Koronavirüs aşısından bu sefer kötü haber! Aşıya ulaşım risk altına girebilir... Sebebi ise herkesi şoke etti

Koronavirüs salgını etkisini artırarak devam ederken herkes merakla koronavirüs aşısının ne zaman dağıtılacağını bekliyor. Koronavirüs aşısına dair son zamanlarda arka arkaya pozitif gelişmeler yaşanırken şimdi ise üzücü bir haber geldi. Sebebi ise zenginler... "Uluslararası Af Örgütü", "Küresel Adalet Şimdi" ve Oxfam gibi uluslararası sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "Halkın Aşı İttifakı" adlı kuruluş, düşük gelirli ülkelerin aşıya erişimine ilişkin uyarıda bulundu: "Zengin ülkeler ihtiyaçlarından fazla Kovid-19 aşısı alıyor"

Giriş Tarihi :10 Aralık 2020 , 04:32 Güncelleme Tarihi :10 Aralık 2020 , 04:32
Koronavirüs aşısından bu sefer kötü haber! Aşıya ulaşım risk altına girebilir... Sebebi ise herkesi şoke etti

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs salgını etkisini artırarak devam ederken herkes merakla koronavirüs aşısının ne zaman dağıtılacağını bekliyor. Koronavirüs aşısına dair son zamanlarda arka arkaya pozitif gelişmeler yaşanırken şimdi ise üzücü bir haber geldi. Sebebi ise zenginler...

"YILLARCA ULAŞAMAYABİLİRLER"


Yüksek gelirli ülkelerin ihtiyaçlarından fazla Kovid-19 aşısı sipariş ettiği, bu nedenle yoksul ülkelerin "yıllarca" yeterli miktarda aşıya ulaşamayabileceği bildirildi.

"Uluslararası Af Örgütü", "Küresel Adalet Şimdi" ve Oxfam gibi uluslararası sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "Halkın Aşı İttifakı" adlı kuruluş, düşük gelirli ülkelerin aşıya erişimine ilişkin uyarıda bulundu.

"VARLIKLI ÜLKELER NÜFUSLARININ ÜÇ KATI KADAR İNSAN İÇİN AŞI SATIN ALMAK ÜZERE ANLAŞTILAR"

Önde gelen 8 aşı üreticisinin ülkelerle yaptığı anlaşmaya ilişkin verileri analiz eden kuruluşun açıklamasına göre, varlıklı ülkeler 2021'in sonuna kadar nüfuslarının üç katı kadar insan için aşı satın almak üzere üreticilerle anlaştı.

Yüksek gelirli ülkelerin nüfusu, dünya nüfusunun yüzde 14'ünü oluştursa da üretilecek umut vadeden aşıların şimdiden yüzde 53'ünü satın aldı.

KANADA BAŞI ÇEKİYOR


Fazladan aşı alan ülkelerin başında Kanada bulunuyor. Kanada'nın, nüfusunu 5 kez aşılayacak miktarda aşı satın aldığı belirtildi. Avrupa Birliği (AB) de yaklaşık 450 milyon nüfuslu AB ülkeleri için şimdiden 2 milyar doz aşı anlaşması yaptı.

Bunlara karşılık dar gelirli yaklaşık 70 ülkede gelecek yıl sadece 10 kişiden 1'i aşılanabilecek.

Aşıya erişimin adil olması için yürütülen çalışmalar kapsamında kurulan Covax programında ise 92 ülke için henüz 700 milyon doz aşı elde edilebildi.

ZENGİNLER İNSAN HAKLARINI İHLAL EDİYOR


Oxfam Sağlık Politikaları Müdürü Anna Marriott, "Kimse doğduğu ülke veya cebindeki paraya göre hayat kurtaran bir aşıdan mahrum bırakılmamalı. Bir şeyler değişmediği sürece dünya genelinde milyarlarca kişi yıllarca güvenli ve etkili bir aşı alamayacak." dedi.

Af Örgütü ekonomik ve sosyal adalet bölümünün direktörü Steve Cockburn ise "Zengin ülkelerin dünyanın her yerinde aşıya erişimi engelleyecek eylemlerden kaçınmak gibi çok açık insan hakları yükümlülükleri bulunuyor.

Bu ülkeler aynı zamanda aşıya ihtiyaç duyan ülkelere yardım etmeli. Zengin ülkeler dünyadaki aşı arzının büyük çoğunluğunu alarak insan hakları yükümlülüklerini ihlal ediyor." değerlendirmesini yaptı.