Önümüzdeki süreçte renklendirilmiş riskli haritalara baktığımız zaman mavilerin azalacağını, sarıların turuncu renge, turuncuların da kırmızıya döneceğini göreceğiz. Özellikle Marmara Bölgesi'nde bazı iller kırmızıya dönecek durumda. Her ilin kendi özgü bir özelliği var. Gerek ilçe ve köylerindeki yaygınlık, ulaşım ve yaşam şekilleri, valilikler aracılığıyla o kentin özeline uygun kararlarda kısıtlıklar rahatlıkla değiştirilebiliyor. Bu da yerinde bir karar oluyor. Kapalı alanlar daha riskli alanlar. Özellikle varyant virüslerin bulaşıcılığı özelliğini dikkate alarak vatandaşların kurallara daha sıkı uymalarını öneriyorum"
"NİSAN AYININ SONUNDA…"
Bilim Kurulu üyesi Hasöksüz aşılama hakkında bilgiler paylaştı:
"Avrupa'da bazı ülkelerin vaka sayıları günlük 60 bine kadar çıkan oldu. Biz gerekli tedbirler alarak sayıları tutmaya çalıştık. Bu rakamların tutulabilmesi için sadece tek yönlü önlemler yeterli gelmiyor. Aşılama takviminin hızlanması gerekiyor. Biz de olağanüstü başarıyla 10 milyonu geçen aşılama yaptık. Aşılama oldukça hızlı gidiyor. Bu da birkaç ay içerisinde, nisan ayının sonunda 25 milyon insanın aşılanmış olacağından dolayı, toplumdaki bağışıklığın artmasıyla nefes alacağız.
Virüsler, katlayarak çoğalıp yayılan bir özelliğe sahip. Bulaşması hızlı olan çok az sayıda virüste enfeksiyona yakalanabilen bu durumda, günlük vaka sayısını mutlaka düşürmemiz gerekiyor. Yoksa çok ciddi tedbirlerin alınması söz konusu olacaktır"
İL İL UYARDI! KIRMIZIYA DÖNECEK GİBİ DURUYOR
Risk haritası hakkında da bilgiler veren Bilim Kurulu üyesi dikkat çeken ifadeler kullandı:
"Renklendirilmiş haritada baktığımızda sarı ve mavilerin azalacağını, turunculardan kırmızıya döneceğini göreceğiz. Özellikle Marmara Bölgesi'nde İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kocaeli gibi illerimiz kırmızıya dönecek gibi duruyor. İller bazında bize bunu gösteriyor. Kapalı alanları biraz riskli görüyorum. Varyantların yüksek düzeyde bulaşıcılık özelliği göz önüne alınarak vatandaşlarımızın biraz daha gayretli olmalarını rica edeceğim. Avrupa'da benzer bir olayı yaşıyorlar. Bu rakamların tutulabilmesi için tek yönlü önlemler yeterli gelmiyor. Aşılama takviminin hızlanması gerekiyor. Biz 10 milyonu geçen bir aşılama yaptık, önümüzdeki günlerde vatandaşlarımız biraz daha gayret etseler vaka sayılarını biraz daha aşağıya çekebileceğimizi düşünüyorum."