"BİZ HER BAKIMDAN REDDEDERİZ"
Herhangi birinin mezhebi ya da etnik kimliği üzerinden ötekileştirilmesine asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
"Nitekim Sayın Devlet Bahçeli de grup toplantısında mezhep üzerinden fitne çıkarmaya heves ve tevessül edenler fitnenin çıban başlarıdır diyerek bu tartışmayı dışladığımızı Cumhur İttifakı olarak söyledi. Yine Sayın Bahçeli 'Kılıçdaroğlu'nun mezhebi, etnik kökeni, doğduğu yer bizim siyasi eleştirimizin tamamıyla dışındadır ve mutlaka saygı gösterilmelidir' ifadesi kullandı. Bu ifadeler Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bahçeli'nin bu ifadeleri Cumhur İttifakı'nın ortak görüşüdür ve burada net bir şekilde herhangi bir makama aday olacak herhangi bir vatandaşımızın etnik köken, din ya da mezhebinin tartışılmasını ya da doğduğu yer üzerinden aidiyetinin tartışılmasını biz her bakımdan reddederiz.
Bunu insan haklarına aykırı buluruz, bu her türlü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının getirdiği haklara dönük mütecaviz bir saldırı olarak değerlendirilir. Dolayısıyla orada bu tartışmanın o ittifakın içerisinde böyle birkaç hafta arayla çeşitli vesilelerle gündeme gelmesini hem çok ayıplıyoruz, insan haklarına aykırı buluyoruz, siyasi görüşümüz tarafından da bu tartışmayı gündeme getirenleri kınıyoruz ve bu tartışmayı topyekun reddediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nde insanların etnik kökeni, kimliği ve mezhebi buna benzer unsurlar üzerinden etiketlenmesi diye bir şey söz konusu olmaz."
İsrail Dışişleri Bakanı'nın, "Türkiye'deki vatandaşlarının tehdit altında olabileceği ve ülkelerine dönmeleri gerektiği" şeklindeki açıklamasına ilişkin Çelik, başka ülkelerle yaşadıkları bir problemin yansıması olarak bu açıklamanın yapılabileceğini düşündüğünü söyledi.
Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu, hem kendi vatandaşlarını hem misafirlerini koruyacak güvenli ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Çelik, Türkiye'de herhangi bir ülkenin vatandaşının topyekun güvenlik tehdidi altında bulunması gibi bir değerlendirmenin söz konusu olamayacağını belirtti.
-CHP'Lİ BOLU BELEDİYE BAŞKANI ÖZCAN'IN DİSİPLİNE SEVKİ
Ömer Çelik, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun siyasi parti üyeliğinin düşürülmesine ilişkin soruya karşılık, hukukun işleyeceğini, siyasi olarak hukuka karşı söylenmiş sözün bir geçerliliğinin olmayacağını ifade etti.
Bir başka soru üzerine Çelik, CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmesinin CHP'nin iç meselesi olduğunu, bunun kendilerini ilgilendirmediğini söyledi. AK Parti Sözcüsü Çelik, "Ancak şu kısmı bizi ilgilendirir, maalesef bu belediye başkanı Türkiye'de hiçbir partiye yakışmayan üsluplarıyla gündeme geliyor. Nefret dilini, cinsiyetçi dili bu kadar vurgulu bir şekilde sahiplenen, nefret siyasetini sahiplenen, bu şekilde gündeme gelen bir siyasetçi. Demokrasi ve temel demokratik değerlere inanan hiçbir siyasi organizasyonun herhangi bir şekilde sahiplenemeyeceği birisi." diye konuştu.
"(BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ) SÖZÜNÜ TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI KULLANIYORUZ"
Ömer Çelik, daha önce kullandığı, "Bir gece ansızın gelebiliriz" ifadesini Yunanistan basınının kendilerine yönelik yapılmış bir açıklama olarak sunmasına ilişkin, bu konunun parti sözcülüğü yaptığı dönemde karşılaştığı en garip olaylardan biri olduğunu belirtti. "Bir gece ansızın gelebiliriz" cümlesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terör örgütlerine karşı kullandığı bir "motto" olduğunu kaydeden Çelik, şunları söyledi:
"Bizim siyasi dilimize yerleşmiş bir şey bu. Emekli bir koramiral çıkmış sanki biz onlara karşı bir savaş ilan ediyormuşuz gibi söylemiş. Bu adamlar koramirallik filan yapmış. Yunan ordusu böyle şaka gibi tiplerin elindeyse bu o ülke için trajik bir durumdur. Bu sözü terör örgütlerine karşı kullanıyoruz, meşru devletlere, Birleşmiş Milletler üyesi devletlere, müttefiklerimize karşı kullanmıyoruz. Aramızda büyük sorun olsa bile müttefikimiz olmayan ülkelere karşı da kullanmıyoruz. Asıl sorun bizim terör örgütlerine karşı kullandığımız bu mottoyu Yunanistan'da birileri niye üstüne alınmıştır. Bunu hangi psikolojiyle, saikle üzerlerine alıyorlar. Buna ciddi bir zihniyet analizi yapılması lazım."
"TÜRKİYE" İFADESİNİN KULLANIMI
AK Parti Sözcüsü Çelik, "CHP'li Engin Özkoç, 'Turkey' yerine 'Türkiye' denilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik, 'Bu saçma karardan geri dön' dedi. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine de şunları kaydetti:
"Şimdi şöyle bir tartışma yürüyor, bu ifadeler Türkçeleştirilirken Cumhurbaşkanımız, sanki Türk yerine Türkiye kullansın demiş gibi bir yaklaşım söyleniyor. Eğer kullanılanın Türkçesi Türk ise orada Türk kullanılacak, Türkiye ise Türkiye kullanılacak. Sanki Sayın Cumhurbaşkanımız Türk ifadesinde karşı da orada Türkiye kullanılsın gibisinden sosyal medyada bir tartışma yürüyor. Bu konudaki tartışma yanlış bir tartışmadır. Kullanılan kelimelerin karşılıkları Türkiye ise Türkiye olarak kullanılacak Türkçesi. Türk ise Türk olarak kullanılacak Türkçesi. Mesele bundan ibarettir.
Sayın Cumhurbaşkanımız bu konularda eleştirilecek, yargılanacak son kişidir, devletin başıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanıdır, Türkiye Cumhurbaşkanıdır. Dolayısıyla nerede Türkiye, nerede Türk kullanılacağı konusundaki hassasiyeti açıktır."
"MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞININ ARKASINA SIĞINIYOR"
DBP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'in, Kadıköy'de düzenlenen izinsiz gösteride, görevli polis memuruna yumruklu saldırıda bulunmasına ilişkin soruya karşılık Çelik, terör örgütünün savunulduğu ve propagandasının yapıldığı toplantıları bazılarının demokratik toplantı gibi sunduğunu söyledi.
Demokrasinin en önemli kırmızı çizgisinin terörle mücadele olduğunu vurgulayan Çelik, teröre karşı net bir tutum göstermeyen birisinin demokrasiyle ilgili cümlesini dinlemeye gerek olmadığını dile getirdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin aldığı kararlarda, terörle ilgili bir atmosfer oluşturmayı, demokratik bir devletin reddetmesi ve mücadele etmesi gereken meşru bir durum olarak kabul ettiğini anlatan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Terör örgütüne propaganda yaptırmak için sürekli etkinlik düzenleyeceksiniz. Güvenlik güçleri de bunun sınırlarını ortaya koyduğu zaman güvenlik güçlerine karşı da bir güç ve kaba şiddet gösterisinde, mütecaviz bir saldırıda bulunacaksınız. Güvenlik gücü hukuk içerisinde kalması gerektiği için buna cevap veremiyor. Ötekisi milletvekili dokunulmazlığının arkasına sığınıyor. Halbuki milletvekili dokunulmazlığı demokratik sistem içerisinde o kişinin fikirlerini hür bir şekilde ifade edebilmesini güvence altına almak için çıkmıştır. Bunun herhangi bir şekilde antidemokratik tavırların ve demokrasiyi yok etmek isteyen terörün desteklenmesi için bir himaye alanı oluşturması düşünülemez. O milletvekilinin dokunulmazlığıyla ilgili karar yüce Meclis'e geldiği zaman AK Parti, dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullanacaktır. Bir grup eline silah aldı darbe yapıyor, bir grup aldı terör eylemi faaliyetine girişiyor. Bunlar demokraside ucundan kıyısından asla kabul edilemeyecek, demokrasinin yanına yaklaştırılamayacak, hukuk devleti açısından topyekun reddedilecek meselelerdir. O eylemi bir kez daha lanetliyoruz, kınıyoruz."
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK'da, Mali ve İdari İşler Başkanlığının kapsamlı sunum yaptığını, Meclis çalışmalarını değerlendirdiklerini, en geniş gündemi de milli eğitimle ilgili konulara ayırdıklarını belirterek, üyelerin gündeme getirdiği sorunları, soruları ele aldıklarını kaydetti.