Başkan Erdoğan'dan Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşmasında önemli açıklamalar

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, "Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak içi buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz." dedi. Gençlik buluşmasına henüz 4 yaşındayken Yeşilay'ın kamu spotunda oynayan ünlü oyuncu Berat Efe Parlar'ın çağrısı buluşmaya damga vurdu. Parlar, "Annem de demişti ki "maalesef kullanıyorum" Siz demiştiniz ki "acilen bırakman lazım sigarayı, kesinlikle bırakıyorsun"... Benim annem şu an kanser hastası" dedi.

Giriş Tarihi :31 Mayıs 2022 , 14:34 Güncelleme Tarihi :31 Mayıs 2022 , 17:24
Başkan Erdoğan’dan Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşmasında önemli açıklamalar

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü'nde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gençlerle buluştu. Başkan Erdoğan'ın gençlerle buluşmasına oyuncu Berat Efe Parlar'la diyaloğu damga vurdu.

Başkan Erdoğan'ın açıkalamalarından satır başları:

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nün toplumumuzun her kesiminde bu ölümcül tehlikeye karşı farkındalık oluşturmasını diliyorum.

Tütün salgını önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri ile ilk sırada yer alamsı sebebiyle en büyük küresel Sağlık tehdididir. Ülkemizin her yıl 100 bin insanın bu hastalıklardan öldüğü gerçeğine rağmen bu salgınla mücadelede arzu ettiğimiz yerde değiliz.

Hükümetimizin sağlıklı gençler politikalarını tütün, alkol, uyuşturucu gibi maddelerin kullanımı ile mücadele eksenli olarak sürdürdük.

Gerçi bilinen sigara markaları yerine nargile, puro, elektronik sigara gibi bu mücadelenin arkasından dolanmak isteyenler de yok değil. Hepsinin farkındayız.

2008 yılında Yeşilay'ın 'Sigaranı da Beni de Yakma' kampanyasında kullanılan kamu spotu gösterildi. Daha sonra Erdoğan'a kamu spotunda oynayan çocuk oyuncuyu tanıyıp tanımadığı soruldu.

Başkan Erdoğan, kamu spotunda oynayan oyuncunun o zamanlar 4 yaşında olan Berat Efe Parlar olduğunu söyledi.

Daha sonra mikrofonu alan Berat Efe Parlar, sigarayla ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı.

"Tam 14 sene evvel bu kamu spotunu çektiğimizde Ankara'ya sizin yanınıza gelmiştim. Annemle birlikte gelmiştim o zaman. Siz de anneme "sigara kullanıyor musun?" diye sormuştunuz. Annem de demişti ki "maalesef kullanıyorum" Siz demiştiniz ki "acilen bırakman lazım sigarayı, kesinlikle bırakıyorsun"... Benim annem şu an kanser hastası, bir hastalıkla mücadele ediyoruz 8 senedir. Doktorunun anneme ilk sorusu 'Sigara kullanıyor musun?' oldu. Ve annem bu soruyu sorduğu gün sigarayı bıraktı. Buradan da herkese tavsiyem hiçbir şekilde sigara içmeyin. Sigara içilen ortamdan da kesinlikle kaçın."

ELİNDE SİGARA VARSA PAKETİ ALMAYA YELTENİYORUM CUMHURBAŞKANI OLARAK

Başkan Erdoğan da Berat Efe Parlar'ın söylediklerine şu yanıtı verdi:

"Sigaranın kapalı mekandaki zararı açık mekandakine göre çok çok daha zararlı. Doktorun ilk sorusu 'Sigara içiyor musun?' Bunu kime soruyor, kanserli hastaya soruyor. Sigara içiyorsa 'Seni sevdiğimiz için gel sigarayı bırak' diyorum. Elinde sigara varsa paketi almaya yelteniyorum Cumhurbaşkanı olarak. Yapmam gereken ne? Ona zarar verecek bir şeyi ondan almak. Burada ufak bir sigara müzesi de kurduk. "

Fenerbahçe'nin genç yıldızı Arda Güler de gençlik buluşmasına katıldı.

ARDA GÜLER'LE SAKATLIK DİYALOĞU
Başkan Erdoğan: Arda 17 yaşında, Türkiye'nin önemli şöhretlerinden bir tanesi. Öğrendiğim kadarı ile Milli Takım'a da çağrıldın galiba.

Arda Güler: Sakatlığım var Cumhurbaşkanım.

Başkan Erdoğan: Yapma ya, nereden?

Arda Güler: Kalça Cumhurbaşkanım. En yakın zamanda inşallah iyileşeceğim.

Başkan Erdoğan: Eyvah... İnşallah en yakın zamanda temennim sakatlığı atlatır sahalara dönersin.

Suat Arı (Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni): Köyde 120 öğrencinin tamamını aktif lisanslı sporcu yaptım. Çıkarmış olduğunuz yasa ve tütünsüz bir ülke için yaptıklarınızdan minnettar olduğumu söylemek istiyorum.

Ömer Faruk Saydam (Paletli yüzme sporcusu): Astım hastalığını yenmek için yüzmeye başladım ve hastalığı yendim. Sigara dumanına maruz kaldığımda çok fazla nefes darlığı çekiyordum. Ben buradan çocukların dumansız bir ortama büyümesi gerektiğini söylemek istiyorum.

Başkan Erdoğan: Ben de buraya basket maçından geliyorum. Bayağı skor yaptım, 36 sayı yaptım. 50'nin 36'sı bizde. Biz kazandık, farklı...

Başkan Erdoğan: Yaklaşıp da oradaki bilgiyi filan da alınca hakikaten bu eserinizle uzun yıllar anılacaksınız. Muhteşem bir eser meydana getirdiniz, sizi de farklı anacağız.

Projenin mimarı: Topluma bu kanalda farkındalık yaratabilmek, sigaranın topluma, doğaya zararlarını böye bir sanatla duyurabilmek benim için bir sanatçı olarak çok önemliydi.

Başkan Erdoğan: Sigaranın zemininde ne var?

Projenin mimarı: İki farklı çalışma oldu. Solda gördüğünüz çalışma fiber malzemeden yapıldı, ağaç kütüğü formunu ben verdim. Sağda gördüğünüz de ağaç kütüklerinden, kesilmedi hiçbir şekilde, kurumuş ağaçlarımız oluyor, kesilmeden yapılmış, onlar toplandı. Yüzey, 25-30 bin civarında toplanan izmaritlerle oluşuyor. Bunlar ağacın kendi dokusunu kullanarak yüzeyde yerleştirmeyi yaptık. Amaç aslında tütün endüstrisi doğada katliam yapıyor. Sigaralarımızı atmayalım, doğayı kirletmeyelim, bu endüsti yüzünden kesilen ağaçların önüne geçelim. Kuraklığa da sebep oluyor, izmaritte yer alan kimyasallar toprağın kurumasına da sebebiyet veriyor.

Şahika Encümen: Ağaçlarımızın yanısıra aynı şeyi suda gözlemliyorum. Dalışlarda izmaritlerle karşılaşıyorum. İzmarit doğada 10 yıl kalabiliyor. İzmaritleri balıklar da yiyor. Hem astım hastası hem milli sporcu olarak sigaranın soluduğumuz havaya ne kadar etki ettiğini biliyorum. Gezegeni zehirlemesinden dolayı da çok büyük üzüntü duyuyorum.


Başkan Erdoğan: Astım hastası olarak özellikle solunum adeta alınamayan bir zemine doğru inişi, çok çok ilginç. Bunu nasıl başarıyorsun?

Şahika Encümen: Dezavantajı avantaja dönüştürdü, bu da spor sayesinde oldu. Spor yaşama döndürdü.

Miray Ulaş: Paramilli yelkenciyim. Yelkende dünya üçüncüsüyüm. Hayatımız suya bağlı. Doğal su kaynaklarımız kirleniyor. 4.5 milyon izmarit yeryüzüne atılıyor, çoğu denizlerimize geliyor. Filtreler dünyada en yaygın 10 plastik atık içerisinde yer almaktadır. Boğaz'da da çok fazla izmarit atıklarına denk geldim. Pasif içiciliğe maruz kaldığım dönemde rahatsızlandım ve antrenmalara katılamadım.

Begüm Esra Ertan (Moleküler Biyoloji ve genetik uzmanı): Projelerimle ilk olarak 2017'de ödül aldıktan sonnra yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda ödül ve hibe almaya hak kazandım. Tütün atıkları içinde yer alanlar doğada çözünmeden çok uzun süre kalabiliyor. Doğaya ve ekonomimize de çok büyük zararlar veriyor.

Başkan Erdoğan: Elektronik sigara falan söylüyorlar, bunların hepsi aldatmaca. Hepsi nasıl para kazanırız, bunun yolları. Elektronik sigara denilen öbüründen farklı değil. Hem keseye hem vücuda zarar veriyor. Fırsat vermeyeceğiz, elimizden geleni yapacağız. Son zamanlarda nargile olayı ortada. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak içi buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz.

Gökhan Dinç (Proje uzmanı): Dumansız hava sahası, e-sigara hattı gibi çok sayıda iyi uygulamamız var. Hepsini daha anlamlı kılan bu süreçte gösterdiğiniz duruş.

Başkan Erdoğan: Siz gerekli olan talimatı ilgili mercilere vermiş durumdasınız.

Başkan Erdoğan'dan Toprak Razgatlıoğlu'na: Maşallah bizleri hem heyecanlandırıyor, hem ürkütüyor, acaba ne olur diye.

Furkan Kasap: Türün endüstrisinin çizgi filmlerde dahi gençleri etkilemek için fırsatı kaçırmadığını biliyoruz. Çalışmalarda sigaraya özendirme oluyor.

Başkan Erdoğan: Elon Musk'la ilk görüşmemde diyeceğim ki bu sigara tüketimine karşı da harca. Buna da harcarlarsa bu işi çok daha çabuk başarırız. Dijitalle propaganda işimizi zor sokuyor.

Ayşe Çağırır: 14 yaşında bu spora başladım. Bağcılar'da yaşıyorum. Oturduğum konum, şartlar kötüydü. Ortaokul çağındaki çocukların elinde sigaralar var. Öğretmen olarak da üzülüyorum. Okul yönetimlerinin buna daha dikkatli olmalarını rica ediyorum. Bu çocukları ülkemize kazandırmamız gerekiyor. Çevrem çok kötü. Antrenörüm elinden gelidği kadar o çocukları kazanmaya çalışıyor. Ellerinden tuttuk.



Başkan Erdoğan: Son şampiyonada 5 altın almıştık değil mi?

Emirhan Kurtuluş: Yapay zeka projemle Nobel ödül törenlerine davet ettim. En büyük arzum eğitimimden sonra dönerek vatanıma hizmet etmek. Sigara ve tütün ürünleri insan içinde hücre bölünmesinde etki sahibi olan gen üzerinde hasarlara yol açıyor. Sigara içen annelerde hasarlı gen çocuklara aktarılabiliyor. Arge merkezleri kurulsun isterim.

Başkan Erdoğan: Nobel'e giden bu yolda Aziz Sancar hocamızdan sonra bir Türk Nobel'i böyle genç yaşta alırsa sen bizim en büyük iftihar meselemiz olursun. Onur konuğu olarak davet edip bir parmak bal mı çalacaklar. Onların bana göre sorunudur bu. Onların aşması gerekir bu sorunu da.

Hayret, aç sefil geziyor ama almaktan geri durmuyor. Rakıyı almaktan birayı almaktan geri durmuyor.

Bana doktor kardeşlerim kızacak biliyorum. Ne yazık ki onların da sigara, alkol bağımlılığı beni ciddi anlamda rahatsız ediyor. Doktor dediğimiz zaman bana göre doktorların birinci derecede sigara içmemesi lazım, alkol almaması lazım. Belediye Başkanlığım dönemiydi galiba İstanbul'da kalp ameliyatına girdim. Doktor bana bir de akciğeri gösterdi. Akciğerde siyah lekelerin olduğunu gördüm. Doktor dedi ki 'sayın başkan bunlar hep sigara lekesi' dedi. Ameliyat edilen bayandı üstelik.

Ciddi amanda sigara içen bir bayan. Akciğeri maalesef sigara dumanı demek ki o lekeler orada meydana geliyor. Bize düşen ancak doktorumuza da 'Allah yardımcınız olsun' dedik. Başarılı bir ameliyatla o hanımefendi kurtuldu, şimdi ne durumda bilemiyorum. Tertemiz olması gereken akciğerin ne hale düştüğünü sigara içenlerde görüyoruz. Allah o durumlara düşürmesin.

Hakan Ekinci: Nargile kullanımının yaygın olması bizim için büyük tehdit. Aromatik nargile kullanılıyor. Nargileden alınan nikotin sigaradan daha fazla.

Başkan Erdoğan: Aromatikle kandırmaca. Farklı koku var ya. O şekilde vatandaşı soyuyorlar.

Hakan Ekinci: Nargile kafeler gençlerin sağlığını tehdit ediyor, kent estetiğine de olumsuz etki ediyor.

Başkan Erdoğan: İhmal edenlere Rabbimiz özellikle şu gerçeği ifade ediyor: Bilmediklerinizi niçin söylüyorsunuz? Yaşam noktasında zararlı olduğunu biliyoruz. Zararlı olduğunu bildiğimiz halde sigarasını da alkolünü de alıyoruz. İlmini yapanlar bizi ciddi anlamda üzdü. Doktorlarımızdan çok büyük seferberlik bekliyoruz. Doktorlarımızın atacağı adımlarla seferberliği yaygınlaştırmamız lazım. Kanser hastalarının sayısı istiyoruz ki daha da azalsın.

Tütün, tütünsüz günler falan iş öyle bir yere doğru geldik ki bağımlılıkla mücadele olayına geldi. Bir de bakıyorsunuz iki-üç yaşında çocuklarda elinde telefon var. Bırakmıyor. Annesi almaya çalışırsa annesinin üzerine gidiyor. Mücadelesini veren anneleri görüyoruz. Neredeyse annesine elindeki telefonu atacak kadar ileri giden çocuklar var.

Şu anda Yeşilay da bunun mücadelesini veriyor. Elinden bırakmıyor, kendini yerden yere vuruyor. İnşallah bu ortak mücadeleyi de ekranlarından izleyen tüm halkımız evlerinde vermek suretiyle çocuklarımız bu bağımlılıktan kurtarma başarısını da gösterirler.

Madalyalı olanları, madalya adaylarını gördük burada. Spordan sanata bu konuda başarılı olan gençlerimizi gördük. Sanatçımızın şu muhteşem eserini gördük. Bu eserle de inşallah İstanbul'daki Yeşilay'ın genel merkezinde 10 yıllara sari bu eserle gayet güzel bir dil inşallah korada konuşturacağız. İçilirse böyle olur, içilmezse etrafta orada devasa ağaçlarımız var. Bu sabah gelirken çınar ağaçlarımızı gördüm. 15 gün önce bu çınar ağaçları yapraklarını açmamıştı. Yapraklarını açtılar. Çınar adeta Osmanlı çınarla tanımlanırdı. Çınarlarımız yapraklarını baharla birlikte vermeye başladılar. Onunla da ne kadar güçlü olduğumuz, gövdesi artık ne kadar büyük çınar ağaçları olduğumuz, gelen misafirlerimiz de bahçeden girdikleri zaman çınar ağaçları ile bizleri görüyor. Nobel'e davetli olarak değil seni inşallah Nobeli almış olarak göreceğiz. Aziz hocayı da ilk gördüğümde seni anlatacağım kendisine.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN