İzmir Dikili'deki haşema yasağına ayrımcılık cezası! 3 kişi hakkında kamu davası açıldı

Son dakika haberi! Ailesiyle kiraladığı yazlık villanın havuzuna haşemalı olduğu için alınmayan Tuğçe Çetin’in başlattığı hukuk mücadelesinde, site yönetimine para cezası verildi. Çiftin havuza girmesini engelleyen 3 kişi hakkında ise kamu davası açıldı. Öte yandan benzer bir davanın 2017 yılında açıldığı ve sanığın hapis cezası ile cezalandırıldığı bildirildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :02 Ağustos 2022 , 08:06 Güncelleme Tarihi :02 Ağustos 2022 , 11:21
İzmir Dikili’deki haşema yasağına ayrımcılık cezası! 3 kişi hakkında kamu davası açıldı

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında İzmir'in Dikili İlçesi'nde bir sitenin havuzunu haşemalı olduğu gerekçesiyle kullanması engelletilen Tuğçe Çetin, site yönetimine karşı vermiş olduğu hukuk mücadelesinde önemli gelişmeler yaşandı. Çetin'in başvurduğu TİHEK, ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle site yönetimine 5 bin Türk Lirası idari para cezası kesti. Dikili Cumhuriyet Başsavcılığı ise TCK'nın 122/1 maddesi gereği, Çetin'in havuza girmesini engelleyen Hasan Göker, İsmet Yıldırım ve Mustafa Doğdaş hakkında kamu davası açtı.

HUKUK MÜCADELESİNİ KAZANDI
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ve Dikili Cumhuriyet Savcılığı, ayrımcılığa ve nefret suçlarına dur diyecek emsal nitelikte hukuki kararlara imza attı. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında İzmir'in Dikili İlçesi'nde bulunan Doktorlar ve İşadamları Sitesi'nde bir daire kiralayan Tuğçe Çetin ve Eşi Harun Çetin, site yönetimi tarafından umulmadık bir tavırla karşılaşmıştı.

Tuğçe Çetin'in haşemalı bir şekilde havuza giremeyeceğini beyan eden Hasan Göker, İsmet Yıldırım ve Mustafa Doğdaş, ayrımcı bir tavır sergilemişti. Tuğçe Çetin'in bu olay üzerine vermiş olduğu hukuki mücadeleden emsal nitelikte kararla çıktı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Çetin'e ayrımcılık yapıldığına karar verdi ve site yönetimini 5 bin Türk lirası iradi para cezası uygulanmasına hükmetti. Ayrıca Dikili Savcılığı da Göker, Yıldırım ve Doğdaş hakkındaki soruşturmayı tamamlayarak kamu davası açılmasına karar verdi.

KAMU DAVASI AÇILDI
Savcılığın iddianamesinde şu ifadelere yer verildi: "Müştekinin iddialarının, tanık beyanı ve CD inceleme tutanağıyla da doğrulandığı bu haliyle de şüphelilerin üzerine atılı 5237 sayılı TCK'nın 122/1 maddesinde düzenlenen 'Kişiler Arasında Ayrımcılık Yapmak' suçunu işlediklerine dair kamu davası açmayı gerektirir yeterli delilin elde edildiği anlaşıldığından yargılamaların mahkemenizde yapılarak delillerin taktiri mahkemenize ait olmak üzere yukardaki sevk maddeleri gereği cezalandırılmalarına"

"DİN VE İNANÇ TEMELİNDE AYRIMCILIK"
TİHEK'in kararında ise şu ifadeler yer alıyor: "Başvuru konulu olayda muhataplar tarafından 'din' ve 'inanç' temelinde ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına, muhatap hakkında 5000 TL idari para cezası uygulanmasına ve kararın kamuoyuna duyurulmasına 01.03.2022 tarihinde karar verildi."

DAHA ÖNCE DE BENZER KARARLAR VERİLMİŞ
TİHEK'in, 2020/2694, 2021/766, 2021/2485, 2019/3404 numaralı 4 ayrı başvuruda da benzer nitelikte kararlara imza attığı ve ayrımcılık yapıldığına hükmettiği öğrenildi.


EMSAL KARARLAR VAR
Öte yandan benzer bir davanın 2017 yılında açıldığı ve sanığın hapis cezası ile cezalandırıldığı bildirildi.


TİHEK NEDİR?
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, 20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6701 sayılı Kanun ile kurulmuştur. TİHEK'in resmi internet sitesinde, "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun yaptırım yetkisi var mıdır?" sorusuna şe şekilde cevap veriliyor: "Ayrımcılık yasağının ihlali hâlinde, bu ihlalin etki ve sonuçlarının ağırlığı, failin ekonomik durumu ve çoklu ayrımcılığın ağırlaştırıcı etkisi dikkate alınarak ihlalden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri hakkında bin Türk Lirasından on beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN