Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Osmani'yi, Türkiye'ye ilk resmi ziyareti vesilesiyle misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, Osmani ve heyetine, "Ankara'ya hoş geldiniz." dedi.
Osmani'nin Türkiye ziyaretinin, köklü tarihi, kültürel ve beşeri bağlara sahip iki ülke arasındaki kardeşlik ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesine hizmet edeceğine inandığını belirten Erdoğan, Osmani ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinde Türkiye-Kosova arasındaki süreci etraflıca değerlendirme imkanı bulduklarını dile getirdi.
Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Erdoğan, siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomi, ticaret, enerji, savunma sanayi, kültür, eğitim, sağlık ve terörle mücadele alanlarında iş birliğini ilerletmek amacıyla neler yapılabileceğini istişare ettiklerini söyledi.
"HER ALANDA KOSOVALI KARDEŞLERİMİZE DESTEK VERDİK"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine atfettikleri değerin malum olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Kosova'yı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak, ilk günden itibaren her alanda Kosovalı kardeşlerimize destek verdik. Kosova'nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz. Ülkemizin de katkılarıyla Kosova halkının refahının artmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 2004 yılından bu yana Kosova'da faaliyet gösteren TİKA, 700'e yakın projeyi başarıyla gerçekleştirdi. Türk firmaları da bugüne kadar Kosova'ya 400 milyon avroya varan yatırım yaptı. Firmalarımız, enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosova'daki yatırımlarını artırmaya hazırdır."
Erdoğan, 2019 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasıyla ticaret hacminde olumlu bir seyir yakalandığını belirterek, "Kosova'nın da Türkiye'ye ihracatı artmaya başlamıştır. Ticaret hacmimiz, salgına rağmen geçtiğimiz sene yüzde 52'nin üzerinde artarak 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Dünyamızın salgının etkisinden kurtulmasıyla birlikte bu rakamın daha da yükseleceğine inanıyorum." dedi.
Kosova Türk toplumunun, Kosova ile ilişkilerinin beşeri boyutunu teşkil ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, soydaşların, hayatın her alanında Kosova'nın gelişimine yaptıkları katkıyı iftiharla takip ettiklerini söyledi.
"TÜRKİYE, PRİŞTİNE-BELGRAD DİYALOG SÜRECİNİ DESTEKLEMEKTEDİR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin, bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir. Türkiye, Kosova'nın tüm komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesini istemekte, Priştine-Belgrad diyalog sürecini desteklemektedir. Sürecin bölgede kalıcı barış ve istikrarı sağlayacak şekilde kapsamlı bir anlaşmayla en kısa zamanda nihayete ulaşması samimi arzumuzdur. Bu anlayışla bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum." diye konuştu.
Görüşmede, FETÖ ile müşterek mücadeleyi de ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Demokrasimize kasteden ve 251 vatandaşımızı alçakça şehit eden bu terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor. Değerli mevkidaşıma, dostluk ve kardeşlik hukukumuz temelinde atılmasını arzu ettiğimiz adımlara dair haklı beklentilerimizi ifade ettim." dedi.
Aldıkları kararların ve imzalanan anlaşmaların hayırlara vesile olmasını temenni eden Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı ve heyetine ziyaretleri için teşekkür etti, kardeş Kosova halkına, şahsı ve milleti adına selamlarını iletti.
"İKİNCİ TANIYAN ÜLKE TÜRKİYE OLARAK BİZ OLDUK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosovalı bir basın mensubunun, "Bir dünya lideri olarak gücünüzü bilerek, Sayın Osmani de biraz önce Kosova'nın NATO'ya üye olmasını talep etti. Siz de Kosova'nın NATO'ya üye olması için yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca Kosova devlet olarak tanınması konusunda ilerleyememişti, bu konuda da yardımınız olabilir mi?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Bildiğiniz gibi Kosova'nın tanınması noktasında ilk adım Amerika tarafından atılmıştı, ilk tanıyan ülke Amerika olmuştur. O zamanlar ben Başbakandım ve kabine toplantısındaydık. Haberi aldık ve ikinci tanıyan ülke Türkiye olarak biz olduk. Ondan sonraki süreçte de Kosova'yı, dünya genelinde tanınmasına yönelik her türlü adımları attık. Ben başbakan dostlarımla, dışişleri bakanlarım o dönemlerde aynı şekilde muhataplarıyla çalışmaları yaparak, Kosova'nın tanınması sürecini hızlandırdık, hala da buna devam ediyoruz. Şimdi de yine aynı şekilde tanınmasını sağlayacağımız bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor.