Başkan Erdoğan'dan Türkiye'nin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han'ı uğurlama töreninde önemli açıklamalar

Son dakika haberi! Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisi ilk görev yeri için demir aldı. Akdeniz’de iki ay çalışacak Abdülhamid Han gemisi Başkan Erdoğan'ın katıldığı törenle uğurlandı. Başkan Erdoğan Taşucu Limanı'nda Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Abdülhamid Han gemisinin görev yerinin Gaziapaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 Kuyusu olduğunu belirten Başkan Erdoğan, "Kimseden icazet almayız. Abdülhamid Han göreve başladığında arkalarında aldıkları ağababalarına güvenerek bize efelik etmeye yeltenenler muhtemelen çıkacaktır. Biz bunları ciddiye almayıp kendime muhatap görmedikçe şımarıklıklarını artıranların sonu bir gün kafayı duvara çarpıp kendine gelmek olacaktır." dedi.

Giriş Tarihi :08 Ağustos 2022 , 23:12 Güncelleme Tarihi :09 Ağustos 2022 , 17:44
Başkan Erdoğan’dan Türkiye’nin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han’ı uğurlama töreninde önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Karadeniz'de toplam 540 milyar metreküp doğalgaz keşfeden Türkiye, bir yandan doğal gazı karaya yaklaştırırken, diğer yandan da denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerinde elini güçlendiriyor. Fatih, Kanuni ve Yavuz'un ardından Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi olan Abdülhamid Han sondaj gemisi, bugün ilk görevine çıktı.

Başkan Erdoğan uğurlama töreninde önemli açıklamalarda bulundu.



Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"ABDÜLHAMİD HAN SONDAJ GEMİMİZLE TÜRKİYE FARKLI BİR YERE GELMİŞTİR"
Ülkemizin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han'ı görev yerine uğurlamak üzere bir aradayız. Bugün burada karşımızda duran fotoğraf, Türkiye'nin son 20 yıllık serencamının adeta bir özetidir. Doğrusu ben heyecanlıyım, heyecanlı olduğum kadar da geleceğe bakışımız ve bu noktada ufkumuz çok daha aydınlık. Son 20 yılda ülkemize asırlık eser ve hizmetler kazandırdık. Sözümüzün somut örneği olan Abdülhamid Han sondaj gemimiz, Türkiye'nin enerji alanındaki yeni vizyonunun da sembolüdür.

Daha önce paramızla dahi yaptıramadığımız sismik araştırmaları, bakın sondaj demiyorum, sondaj faaliyetlerini keşfedilen kaynakların ekonomiye kazandırılması süreçlerini artık kendi imkanlarımızla yürüttüğümüz bir döneme girdik. Özellikle ekranları başında bizi izleyen milletime az önce bakanımızın da rakamlarıyla ifade ettiği gibi, bugün Abdülhamid Han sondaj gemimizle Türkiye farklı bir yere gelmiştir. Türkiye'nin dünyanın önde gelen petrol ve doğalgaz sondajcılarından biri haline gelmesini sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum.

"DENİZLERDE DÜNYADA EŞİNE AZ RASTLANIR BİR SONDAJ FİLOSUNA SAHİBİZ"
Hiç şüphesiz bugünlere bir anda gelmedik. Kolay da gelmedik. Uzunca bir süre kimi zaman sinsi oyunlarla, kimi zaman iyi niyetli ama cesaretsiz tercihlerle, kimi zaman açıkça ihanetlerle oyalandık. Vakit ve kaynak kaybettik. Ülkemizin 2023 hedeflerini belirlerken öncelikle çözmemiz gereken sorunların başında enerjideki dışa bağımlılığımızın geldiğini gördük. Yıllarca açılıp üzeri betonla kapatılan kuyuların sebep olduğu yılgınlığı ortadan kaldırmak için, kendi insan gücümüzle, kendi veri altyapımızla, kendi teknolojik araçlarımızla bu süreci yürütme kararı aldık.

Şimdi varız, dört tane sondaj gemimiz, 2 sismik araştırma gemimizle artık biz de bu alanda varız.

Denizlerde dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahibiz. Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra Akdeniz ve Karadeniz'de sondaj çalışmalarına başladık. Fatih sondaj gemimizi, her arayan bulamaz. Ama unutmayın, bulanlar arayanlardır. Bu şekilde göreve uğurladık. Bir süre sonra da müjdeli haberi aldık.

"ADETA SU ALTINDA BİR ENERJİ ÜSSÜ KURUYORUZ"
Karadeniz'de keşfettiğimiz 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervi, ülkemize ve milletimize maddi karşılığının çok ötesinde bir moral vermiş, bir dönüm noktası olmuştur. Karaya ulaştığında bu gazı kullanılabilir hale getirip sistemimize aktaracak doğal gaz işleme tesisimizin temelini geçtiğimiz yıl attık. Haziran ayında da denize boru döşeme işlemine başladık. Sığ kısımlardaki boru döşeme işlemini bitirdik, derin kısımlardaki 165 kilometrelik kısmın 100 kilometresini tamamladık. Denizin 2220 metre altında yürütülen bu işlemlerle adeta su altında bir enerji üssü kuruyoruz.

Fatih gemimiz halen Türkali-10 kuyusundaki sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Yavuz gemimiz Türkali-4 kuyusundaki üst işlemleri gerçekleştiriyor. Kanuni gemimiz de Türkali-6 kuyusunun alt tamamlama işlemlerini hamdolsun bitirdi. Böylece Karadeniz gazının ilk etabı için gereken 10 kuyudaki işlemleri birer birer bitirerek buradan gelecek doğal gazı 2023 yılında milletimizin hizmetine vermeyi planlıyoruz. Aynı anda 3 sondaj gemimizin çalıştığı bu saha, dünyada üretime en hızlı hazırlanan saha olarak kayıtlara geçmiştir.




"HEDEFİMİZ YIL SONUNA KADAR 150 KUYU DAHA AÇMAK"

Denizlerde elde ettiğimiz başarıyı, karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz. Bu amaçla hem yeni kuyu açma hem daha önce açılıp üzeri kapatılmış kuyuları tekrar üretime kazandırma faaliyetlerimizi kesintisiz devam ettiriyoruz. Yurt içi petrol üretimimiz 65 bin varile ulaştı. Hedefimiz yıl sonuna kadar 150 kuyu daha açarak bu rakamı katlayarak artırmaktır.

Küresel ekonomik krizde adeta bir silah haline dönüşen doğal gaz ve petrol kaynaklarımızı ne kadar kısa sürede ne kadar çok artırabilirsek bu kritik süreçte o derece avantaj kazanacağız. Hem enerji bağımsızlığımızı temin hem cari açığımızı kapatma bakımından bu çalışmaları çok önemli görüyoruz. Sadece 2022 enerji faturamızın 100 milyar doları bulacağı göz önüne alındığında yürütülen çalışmaların ve elde edilen sonuçların manası daha iyi anlaşılacaktır.

"YÖRÜKLER-1 KUYUSU, DOĞU AKDENİZ'DEKİ KAPSAMLI İŞ PLANIMIZIN İLK ADIMIDIR"
Abdülhamid Han gemimiz, en son teknolojiyle teçhiz edilmiş, yedinci nesil diye ifade edilen bir sondaj gemisidir. Diğer 3 sondaj gemimizden daha üstün özelliklere sahip bu gemiyi ilk defa Türkiye olarak biz kullanacağız.

Taşucu Limanımızda gemimizin sondaj öncesi tüm hazırlıkları bitirildi. Bugün Abdülhamid Han gemimizi mavi vatana, yeni sondaj rotamız Akdeniz'e yolcu ediyoruz. Ülkemizde ilk petrol bulunan yer, bundan 135 yıl önce yine Akdeniz'deki İskenderun'du. Bu defa da Abdülhamid Han gemimizi ya Allah bismillah diyerek Gaziapaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 Kuyusu'na uğurlayacağız. Yörükler-1 Kuyusu, Doğu Akdeniz'deki kapsamlı iş planımızın ilk adımıdır.

Milletimizin duası, Abdülhamid Han sondaj gemimizde gece gündüz ter dökerek arama yapacak arkadaşlarımızla birlikte olacaktır. İnşallah sizlerden de hayırlı bir haberi en kısa sürede bekliyoruz. Gemimiz buradaki sondaj çalışmalarını bitirince durmayacak. Diğer kuyulara geçecektir. Bu şekilde bulana kadar aramaya devam edeceğiz.

