Yağmur duası Arapça Türkçe sözleri! Yağmur duası nasıl yapılır? Yağmur duası okunuşu..

Bugün camilerde Cuma namazına katılacak ve saflarda yer tutacak vatandaşlar aynı zamanda yağmur duası da edecek ve yağmur yağması için dileklerini yerine getirecek. Diyanet İşleri Başkanlığınca, son dönemde ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle yarın cuma namazı sonrası bütün camilerde yağmur duası yapılacağı bildirildi. Peki, yağmur duası nasıl yapılır? Yağmur duası Arapça Türkçe sözleri nelerdir? Yanıtı haberimizde…

Giriş Tarihi :11 Aralık 2020 , 10:57 Güncelleme Tarihi :11 Aralık 2020 , 11:22
Yağmur duası Arapça Türkçe sözleri! Yağmur duası nasıl yapılır? Yağmur duası okunuşu..

Yağmur duası Arapça Türkçe sözleri nelerdir? Yağmur duası nasıl yapılır? Yağmur duası sözleri vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Ülkemizde yaşanan kuraklık nedeniyle bugün Cuma namazı sonrası yağmur duası yapılacak.. İşte yağmur duası hakkında merak edilen bilgiler…

YAĞMUR DUASI NEDİR?

Bir bölgede kuraklık olması durumunda o bölge sakinlerinin mümkünse topluca bölge dışına, açık bir alana çıkıp tövbe istiğfardan sonra Cenâb-ı Allah'tan bolluk ve berekete vesile olacak yağmur göndermesini istemeleri, bunun için dua etmeleri, yalvarıp yakarmaları sünnettir. Bu duaya "istiska duası" denir ki, su isteme, yağmur isteme anlamına gelir.

YAĞMUR DUASI NASIL YAPILIR?

Yağmur duasına çıkıldığında duadan önce iki rek'at namaz kılınabilir.

Rivayet edildiğine göre Peygamberimiz bir cuma günü hutbe okurken bir adam gelip, - "Ey Allah'ın elçisi! Hayvanlar telef oldu, dua et de Allah bize yağmur versin!" demiş, Peygamberimiz de bunun üzerine ellerini kaldırarak, "Allahümme, eskınâ! Allahümme, eskınâ!" (Ey Allahım! Bize su ver, yağmur ver)" diye dua etmiş ve bu duanın ardından gökte hiçbir yağmur belirtisi yokken birden bulutlar görünmüş ve ardından yağmur yağmaya başlamıştı. Bu durum bir hafta sürdü.

Ertesi cuma bir adam gelerek "Ey Allah'ın elçisi, yağmur sebebiyle, mallarımız telef oldu, yollarımız kapandı. Allah'a dua etseniz de şu yağmuru durdursa!" dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz, "Allahümme havâleynâ velâ aleynâ. Allâhümme! ale'l-âkâm ve'd-dırâb ve butîni'l-evdiye ve menâbiti'ş-şecer" (Allahım! Üzerimize değil, çevremize; Allahım, dağlara, tepelere, vadilerin içlerine ve ağaç biten yerlere) diye dua etti ve yağmur hemen kesildi (Buhârî, "İstiska", 6; Müslim, "İstiska", 2, 8).

Bazı rivayetlerde, yağmur duasına çıkıldığında Peygamberimiz'in iki rek'at namaz kıldırdığı, namazda açıktan okuduğu, namazdan sonra ridâsını çıkarıp ters çevirerek giydiği ve kıbleye dönüp ellerini omuz hizasına kadar kaldırarak dua ettiği belirtilmiştir (Müslim, "İstiska", 1).

Yağmur duası, sulamak ve bol yağmur almak için başka tedbirler almaya engel değildir; müminler hem tabii ve teknik tedbirleri alır, hem de her şey iradesine bağlı bulunan Rablerine dua ederler.