Mayının yapısı nasıl?
Demirli mayınların hepsi zincirlidir. Zincirin dolaşma riski olduğundan yıllardır tel halatlar kullanılır. Bu halatın bir ucu mayına, diğer ucu ise beton veya demir ağırlığa bağlıdır. Tel halat mayının atıldığı derinliği belirlemek için kullanılır. Yani 20 metre derinliğe bir mayın atacaksınız, halatınız 15 metre olur, 18 metre olur. Yani su yüzeyine yakınlığı ayarlanır.
Halatlar kopabilir mi?
Mümkün değil. Çünkü mayın ara teli her dökümden önce en yeni teller kullanılarak takılır. Bu iş için özel olarak hazırlanır ve muhafaza edilir. Kopma ihtimali bir yere sıkışma ve kesme durumu hariç minimum.
Mayın tel halatından kurtulabilir mi?
Evet kurtulabilir. Beton ağırlığın üzerinde bir tane sabit halka var. Halat bu halkaya kilitle bağlı. Eğer o kilidi gevşek bıraktıysanız akıntının zorlamasından veya diğer dış tesirlerden dolayı bu halat yerinden çıkabilir. O zaman serbest kalır ve yüzeye çıkar.
"BALIKÇI TEKNESİNDEN DE ATILMIŞ OLABİLİR"
Askeri gemiler dışında bu mayınlar dökülebilir mi?
Ortalama bir balıkçı gemisinden de bu mayınları tel olmadan 'serseri mayın' olarak atmak da mümkün.
Mayın nasıl dökülür?
Bunun için özel mayın gemileri vardır. Bazılarının güvertesinde, bazılarının mayın hangarında ray sistemi kuruludur. Bu raylar üzerinden yürütülerek belli aralıklarla bu mayınlar dökülür. Ne kadar aralık bırakılacağını geminin komutanı ve ilgili personeli belirler.
Mayınların döküm kaydı var mı?
Tabii, döken askeri birim nereye mayın döktüğünü bilir ve ona harita hazırlar.
İSTANBUL İÇİN RİSK NEDİR?
Bu mayınlar küçük gemiler için hazırlanmış mayınlar. Boğazlar için veya büyük gemiler için yapılmış mayınlar değil. Ama yine de tahrip gücü yüksek tabii.
"DOĞU KARADENİZ'E KADAR GİDEBİLİRLER"
Mayının kime ait olduğu nasıl anlaşılır?
Üzerinde seri numarası vardır. Mayınların bağlandığı ağırlıkların üzerinde de olabilir. O zaman kopmuş mayının kime ait olduğunu kolayca belirleyemezsiniz. Ancak mayın subayları, tecrübeli askeri personel kolayca tanıyabilir.
Bu mayınlar kimin?
Bu mayınların Rus yapımı olması kuvvetle muhtemel. Ancak bunlar Sovyet döneminde Ukrayna'da kalan mayınlar da olabilir. Ukrayna'nın Rusya'ya karşı dökmüş olabileceğini düşünüyorum. 360 mil mesafeden sürüklenerek bu kadar kısa sürede gelemez. Ya çok önce döküldü veya Boğaz'a yakın yerlere birileri döktü.
Boğaz'dan başka yere de gidebilirler mi?
Kırım bölgesine kadar ters akıntı var. Akıntıyla Doğu Karadeniz'e kadar sürüklenmeleri yüksek ihtimal. Gürcistan'a kadar gidebilir. Teli kopan mayınlar deniz yüzeyinde ters akıntı ile bizim sahillere yönelir. Rize'ye, Karadeniz'e gidebilir.