"KİMSEDEN İZİN VEYA İCAZET ALMAYA İHTİYACIMIZ YOKTUR"
Akdeniz'de yaptığımız arama ve sondaj çalışmaları kendi egemenlik alanlarımızdadır. Bunun için kimseden izin veya icazet almaya ihtiyacımız yoktur.

YUNAN'A TEPKİ

Abdülhamid Han gemisi, çalışmalarına başladığında arkalarına aldıkları ağbabalarına güvenerek bize efelik etmeye yeltenenler muhtemelen çıkacaktır. Biz onları ciddiye almayıp kendimize müsavi ve muhatap görmedikçe şımarıklıklarını artıranların sonu bir gün kafayı duvara çarpıp kendine gelmek olacaktır. Ne kuklalar ne de onların iplerini ellerinde tutanlar Akdeniz'de hakkımız olanı almamızı engelleyemeyecektir. Gerçi Akdeniz'de Abdülhamid Han ismiyle karşılaşan birilerinin aklına önce Gazi Ethem Paşa ve Dömeke Savaşı gelecektir. Onlar anladı. Hiç değilse üzerinden henüz bir asır geçmiş olan milli mücadeleyi hatırlarlar. Ama hiç merak etmesinler, hiç korkmasınlar. Bizim ilkemizin ne hakkımızı yedirmek ne de kimsenin hakkına göz dikmektir.

"BİZ KENDİ İŞİMİZE BAKIYORUZ VE BAKMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Büyük ve güçlü Türkiye vizyonu öylesine kuşatıcı ve kapsamlıdır ki her gün ay yıldızlı bayrağımızın korkusuyla yatıp kalkanların hezeyanlarıyla uğraşmaya vaktimiz yoktur. Biz kendi işimize bakıyoruz ve bakmaya devam edeceğiz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da kendi işimizi kendimiz göreceğiz, kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bu çabalarımıza da destek verecek herkesle de birlikte çalışmaya, birlikte yol almaya hazırız.

"BİZİMLE BİRLİKTE YOL YÜRÜYEN KAZANIR, BİZE KARŞI YOL YÜRÜYEN İSE KAYBEDER"
Uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış haklarımızı hariçten gazel okuyarak, uydurma haritalarla yok saymak isteyenlere, bu lokmanın onların boğazından geçmeyecek kadar büyük olduğunu da hatırlatmak isterim. Haklarımızı korumak için gerektiğinde dişe diş mücadele vermekten çekinmedik, çekinmeyeceğiz. Türkiye'nin dostluğunun ve müttefikliğinin özellikle karşısında yer almaktan çok daha değerli, çok daha kazançlı, çok daha doğru bir yaklaşım olduğunu görmek için son dönemdeki gelişmelere bakmak yeterlidir. Kısaca söylemek gerekirse bizimle birlikte yol yürüyen kazanır, bize karşı yol yürüyen ise kaybeder.

Bu duygularla Abdülhamid Han sondaj gemimize yolun açık, sondajın bereketli olsun diyoruz. Gemi personelimize başarılar diliyoruz.

NAVTEX YAYIMLANDI
Bu kapsamda Türkiye; Antalya Gazipaşa'nın 55 km açığında görev yapacak olan sondaj gemisi Abdülhamid Han için Navtex yayınladı.

Geminin 7 Ekim'e kadar görev yapacağı vurgulandı.

SOSYAL MEDYADAN DUYURDU
Konuşması sonrası Abdülhamid Han gemisini uğurlayan Erdoğan sosyal medyadan paylaşım yaptı. Paylaşımına Abdülhamid Han gemisiyle çekilmiş fotoğrafını ekleyen Erdoğan, "Abdülhamid Han Gemimizi ya Allah, bismillah diyerek Gazipaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurladık. Milletimizin duası, Abdülhamid Han Sondaj Gemimizde gece gündüz ter dökerek arama yapacak arkadaşlarımızla birlikte olacaktır." dedi.



AKDENİZ'E UĞURLANDI
Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu limanındaki Abdülhamid Han, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katıldığı törenle ilk görev yeri olan Akdeniz'e uğurlandı.

Başkan Erdoğan uğurlama töreni için helikopterle gemiye iniş yaptı.


*Başkan Erdoğan havadan inceledi

Gemi, daha önce hidrokarbon hareketliliği tespit edilen bölgelerde çalışacak. Abdülhamid Han'ın Akdeniz sularındaki görev süresi ise 2 ay olarak belirlendi. Faaliyetlerdeki ilerleyişe göre bu süre birkaç ay daha uzatılabilecek.



12 BİN 200 METRE DERİNE İNEBİLİYOR
Son teknolojiyle donatılan Abdülhamid Han sondaj gemisinin sınıfında dünyada 5 gemi bulunuyor.


Geminin uzunluğu 238, genişliği 42, kule yüksekliği 104 metre, ağırlığı da 68 bin groston. Sondaj için 12 bin 200 metre derinliğe kadar inebilecek olan gemi, 3 bin 600 metre derinliğe kadar da operasyon yapabilecek.

200 kişilik mürettebat kapasitesi olan gemi, sondaj operasyonunu gerçekleştirecek ekibi de taşıyacak. 7'nci nesil üstün teknolojiyle donatılan gemide aktif konumlandırma sistemi bulunuyor.

YUNANİSTAN'DA PANİK KATLANDI
Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde Abdülhamid Han gemisinin paniği zirve yaptı. Türkiye'nin yeni sondaj gemisi Abdülhamid Han'ı açıkladığı andan itibaren alarm durumuna geçen Atina yönetimi, geminin bugün açılmasından önce de paniğe kapıldı.

Yunanistan basınındaki haberlerde Abdülhamid Han gemisinin rotaları mercek altına alındı. Kathimerini gazetesi, "Türk sondaj gemisinin üç olası rotası" başlıklı haber yayınladı. Gazete en olası senaryo olarak Kıbrıs'ın kuzeyini işaret etti. CNN Greece de benzer senaryolara geniş yer ayırdı. Abdülhamid Han için geri sayımın başladığını belirten CNN Greece Atina ve Lefkoşa'nın tüm adımları takip ettiğini belirtti.

6'INCI PARSEL KORKUSU
Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan, Abdülhamid Han'ın özellikle 6'ncı parsele gelmesinden endişeli. Zira Türkiye'nin kıta sahanlığı ile bir bölümü kesişen Rumların 6 numara adı verdiği parselde İtalyan ENI ve Fransız Total şirketleri mayıs ayından bu yana sondaj çalışmaları yürütüyor.

FATİH'İN KAZDIĞI BÖLGE
COVID-19 pandemisi öncesi 2018'de bölgede ön çalışma yapan iki şirket, bir miktar doğalgaza ulaşmış, ancak tüm dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle çalışmalarına ara vermişti. Fatih sondaj gemisi de 2019'da aynı bölgede çalışma yürütmüştü.

YENİ YATAK MI BULUNDU?
Rum medyası, geçen hafta ENI ve Total şirketlerinin 6'ncı parselde 150 milyar metreküplük orta büyüklükte bir yatak bulduğunu öne sürdü. Ancak Rum Enerji Bakanlığı, haberleri yalanlayarak henüz açıklanacak herhangi bir veri bulunmadığını duyurdu. Alithia gazetesi, Rum Enerji Bakanlığı'nın sızan haberleri toparlamaya çalıştığını savunarak Uluslararası İlişkiler Uzmanı Haralambos Hrisostomu'nun, "Sızan haberler, sanki Türkiye'ye gel, 6'ncı parselde sondaj yap daveti gibi" yorumuna yer verdi.

AKKUYU'YU DA İNCELEYECEK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin Taşucu Limanı'ndan Abdülhamid Han'ı Doğu Akdeniz'e uğurladıktan sonra Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde incelemelerde bulunacak.

"İLK ÜNİTENİN 2023'TE İŞLETMEYE ALINMASI BEKLENİYOR"
Akkuyu'da dördüncü ve son reaktörün temeli geçtiğimiz haftalarda atılmıştı. Tüm tüm güç üniteleri işletmeye alındıktan sonra santral yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat enerji üretecek. İlk ünitenin 2023'te işletmeye alınması hedefleniyor.

Santralin inşaat sürecinde Türkiye ekonomisine 6 milyar dolarlık katkı sunması bekleniyor. Akkuyu işletmeye alındığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu, İstanbul gibi büyük bir şehrin elektrik ihtiyacının ise yüzde 90'ını karşılayacak

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN