçen cumartesi zorunlu ihtiyaçlar nedeniyle dışarı çıktık, alışveriş için uğradığımız 5 esnafın 2'si maske takmıyordu, uyardığımızda da yakışıksız cevaplar verdiler. Esnaf bilinçlendirilmesi ve denetimi çok sıkı olmalı.
FARKLI ÖNLEM ÖNERİLERİ
ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, mevcut önlem ve kısıtlamalar dışında İl Hıfzıssıhha Kurulunun alması gereken farklı önlemler konusunda da önerilerde bulundu. Metintaş, konuyla ilgili şunları belirtti;
"EVDE TEDAVİLERİNİ ALAN HASTALAR İÇİN MORAL VE DESTEK EKİPLERİ KURULMALIDIR"
"Daha fazla zaman kaybedilmeden COVID-19 pozitif, ancak hastane yatış kriteri taşımayan, fakat evde izolasyona uyma konusunda güven vermeyen veya evinde riskli kişileri olduğu için, hane halkı kalabalık olduğu için evinde kalmak istemeyen hastaların takip ve tedavilerin izlendiği, izolasyon süresince barınabilecekleri ücretsiz yurtlar açılmalı, izolasyon boyunca hastaların orada barınmaları sağlanmalıdır. İzolasyon ve karantinaya giren hastaların maddi ve manevi kayıpları, çeşitli fon destekleriyle elden geldiğince giderilmeye çalışılmalıdır. Filyasyon ekipleri, tekrar eğitime alınmalı, motivasyonları artırılmalı, yaptıkları işin önemine inandırılmalı, uygun ödüllendirme programlarıyla desteklenmelidir. Dahası, filyasyon ekiplerine gönüllü gruplarla destek aranmalıdır. COVID-19 vakası çıksın çıkmasın kamu, özel tüm işyerleri düzenli denetlenmeli, COVID-19 önlemleri bir dış gözlemci tarafından değerlendirilmeli, yeterli önlemi olmayanlara ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır. Eskişehir'deki tüm kurum ve kuruluşlara birlik beraberlik çağrısı yapılarak, koordineli biçimde birlikte mücadele yolu mutlaka oluşturulmalıdır. Filyasyon sırasında temaslısını saklama eğiliminde olan bireyler için, onları dürüst olmaya çekecek ikna yöntemleri için, rehberlik, psikolojik danışmanlık gibi ekip ve girişimler hazır halde tutulmalı, bu tür tereddüt olan kişilere bu ekipler yönlendirilmelidir. Evde tedavilerini alan hastalar için moral ve destek ekipleri kurulmalıdır."
GELECEK DÖNEMDE PANDEMİNİN NASIL BİR YOL İZLEYECEĞİNİ HENÜZ TAM OLARAK ÖNGÖREMİYORUZ"
Prof. Dr. Selma Metintaş, açıklamaların sonunda, bugün için, gelecek dönemde pandeminin nasıl bir yol izleyeceğini henüz tam olarak öngöremediklerini anlatarak, "Bu nedenle pandemi seyrinde, ilimizde ve ülkemizde krizlere cevap verebilme de güçlü ve zayıf yönler etraflı biçimde ve yeniden analiz edilmeli, ortaya konulmalı, gerektiğinde karar vericilere, bilimsel kanıta dayalı nitelikte karar verebilmeleri için yol gösterilmeli, ikna olmaları sağlanabilmelidir. Biz de maske-mesafe-hijyen kurallarına tam uymalı, toplu yerlerden tam kaçınmalı, çok çok yakınımız bile olsa hatır kırma pahasına misafir gelişine, misafirliğe gidişe şimdilik son vermeliyiz" diye kaydetti.