Narsist ne demek? Narsizm nedir, belirtileri neler? Tedavisi var mı?

Gündemde pek çok kişi Narsist ne demek? Ne demek sorusunun yanıtını merak ederek araştırıyor. Gündelik hayatta da rastlanılan kişiler görebildiğimiz bazı belirtiler akla narsizmi getiriyor. Peki Narsizm nedir, belirtileri neler? Tedavisi var mı? Narsist kişiler nasıl anlaşılır? Kelime kökeni Yunan mitolojisinde bir kahraman olan Narkissos'dan gelen Narsizm ile ilgili merak edenleri derledik.

Giriş Tarihi :15 Nisan 2021 , 09:30 Güncelleme Tarihi :15 Nisan 2021 , 09:31
Narsist ne demek? Narsizm nedir, belirtileri neler? Tedavisi var mı?

Narsist ne demek? Narsizm nedir, belirtileri neler? Tedavisi var mı? Sorularının yanıtları arama motorları üzerinden sıklıkla sorgulanıyor. Hayatın içerisinde bu tür insanlarla sık karşılaşılır ve yaşayanlar ya da dizi, film gibi durumlarda rastlayanlar Narsist kelimesinin anlamını merak ediyor. Gerçek hayatta da böyle kişilerle karşılaşıp karşılaşmadığını anlamak için narsist özelliklerini de sıkça araştırıyor. İşte tüm bilgiler…

NARSİZM NEDİR?

Aşırı derecede ukala olma ve kendini gerektiğinden fazla sevme durumuna narsizm denir. Aşırıya kaçılmadığı müddetçe insan sağlığı için gerekli olan bu durum belirli bir düzeyden sonra psikolojik rahatsızlığa dönüşebilir. Narsist kişiler genellikle çevresinde bulunan insanlar ile yeteri kadar empati kuramadığı ve onların duygu düşüncelerini önemsemediği için büyük bir sorun olarak nitelendirilir. Buradan anlayabileceğiniz üzere neredeyse her insan narsist olmakla birlikte sadece aşırıya kaçıldığı durumlarda tehlikeli bir hal alır.

NARSİST KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Narsist kişileri tespit edebilmek için kullanılabilecek birçok yöntem bulunur. Bu yöntemler aşağıdaki gibi olup sadece bir veya birden çoğuna bağlı bir durum değildir. Yukarıda da bahsedildiği gibi yalnızca aşırıya kaçıldığı durumlarda öne çıkan bir rahatsızlıktır.

Ukalalık: Eğer kişi kişi kendisini olduğundan fazla bilge ve akıllı olarak tanımıyorsa bu durum narsizm ile oldukça yakından ilişkilidir. Özellikle yetkin olmadığı konular hakkında çok fazla yorum sahibi ve uzmanların yanında bile tezini savunacak kadar kendisinden emin bir hal takınıyorsa narsizm belirtisi olduğu söylenebilir.

Empati Yoksunluğu: En çok öne çıkan ve toplum tarafından bilinen bir diğer belirti empati yoksunluğudur. Narsist kişilik bozukluğuna sahip olan kimseler çevresindeki insanların duygu ve düşüncelerine önem vermezler. Buna ek olarak yaptıkları eylemler sonucunda insanların nasıl etkilenecekleri ve hangi durumlara maruz kalacakları onların sorunu değildir. Bu nedenle çevresinde narsist kişilik bozukluğu bulunan kimseler oldukça zarar görürler.
Videoyu Oynat

Dinleme Eksikliği: Yeteri kadar empati kuramadıkları ve diğer insanları önemsemedikleri için narsist kişiler kolay kolay karşısındaki insanı dinlemez. Onları anlatılan şeyleri ya eksik ya da hiç hatırlamazlar. Nitekim diğer insanların sorunu onlar için herhangi bir önem arz etmediğinden endişelenecekleri bir durum bulunmaz.

Bencillik: Her ne kadar cömert bir yapıya sahip olmaya çalışılsa da narsist kişilik bozukluğuna sahip olan kimseler oldukça bencildir. Bu genellikle diğer insanları önemsememe ve sadece kendi sorunlarını ön plana çıkarma durumlarında göze çarpar. Bir başka deyişle hep ben diyen ve sadece kendisi ile ilgilenilmesini isteyen kimseler bu rahatsızlıktan muzdariptir.

Yıkıcı Eleştiri: Narsizm denilince öne çıkan bir diğer belirti ise yıkıcı eleştiridir. Diğer insanların duygu ve düşüncelerini önemsemedikleri ve empatiden yoksun olduklarından çok kolay bir şekilde onları kırıp incitebilir. İnsanları eleştirmek ve özellikle yıkıcı bir şekilde bu eleştiriyi sürdürmek narsist kişilik bozukluğunda gözlemlenen durumlar arasındadır.

Uyumsuzluk: Toplumun uyması gereken kurallar ya da yasalar narsist kişilere uygun değildir. Bencil bir yapıya sahip olduklarından ötürü diğer insanların kendisine dayattıkları şeylere tahammül edemezler. Bu nedenle sürekli uyumsuzluk gösterip düzenin bozulmasına yol açarlar.

Utanç Eksikliği: Narsist kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerin barındırdığı bir diğer belirti ise yeteri kadar utanç duymamalarıdır. Özgüven konusunda bonkör oldukları ve gereğinden fazla kullandıkları için hatalı oldukları durumlarda bile utanç duymazlar. Sadece kendi bildiklerini doğru kabul ettiklerinden hayata geçirilen eylemi yanlış olarak nitelendirmeme de tespitler arasında bulunur.

Eleştiriyi Sevmeme: Yapıcı veya yıkıcı eleştiri fark etmeksizin narsist kişilik bozukluğuna sahip olan kimseler eleştiriyi sevmez. Eleştirildikleri zaman genellikle ya aşırı derecede kaba bir tutum içerisine girer ya da alaycı bir tavır takınırlar.

TEDAVİSİ VAR MI?

Kişilik bozukluğu tedavisi genel olarak uzun süreli psikoterapi ile yapılır. %100 hastalığı tamamen geçirecek bir tedavi bulunmaz fakat hastanın kendisi üzerinde farkındalığı arttırılarak davranış ve belirtilerinde düzelme sağlanır. Bu hem hastanın kendisi hem yakınları için olumlu sonuçlar doğuracaktır.

En sık tercih edilen psikoterapi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Bunun yanında kişilik bozukluklarına sıklıkla depresyon, öfke kontrol problemleri, alkol madde bağımlılıkları gibi ekstra sorunlar eklenir. Bu durumların tedavileri de kendi içlerinde yapılmalıdır. Gerekirse ilaç tedavisine bu aşamada başvurulabilir fakat rutin olarak ve devamlı ilaç tedavisi verilmez.