SON DAKİKA: Marmara Denizi müsilajla (deniz salyası) kaplandı! Uzmanlar uyardı: Midye yemeyin felç kalabilirsiniz

Son dakika haberleri... Marmara Denizi'nin büyük bir kısmı müsilajla (deniz salyası) kaplandı. Bir yandan müsilajla mücadele konusunda adımlar atılırken uzmanlar ise vatandaşların bireysel olarak ne yapmaları gerektiğini ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyor. A Haber canlı yayınına bağlanan sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ise midyelere dikkat çekti. Ceylan denizdeki kirlilik nedeniyle midyenin içindeki toksinin insanları felç dahi bırakabileceğini söyledi. Öte yandan dün sabah saatlerinde rüzgarla yön değiştiren müsilaj yoğunluğu nedeniyle Çanakkale Marina'da ve Bursa Mudanya'da müsilaj yoğunluğu arttı. Su yüzeyine ise ölü calıkların vurduğu gözlendi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :05 Haziran 2021 , 11:40 Güncelleme Tarihi :05 Haziran 2021 , 12:13
SON DAKİKA: Marmara Denizi müsilajla deniz salyası kaplandı! Uzmanlar uyardı: Midye yemeyin felç kalabilirsiniz

İÇİNDEKİLER

Son aylarda başta İstanbul olmak üzere Marmara Denizi'nin çevresindeki illerde çok ciddi şekilde müsilaj (deniz salyası) görülmeye başlandı. Söz konusu müsilaj çevreye kötü bir görüntü verirken koku da yayıyor. Ama asıl zararı ise deniz içindeki ekosisteme yapıyor. Deniz canlılarını adeta kurutan müsilaj nedeniyle Marmara Denizi ölme noktasına geldi. Kıyılara balıklar vururken uzmanlar ise müsilaj (deniz salyası) nedeniyle midye gibi deniz canlıları yemenin insanları felç bırakabileceği uyarısında bulunuyor.

Takvim.com.tr'de Marmara Denizi kenarında bulunan en büyük kent olan İstanbul'un bu soruna yaptığı katkıyı dün sayfalarına taşıdı. Takvim.com.tr'nin haberinde Marmara Denizi'ndeki felaketin CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ballandıra ballandıra anlattığı temel atmama töreniyle geldiğine dikkat çekildi.

Marmara Denizi'ndeki balıkların yenmesi konusunda da uzmanlar açıklamalarda bulundu.

Sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan'ın açıklamaları şu şekilde:

"Balık yeme konusuna bilim insanlarının cevap vermesi daha doğru. Müsilaj bir toksin madde salgılıyor.

Midye hareket etmeyen bir canlı ve bu suyu süzüyor. Bu toksin midyeye zarar vermiyor ancak midyeyi yiyen insanlarda felç vakaları görüldüğü kanıtlanmıştır.

Bu aşamada özellikle mideye yenilmemeli. Balıklar konusunda bir araştırma yapılmış değil ama toksin bir madde salgılanıyor ve balıkları etkileme durumu da söz konusu.

Soluduğumuz havanın içindeki oksijenin yüzde 70'i denizden geliyor. Bunun için bizim denize bir borcumuz var.

Hem bize oksijen versin hem balık versin hem de biz de pisliğimizi oraya bırakalım bu denize karşı yapılan bir haksızlıktır.

Şu an deniz yüzeyinde görülenler sadece ölü tabaka. Bunların canlı yaşayan kısımları şu an denizin içinde bulunuyor.

Ölü tabakanın alta çökmesiyle asıl tehlike başlıyor. Aşağı indiği zaman bakteriyel bir parçalanma yaşıyor. Sonrasında ortamdaki oksijeni tüketiyorlar.

İşte o zaman buradaki canlıların çoğu yok olacak. Esas tehlike bundan sonra yaşanacak. Yüzeydekileri toplamak güzel fikir ama esas tehlike dibe çöktükten sonra başlıyor.

Tesislerin aktif çalışması ve arıtma sistemlerinin düzeltilmesi ve belediyelerin üstüne düşeni yapmasıyla birlikte burada oluşan tabakanın tamamen temizlenmesi 5-6 yıl içinde gerçekleşir. Karadeniz'den gelen akıntılar da burayı temizlemede önemli rol oynayacaktır."

Öte yandan Marmara Denizi sahillerinde görülen müsilaj, dün rüzgarın etkisiyle Çanakkale kent merkezinde bulunan marinada ve Bursa'nın Mudanya sahillerinde yoğunluk oluşturmaya başladı.

Sabah saatlerinde rüzgarla birlikte yön değiştiren müsilaj yoğunluğu, öğleden sonra etkisini artırmaya başladı.

Çanakkale Marina'nın kuytu bölgelerine dolmaya başlayan müsilaj, deniz dibindeki kirliliği tekrar ortaya çıkardı.

Su yüzeyindeki köpüksü tabakada bazı küçük balıkların cansız oldukları gözlendi.

Marinada teknesi bulunan Cemal Pekgöz, AA muhabirine, müsilaj yoğunluğu nedeniyle seyre çıkamadıklarını söyledi.

Müsilajın motor, arıtma ve filtreleme sistemlerine zarar verdiğini dile getiren Pekgöz, şöyle konuştu: "Bunlar bizim atıklarımız aslında, şimdi deniz bizim atıklarımızı bize geri veriyor.

Büyük bir görüntü ve çevre kirliliği. Burada balıklarımız ölüyor. Denizlerin dibindeki yavru balıklar ölüyor. Bu tabaka denizin üzerini komple kapladığı için oksijen bitiyor.

Balıklar büyüyüp yukarıya çıkamıyorlar. Sabahtan beri kaç tane balık gördük. Deniz bizim pisliğimizi bize geri kusuyor adeta. Kirlilik nedeniyle teknelerin motor temizleme ve arıtma sistemleri, filtre sistemleri tıkanıyor.

Büyük masraflar çıkacak yakında. Yola çıkamıyoruz. Filtrelerin emdiği sularla sistemler bozuluyor. Bu zarar hepimize sadece denizciye ya da balıkçıya değil."

Pekgöz, yoğunluğun rüzgar durumuna göre yön değiştirdiğini, bazen aşırı kirlilik olarak gördükleri tabakanın hava değişimiyle birlikte boğazda farklı yerlere dağıldığını sözlerine ekledi.

BURSA'DA DA YOĞUNLUK OLUŞMAYA BAŞLADI
Marmara Denizi'nde geniş alanlara yayılan müsilaj (deniz salyası), zaman zaman Bursa'nın Mudanya ilçesi kıyılarında da etkisini hissettiriyor.

Rüzgarın etkisiyle denizdeki dalgalanmayla birlikte kimi zaman deniz dibine inen deniz salyası zaman zaman da yüzeyde yoğunluk oluşturuyor.

Mudanya sahillerinde toplanan deniz salyası, vatandaşlar tarafından da izleniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN