AYNI "SAVUNMA" TUTMADI
Hatırlarsanız Başkan Soyer, yeni göreve geldiği dönemde İzmir Turizm Tanıtma Vakfı'nın genel sekreterliğine kardeşi Onur Soyer'i getirmişti. Ardından da bu vakfa belediyenin kasasından 8.9 milyon lira aktarmıştı. Soyer o zaman da "Kardeşimin bu vakıftan tek kuruş geliri yok. Gönüllü çalışıyor" demişti ancak eleştirilerin hedefi olmaktan kurtulamamıştı. Onur Soyer, bir süre sonra genel sekreterlikten ayrılmak zorunda kalmıştı.
ON MİLYONLARCA LİRA VAR
Bu alımlarda güzel bir niyet ve hedef olabilir ancak şekil olarak büyük bir yanlış var. Tanıdığım kadarıyla Neptün Hanım hırslı bir insan... Kendisinin söylediğine göre Başkan Soyer'e en sert eleştiriler de Neptün Hanım'dan geliyor. Neptün Hanım'ın ileride milletvekili olmak, Tarım Bakanı olmak gibi hedefleri olduğundan bahsediliyor. Bu gayet doğal... Ancak bu şekildeki ticaret, ortada bir iyi niyet varsa da bunu gölgeliyor. Çünkü 3-5 bin liradan değil 40 milyon lirayı geçen bir alışverişten söz ediyoruz...
KAVURMALAR ARDAHAN'DAN MI?
Büyükşehir Belediyesi'nin bayramda kavurma dağıtacağıyla ilgili yayınladığı haber bülteninde etler için "İzmirli çiftçilerin ortak olduğu kooperatiflerden alındı" deniyor. Ancak Başkan Soyer, göreve geldikten sonra belediyesi yine CHP tarafından yönetilen Ardahan'daki Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nden önemli miktarda kavurma almıştı. Soyer Ardahan ziyaretinde de "Biz Ardahan'a saman verceğiz onlardan kavunma alacağız" demişti. Köy-Koop'tan bu kavurma alımı, "Acaba bunlar Ardahan'dan getirilip, Köy-Koop üzerinden Büyükşehir'e mi satılıyor?" sorusunu da gündeme getirdi.
SORUN ÇIKABİLİR
Yeni Asır'da yer alan habere göre, Bu ticaret hukuki olarak da ileride sorunlara yol açabilir. Belediyenin bu alımlara dayanak yaptığı 4734 sayılı Kanunu'nun 'İstisnalar' başlıklı 3. Maddesi a bendinde "Kanun kapsamına giren kuruluşlarca, kuruluş amacı veya mevzuatı gereği işlemek, değerlendirmek, iyileştirmek veya satmak üzere doğrudan üreticilerden veya ortaklarından yapılan tarım veya hayvancılıkla ilgili ürün alımları ile 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince orman köyleri kalkındırma kooperatiflerinden ve köylülerden yapılacak hizmet alımları" deniliyor. Peki burada üreticiler konserve mi yapıyor? Bunlar hangi üretici? Bu ticareti hukuki olarak "Bildiğimiz işlenmiş bir ürün için kooperatifçilik şemsiyesi altına gizlenilerek belediye kaynakları aktarılıyor" şeklinde yorumlayanlar da çıkabilir. Bu da sıkıntı doğurabilir... Bence Neptün Hanım İzmir'in tarımına katkıda bulunmak istiyorsa, bunun 'makam' ve 'koltuk' dışında daha farklı bir yöntemi de bulunabilir.
TEPKİ YAĞIYOR
Soyer'in, eşi Neptün Soyer'in başkan olduğu İzmir Köy- Koop Birliği'nden bugüne kadar 42.4 milyonluk mal alımı yaptığını ve en son geçtiğimiz günlerde de 424 bin liralık kavurma alması büyük yankı uyandırdı. Karı-koca ticaretine sosyal medyada da tepki yağdı.
İŞTE O TEPKİLERDEN BAZILARI
KEMAL Q: Kanunda boşluk görmüşler al gülüm ver gülüm hesabı... Ardahan'da yandaş bir kooperatiften kavurma alıp İzmir'de dağıtmışlar gibi bir anlam çıkıyor. Neptün Soyer'in de tarım bakanı olma hayali varmış, belki Zimbabwe'ye:))))
KYMCNAS: Uyuyor mu bu İzmirliler Allah aşkına.
RESUL KUSUR: Soyer çifti İzmir'e hizmette sınır tanımıyor!