YURT DIŞINA ÇIKARKEN HAKKIMDA YAKALAMA KARARI YOKTU
Türkiye'deki mal varlıklarına da el konulduğunu yineleyen Aydın, Mahkeme Başkanı'nın sorusu üzerine "Benim mağdurların zararını giderecek hali hazırda bir param yoktur, ancak Kıbrıs'ta ve Türkiye'de bulunan el konulan mal varlıklarımla mağdurların zararını gidereceğim. Ben yurt dışında hakkımda kırmızı bülten çıkarılana kadar farklı ülkelerde bulundum, hakkımda kırmızı bülten çıkarıldığında Uruguay'daydım. Buradan Brezilya'ya geçtim. Farklı iki il gibi buraları düşünebiliriz. Herhangi bir sorun ve kontrol olmadan Brezilya'ya geçtim ve konsolosluğa teslim oldum. Ben yurt dışına çıkarken hakkımda herhangi bir şekilde yakalama kararı yoktu. Beraatimi talep ederim" ifadelerini kullandı.
MÜVEKKİLİN EL KONULAN MAL VARLIĞIYLA MAĞDURLARIN ZARARI GİDERİLEBİLİR
Sanık Avukatı Fatih Kuş ise "Müvekkilimiz hali hazırdaki el konulan mal varlığıyla tüm mağdurların zararını giderebilecek durumdadır, müvekkilimizin mağdurlarla yaptığı sözleşmede sistem kapatıldıktan sonra kişilerin yatırdığı paranın 3 ay içerisinde iadesi hususunda taahhüdü bulunmaktadır. Sistem kapatıldıktan sonra 200 kişinin mağduriyetini gidermiş, mal varlığına el konulduğu için diğer mağdurların zararını giderememiştir. Bu aşamada tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz" şeklinde savunma yaptı.
Duruşma savcısı Harun Veli Koçalı ise "Sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, sanık için kanunda öngörülen ceza miktarı dikkate alınarak sanığın tutuklanmasına karar verilmesi kamu adına talep olunur." dedi.
'PASAPORTLARI NEREDEN TEMİN ETTİN' SORUSU
Mahkeme Başkanı Günay, "Sen bayağı ülke gezdin. Senin hakkında kırmızı bülten vardı. Bu pasaportları nereden temin ettin? Ya da nasıl gezdin? Yurt dışına çıkmana yardım eden biri var mıydı?" şeklinde soru yönelttiği Aydın, "Ben yurt dışında hakkımda kırmızı bülten çıkarılana kadar farklı ülkelerde bulundum. Kırmızı bülten çıkartıldığında Uruguay'daydım. Buradan Brezilya'ya geçtim. Farklı 2 il gibi buraları düşünebiliriz. Herhangi bir sorun ve kontrol olmadan Brezilya'ya geçtim ve konsolosluğa teslim oldum. Ben yurt dışına çıkarken hakkımda herhangi bir yakalama kararı yoktu. Beraatimi talep ediyorum" yanıtını verdi.
Yargılama sonucunda 2 yılın altında bir ceza alacak olursa bu cezanın 5 yıl süreyle ertelenmesini içeren hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi halinde bunun kabul edip etmediği sorulan sanık Mehmet Aydın, "Evet kabul ediyorum." dedi.
İKİ DOSYADAN DA TUTUKLANMASINA KARAR VERİLDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık Mehmet Aydın'ın hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasına karar verdi. Sanık Mehmet Aydın'ın tutuklanmasına karar veren heyet, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılarak sanığın soruşturma sırasında emniyette, savcılıkta ve sulh ceza hakimliğindeki ifadelerinin gönderilmesinin istenmesine karar verdi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.
Mahkeme Başkanı Günay, "Sen yokken hakkında iki iddianame tanzim edildi. Dosyalar aynı mağdurlar farklı olduğu için mahkememizde başka bir davan daha var" dedi. Aydın, bu dosya içinde önceki ifadelerini tekrar ettiğini belirtti. Mahkeme, bu dosyadan da sanık Aydın'ın tutuklanmasına karar verdi. İki duruşma da ertelendi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 2'si firari 48 sanıktan 18'inin örgüt yöneticisi, 23'ünün örgüt üyesi ve 7'sinin de örgüte yardım eden konumunda olduğu belirtiliyor. İddianamede, 3 bin 762 kişi de "müşteki" olarak yer alıyor. Aralarında Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 18 örgüt yöneticisinin "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", 3 bin 672'kez "Bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" yine 3 bin 672'kez Ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında "nitelikli dolandırıcılık" ve "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından toplamda 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.
23 sanığın "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "Suçtan kaynaklanan mal varlığını değerlerini aklama" suçlarından 4'er yıldan 10'ar yıla kadar, 7 sanığın ise "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme" ve "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından 4'er yıldan 10'ar yıla kadar hapsi talep ediliyor.
Bunun yanı sıra Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın 17 Mart'ta görülen celsesinde 48 sanıktan 28'inin dosyasının davanın niteliği dikkate alınarak bu dosyaların ayrılmasına ve yapılan yargılamada da 28 sanığın ayrı ayrı beraatlerine karar vermişti.