Yapılışı:
Çok severek tükettiğim midye dolmasını, kendim yapmak istedim. Bunun için öncelikle kendi ellerimle kayalardan kopardığım midyelerin irilerinden 25 tane ayırdım.
İlk aşamada dış yüzeylerini bulaşık teli ile iyice sürttüm. Temizledim.
Daha sonra geniş bir tencereye tek sıra dizdim. 1 su bardağı su koyarak ocağa koydum.
Midyelerin arasına bıçağın ucu girebilecek kadar açılınca midyeleri süzdüm. Bu işlemi yapmak için, midyelerin başında bekledim. Çünkü içinin pişmemesi gerekiyor.
Zaten su ısınmaya başlayınca midyeler aralanıyor. Hemen süzmek gerekiyor. Midyelerin aralanan yerinin hemen içinde midyeleri birbirine bağlayan sinirler bulunur. Midyeleri dikkatli bir şekilde açarken o sinirleri de kestim. Böylece midyeler kolayca açıldı.
Açınca içinde midyenin sakalı denilen küçük bir yosun parçası bulunur. Midyenin etine zarar vermeden, elimizle onuda koparır, temizleriz. Yine hassas bir şekilde midyeleri soğuk sudan geçirir, süzeriz. Midyelerimiz doldurulmaya hazır hale gelir.
Diğer tarafta ince kıyılmış soğanı sıvı yağda pembeleştirdikten sonra pirinci ve tuzu ilave eder, yarım su bardağı suyla pişiririz. Çok pişirmemeliyiz. Çünkü midyelerle de pişecek.
Pişen iç pilavımızın içine yenibaharı ve karabiberi ilave eder, harmanlarız.
Midyeleri doldurmak için iki elimizle tutarız bir kanadını aşağı çevirirken diğer kanadı yukarı çeviririz.
Bu işlem midyelerin orasında bulunan kasları yırtar ve midyeler doldurulduktan sonra pişerken açılmazlar.
Sonra her midyenin içine yarım yemek kaşığı pilav koyar ve üst üste gelecek şekilde kapatırız.
Dikkatli bir şekilde tencereye yerleştiririz. Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ gezdirir 1 çay bardağı da su ilave ettikten sonra, kısık ateşte 20 dakika pişiririz.
Pişen ve ılıyan midyeleri soğutmak için dolaba koyarız. Soğuduktan sonra limon sıkar afiyetle yeriz. Benim çok sevdiğim bir lezzettir. Hele de kendimiz yaparsak, güvenle tüketebiliriz.