Regaip Kandili duası, faziletleri! Regaip Kandili’nin İslamiyet’teki yeri, önemi nedir?
Gündemde milyonlarca Müslüman vatandaş Regaip Kandili duası, faziletleri bilgilerini araştırıyor. Bugün mübarek Regaip Kandili idrak ediliyor ve Müslüman alemi huzur, sevinç yaşıyor. Bugünün önemi ve faziletleri oldukça fazla, vatandaşlar hangi ibadetlerin yapılması gerektiğini de sıklıkla araştırıyor. Üç Aylar 13 Şubat itibariyle başladı ve Recep ayı idrak edilmeye başlandı. Peki yılın ilk kandili olan Regaip Kandili’nin İslamiyet’teki yeri, önemi nedir? Rahmeti ve bereketi bol üç ayların habercisi kabul edilen bu özel güne dair bilgileri haberimizde derledik.
Giriş Tarihi :18 Şubat 2021 , 10:49Güncelleme Tarihi :18 Şubat 2021 , 13:18
Regaip Kandili duası, faziletleri! Regaip Kandili'nin İslamiyet'teki yeri, önemi nedir? Sorgulamalası arama motorları üzerinden yüzbinlerce kişi tarafından merakla araştırılıyor. Regaip Kandili bugün idrak ediliyor ve bu özel geceye dair bilinmesi gereken tüm bilgiler sıklıkla araştırılanlar arasında yer alıyor. Bol bereketli, faziletli olan bu günde günahlardan tövbe etmek, ibadetleri yerine getirmek büyük önem taşıyor. İşte Üç Aylar'ın başlangıcını müjdeleyen Regaip Kandili'ne dair tüm bilgiler…
Regâib, Arapça bir kelimedir ve "reğabe" kökünden gelir. "Reğabe", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib"dir. Kelime olarak "regâib"in aslı budur.
Recep ayının ilk cuma gecesine Regaib Gecesi denir. Bu geceye Regaib Gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah Teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler, ihsanlar, ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
REGAİP KANDİLİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?
Regaib; rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir.
Regaib Kandili ise her türlü arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı, rağbetlerimizi iyiye, doğruya, güzele, faydalı olana, hakka ve hakikate; regaibimizi Rabbimize yöneltme, bütün işlerimizi Allah'ın rızasına uygun hâle getirme çabasıdır.
Regaib gecesiyle ilgili özel ibadet ve kutlamalar 10'uncu yüzyılda ortaya çıkmış olup bu gecenin ilk defa kandil olarak kutlanmasına Kudüs'te, Bağdat'ta başlanmış, Gazzâlî de bütün Kudüs halkının bu geceyi ihya ettiğini söylemiştir. Regaip gecesinde Peygamberimizin yaptığı ibadetler konusunda dini literatürde bazı bilgiler yer alır. Ancak bu bilgilerin bazıları asılsızdır.
Tasavvufî eserlerde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü belirtilir; ayrıca Peygamber Efendimizin Receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis âlimlerince belirtilmiştir.
REGAİP KANDİLİ FAZİLETLERİ
Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.
Recep ayının fazileti iyilik ayı oluşudur. Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayıdır. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.
HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
Peygamberimiz, bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir. Fakat bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir.
İslam âlimleri arasında da Regaip gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibadetlerle geçirmek kabul gördü.
Bu günlerde her Müslümanın yapması gereken belirli ve zorunlu görevler yoktur. Fakat mübarek gün ve geceleri hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat olarak görmemiz gerekir.
Müslümanlar, bu geceleri bir vesile ederek kaza ve nafile namaz kılmalı, Kur'an-ı Kerim okunmalı, oruç tutulmalı, çeşitli hayır işleri yaprak Allah'a yakınlaşmalıdır.