TUNCER: İMKB MESLEK LİSESİ'NDEN LİTRESİ 15 TL'DEN DEZENFEKTAN ALDIK
Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı ve AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer, 4 Nisan 2020 tarihinde konuya ilişlin açıklamada bulunmuştu.
Tuncer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir menşeli bir firmadan "Dezenfektan" alımı yaptığını hatırlatarak, "Litresi 73 TL'den 15 bin litre dezenfektan alımına 1 milyon 100 bin TL'ye alım yapıyor. Biz Ümraniye Belediyesi olarak İstanbul Gürpınar İMKB Meslek Lisesi'nden litresi 15 TL'den 4000 litre alarak 60.000 TL ödüyoruz" demişti.
ONGUN'UN, "İBB HALKINA KALİTELI HİZMET SUNAR" İDDİASI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, Yavuz Selim Tuncer'e cevap vermişti.
Ongun, "İBB'nin ürünü sizinkinden farklı olarak alkolsüzdür. Dünyada Covid19 dahil virüs ve bakteri bertarafında en etkili üründür. Araştırırsanız piyasa fiyatının yarısına aldığımızı da görürsünüz. Ümraniyemizi de bu etkili ürünle dezenfekte ediyoruz. İBB halkına kaliteli hizmet sunar" iddiasında bulunmuştu.
İBB'DEN AÇIKLAMA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ekrem İmamoğlu ve Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından konuya ilişkin açıklama yapıldı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kendisine 30 Nisan'da tebliğ edilen yazıya, 3 Mayıs'ta yanıt verdiği ifade edilen açıklamada, İmamoğlu'nun savunma dilekçesine yer verildi.
Dilekçede, belediye başkanlarının mali yönetim sisteminde, "harcama ve ihale yetkilisi" sıfatını taşımadığı bildirilerek "Harcama ve ihale yetkililerinin tanımı, görev yetki ve sorumlulukları, genel hüküm olarak 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda, özel hüküm olarak da 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda düzenlenmiştir." denildi.
Dilekçede, söz konusu kanunlara atıf yapılarak, bütçeden gerçekleştirilecek harcamalarda sürecin, harcama talimatı ile başlayıp, hak sahibine ödeme yapılması ile son bulduğu anlatılarak, şu ifadelere yer verildi:
"5018 sayılı Kanun'da, giderin yapılmasından ödeme aşamasına kadar tüm işlemlerin harcama yetkilisinin gözetim ve denetimi altında, onun emir ve talimatı ile yürütülmesi öngörüldüğünden, sorumluluk konusunda da harcama yetkilisi ön plana çıkmaktadır. Kanunda harcama yetkilisinin, bütçeyle ödenek tahsis edilen her harcama biriminin en üst yöneticisi olarak tanımlanması, idari açıdan üst yöneticilere, hukuka uygunluk açısından da yetkili kılınmış mercilere hesap vermekle sorumlu olduğunu göstermektedir."
Kanundaki "harcama yetkilisi" ifadesiyle bir program sorumlusuna ve statü hukukunda tanımlanan daire/birim amirine işaret edildiğine vurgu yapılan dilekçede, "Bu hükümler karşısında, bütçeden yapılacak harcamalar konusunda 5018 sayılı Kanun'da öngörülen harcama sürecinde tek ve tam yetkili olan, giderin yapılmasına karar vermekten ödeme aşamasına kadar tüm işlemleri emir ve talimatı çerçevesinde yürüten ve maiyetindekileri ve onların eylem ve işlemlerini gözetmek ve denetlemekle yükümlü olan harcama yetkilisidir." ifadeleri kullanıldı.
Savunma dilekçesinde, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na atıf yapılarak kanunda "ihale yetkilisi" tanımının açıkça yapıldığı kaydedildi.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda düzenlenen "harcama yetkilisi", "harcama yetkisi" ve "harcama talimatı" kavramlarının, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'ndaki "ihale yetkilisi" ve "yetkisi"ni de kapsadığı belirtilen dilekçede, belediye başkanlarının ihale iş ve işlemleriyle ilgili konularda herhangi bir görevi bulunmadığı savunuldu.
Dilekçede, ayrıca daha önce benzer bir konuda bir belediye başkanı hakkında verilen soruşturma izni kararına karşı yapılan itirazın, Danıştay Birinci Dairesince kabul edildiği bildirildi.