Deniz salyası nedir, nasıl temizlenir? Müsilaj sorununda etkili olan reaktif oksijen nedir?

Vatandaşlar gündemde sıklıkla Deniz salyası nedir, nasıl temizlenir? Sorusunun yanıtını arıyor. Marmara Denizi'ndeki müsilaj problem günden güne büyüyor ve canlı hayatını da yok eden tehdit için çözüm arayışları sürüyor. Peki Müsilaj sorununda etkili olan reaktif oksijen nedir? Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çalışmalarını sürdürdüklerini ve deniz salyası müsilaj çözümü için reaktif oksijen ile ilgili bilgiler aktardı. İşte detaylar…

Giriş Tarihi :07 Haziran 2021 , 14:43 Güncelleme Tarihi :07 Haziran 2021 , 14:43
Deniz salyası nedir, nasıl temizlenir? Müsilaj sorununda etkili olan reaktif oksijen nedir?

İÇİNDEKİLER

Deniz salyası nedir, nasıl temizlenir? Müsilaj sorununda etkili olan reaktif oksijen nedir? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılıyor. Marmara'dan sonra Karadeniz'de de rastlanılan bu doğaya zarar veren olay gitgide büyürken önleyici çalışmalar da devam ediyor. Bu noktada Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer çalışmalarında reaktif oksijen ile güzel sonuçlar aldığını aktardı. İşte deniz salyası müsilaj sorunu ile ilgili son gelişmeler…

REAKTİF OKSİJEN NEDİR?

Marmara Denizi'nden aldıkları su numunelerinde litre başına 0,8 milimetreküp oksijen ölçtüklerini, bu birimin 2 milimetreküpün altına düşmesinin yaşamsal faaliyetleri durdurduğunu anlatan Tecer, şu bilgileri verdi:

"Deniz salyasının deniz canlılarına verdiği en büyük problem, sudaki oksijeni tüketmesi ve atmosferden de oksijen kazanımını engellenmesidir. Derin denizler ve yüzeydeki canlılığın oksijen noksanlığı nedeniyle bitme noktasına gelmesine neden oluyor. Soğuk atmosferik plazmayla ürettiğimiz reaktif oksijenin deniz suyuna enjekte edilmesiyle çözüm olacak bir aşamaya geldik. Litre başına 0,8 miligram çözülmüş oksijene sahip deniz salyası örneğini içeren suyu çok kısa bir sürede reaktif oksijen uygulamasıyla yaklaşık 13-14 miligram seviyesine getirdik. Bu ancak tatlı sularda görülebilen bir seviyedir. Deniz salyasının organik kısmını parçalayarak elimine ettik ve dibe çökelmesini sağladık."

Laboratuvar koşullarında sınırlı miktardaki suyla yaptıkları bu uygulamanın reel ölçekte, Marmara Denizi içerisinde nasıl uygulanacağına ilişkin çalışmanın devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Tecer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında üniversite olarak bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Yani derin deşarj şeklindeki oksijenlendirme çalışması mı, gemilerle deniz araçlarıyla oksijen kazandırılması mı şeklinde olacak? Ne miktarlarda reaktif oksijen verebileceğiz, bunun maliyeti ne olacak, bununla ilgili çalışma yapmamız gerekiyor."

DENİZ SALYASI İLE İLGİLİ İLK RAPOR ORTAYA ÇIKTI

Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyası (müsilaj) yoğunluğu uzmanları tedirgin ediyor. Yüzeyde sarı-kahverengi renklerde görülen yapışkan kümelerin su altında yarattığı tahribat kameralara yansırken tahribatın merkezi Doğu Marmara'ya İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi bilimsel sefer düzenledi. Dört körfez ve çok sayıda koya sahip olmasına rağmen deniz hareketleri çok zayıf olan hassas bölgeye gitmeden önce tüm verileri hassasiyetle tarayan bilim insanları, araştırma gemisi R/V Yunus S ile hareket etti. Dekan Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar'ın liderliğinde Prof. Dr. Saadet Karakulak ve Dr. Öğretim Üyesi Uğur Uzer'in katıldığı bilimsel seferde 4 araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi görev aldı.

Bilim gemisi R/V Yunus S, 1994'ten bu yana 30 deniz istasyonu arasında toplam 135 mil (250 km) yaptı. Marmara Denizi'nin kaldıramayacağı kirliliğin oluşturduğu deniz salyasının en çok etkilediği ekosistemlerden Prens Adaları'yla başlayan bilim insanları ilk ölçümleri Burgazada arkasında gerçekleştirdi.