Fondaş Sözcü yazarı Emin Çölaşan da, Kılıçdaroğlu'nun buna hakkının olmadığını belirterek ortaya attığı helalleşme çıkışına tepki gösterdi.
Fondaş Çölaşan'ın tepkisi şöyle:
"Bu işin başlangıcı taa Milli Mücadele dönemine kadar uzanır. O yıllarda gerçi CHP henüz kurulmamıştı ama padişahçı ve hilafetçi sağ kesim henüz savaş sürerken ülkenin belli yerlerinde isyan etmeye başlamıştı. Cumhuriyet sonrasında Şeyh Sait, Seyit Rıza, şapka isyanları oldu ve iki tarafın arası iyice açıldı. Tek parti (CHP) iktidarı döneminde bu ilişkiler hiçbir zaman düzelmedi. Dinimizi siyasi sömürü aracı olarak kullanan sağ partilerle CHP'nin arası hep gergin oldu."
Almanya'da geçmişte sık sık Türkiye karşıtı grupların etkinlikleri yapıldı. Buralarda, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1915-1923 yıllarında soykırımla kurulduğu öne sürülüyor, soykırımın tanınması için faaliyetler yürütülüyor.
Üniversite bünyesindeki söz konusu konferansın internet sitesinde de aynı amaç açıkça dile getirildi:
"Bu disiplinlerarası konferans, 1937-1938 Dersim soykırımının tarihsel mirasını araştırıyor. Son otuz yılda, üzerinde yeterince çalışılmamış bu soykırıma olan bilimsel ilgi artarak yayınların, belgesellerin ve edebi temsillerin önünü açtı. Konferans, soykırımın tanınmasına ilişkin araştırmalara ve kamuoyu tartışmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Dersim soykırımı ve sonuçlarının küresel süreçler -sömürgecilik, oryantalizm, modernleşme, ulus-devlet inşası, milliyetçilik, ırkçılık ve İslamcılık- bağlamında incelenmesi, devlet şiddeti, etnik temizlik tarihi ve dini zulüm üzerine daha fazla yayına katkıda bulunacaktır. Ayrıca konuya disiplinler arası ve küresel tarihsel yaklaşım, Osmanlı-Türk tarihindeki ve dünyanın başka yerlerindeki diğer soykırımların nasıl ele alınabileceğine ışık tutabilir."
Konferans hem üniversite ortamında doğrudan katılımla ve Zoom uygulaması üzerinden izlenebilecek.
Etkinlik ortakları ise şunlar:
Sürgündeki Akademi (Academy in Exil), Türkiye Almanya Kültür Forumu (KulturForumTürkei Deutschland), Duisburg-Essen Üniversitesi, Beşeri Bilimlerde İleri Çalışma Enstitüsü (Instute for Advenced Study in the Humanities), Lepsiushaus Potsdam, Dersim Akademik Değişim Vakfı, Multikulturelles Forum e.V. (Çok Kültürlü Forum), Wolkswagen Vakfı, Ministerium für Kultur und Wissenschaft des Landes Nordrhein Westfalen (Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Kültür ve Bilim Bakanlığı), Stadt Essen, Global Kultur, Centre for Southest European Studies (Güney Avrupa Araştırmaları Merkezi), Alevitische Jugend (Alevi Gençliği).
Etkinliğin düzenleyicileri arasında AABF Kuzey Ren Westfalya Gençlik Kolu, Dersim Akademik Değişim Vakfı, Ermeni Araştırmaları Vakfı da görünüyor.
Sürgün Akademisi yöneticisi Kader Konuk ve Kulturforum temsilcisi Osman Okkan öne çıkan isimler.
Konuşmacılar arasında Türkiye'yi 'Ermeni Soykırımı' yapmakla suçlayan Taner Akçam, Mihran Dabag, Tessa Hofmann gibi isimler yer alıyor.
Bu yılın 22 Nisan'ında AABF'ye bağlı Alevi Gençlik Birliği Kuzey Ren Westfalya şubesi Türkiye'de soykırıma uğradığı iddia edilen Ermeniler, Kürtler, Aleviler, Asurlular ve Pontus Rumlarını anma toplantısı düzenledi. Burak Çopur'un açılış yapmasından sonra Yılmaz Kahraman, İlias Uyar, Petrus Afrem Barsom ve Dimitrios Konstandinidis konuşma yaptılar. Toplantının ABD merkezlerinde ilan edilen "24 Nisan soykırım kurbanlarını anma günü"ne denk getirilmesi anlamlı bulundu. ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'da yapacağı açıklamada şimdiye kadarki açıklamalardan farklı olarak Türkiye'yi soykırım yapmakla suçlayacağını ilan etmişti. Almanya'daki birçok kitle örgütü ve gençlik temsilcisi bu toplantının Biden'ın çağrısına uyarak yapıldığını, Türkiye'yi karıştırmaya yönelik "yaratıcı yıkıcılık" çabalarının bir parçası olduğunu belirttiler.
21 EKİM'DE RUHR ÜNİVERSİTESİNDE AYNI KONU
21 Ekim 2021 günü Almanya'da Ruhr Üniversitesi himayesinde yine "Dersim katliamı" konulu bir çalıştay yapıldı. Çevrimiçi yapılan çalıştayda Almanya'da sık sık ele alınan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 'Ermenilere, Alevilere, Kürtlere, Asurilere, Pontuslara, Dersimlilere ve diğer etnik ve dini farklılıklara karşı katliamlar yaparak kurulduğu' iddiası tekrarlandı. Çalıştayda Üniversite Rektörü Axel Schölmerich yanında şu isimler yer aldı: Eyalet Milletvekili Serdar Yüksel, AABF Gençlik Kolları adına Özge Erdoğan, Dersim Kültür ve Tarih Merkezi adına Hüseyin Kenan Aydın, Barış ve İnsan Hakları araştırma merkezi adına Christian Gudehus.