1) MUTASYONLU VİRÜS TAM OLARAK NEDİR VE NE KADAR TEHLİKELİ?
Şu anda iki çeşit mutasyonlu virüs var, ama şunu da belirtmeliyim virüs devamlı mutasyona da uğruyor. Fakat bu mutasyonlar, virüsün bulaşıcılığının ve bağışıklık sisteminden kaçışını sağlayan fonksiyonel mutasyonlar. Bu bakımdan bunlara varyant diyoruz. Tehlikesi ise virüsün çok daha bulaşıcı olması. Kesin olmamakla birlikte belki de yüzde 50'den daha fazla bulaşıcı…
2) DAHA ÖLÜMCÜL OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİR MİYİZ?
Bu konuda aslında çelişkili bilgiler var, henüz tam net değil. Yalnız fazla bulaşıcı olmasından dolayı çok tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Bu mutasyonlar bağışıklık sisteminin antikorlarından kaçış mutasyonları…
3) MUTANT VİRÜSÜN BU KADAR HIZLI YAYILMASININ NEDENİ NEDİR?
Sonbahardan itibaren bazı mutasyonlar seçilmeye başladı. Yani bir virüs mutasyona uğrayıp diğer varyantların tiplerinden daha fazla yayılıyorsa o bir şekilde seçiliyor ve rekabetçi hale geliyor. Aynı zamanda ne kadar çok bağışıklık oluşmaya başlarsa, bağışıklık sisteminden kaçış mutasyonları da seçilmeye başlıyor. Özellikle aşı sonrası buna dikkat etmemiz gerekiyor.
Bir kere enfekte olmuş kişiler, ikinci kez de enfekte olmaya başlıyor. Bunun da sonucunu Güney Afrika'da görüyoruz. İkinci enfeksiyonlarda çok ciddi artış var. Orada kullanan iki tip aşının etkileri, örneğin İngiltere ve Amerika'daki varyantlara göre daha az. Bu durum virüsün aşıdan da kaçabildiğini gösteriyor.
4) MUTANT VİRÜS BULAŞANLAR İÇİN BELİRTİLERDE BİR DEĞİŞİKLİK VAR MI?
İngiltere ve Güney Afrika'dakinde bir miktar değişiklikler var. Biraz daha ağır geçiriyor insanlar. Örneğin koku ve tat kaybı daha az oluyor ama bu şekilde belirtiler varsa kişi enfeksiyonu daha hafif geçiriyor. Daha çok öksürük ve bazılarında solunum sıkıntıları daha ağır oluyor. Bu durum da şundan dolayı olabilir. Virüs bu mutasyonlara uğrayarak hücrelerin içine daha rahat girebiliyor. Bağışıklıktan da bir miktar kaçabilirse daha fazla kendisini kopyalayabiliyor. Bu da üst solunum yolundan alt solunum yoluna geçmesine kolaylık sağlayabilir. Bu nedenle hastalık, bir miktar daha özellikle gençlerde ağır geçebilir. Zaten bu veriler şu anda tüm dünyada toplanıyor.
5) MUTASYONA KARŞI ÖNLEMLERİMİZİ NASIL GÜNCELLEMELİYİZ?
Pandeminin başından beri kapalı alanlara ve riski yüksek yerlere çift maskeyle girdim. Bunun olması gerektiğini de söyledim. Tek kullanılan cerrahi maskenin elbette koruyuculuğu var. Hem kendiniz için hem de karşınızdaki kişi için… Yalnız bu koruma yüzde 70 civarlarında oluyor. Bu bakımdan riski düşürmek için, özellikle kapalı alanlarda çift maske kullanılmalı. Bir de kapalı alanlarda odanın içinde de virüs parçacıkları olabilir.