Başkan Erdoğan Astana'da Putin ile bir araya geldi! Tarihi zirvede ilk mesajlar: Türkiye gaz merkezi olacak

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan Kazakistan'daki temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Başkan Erdoğan'ın Putin ile Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu, Türkiye'nin barış çabalarını ve tahıl koridorunu ele aldığı bildirildi. Erdoğan ile Putin'in görüşmesi öncesi iki lider de önemli açıklamalarda bulunurken; Putin Avrupa'ya gaz tedariği konusunda en güvenli güzergahın Türkiye olduğu görüşünü yineledi. Kritik görüşme sona erdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus doğalgazı için Türkiye'de yeni bir gaz dağıtım merkezi oluşturulması teklifine Türk tarafının oldukça olumlu tepki verdiğini söyledi. Öte yandan Başkan Erdoğan, Putin'den önce sırasıyla Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ve Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Vo Thi Anh Xuan ile bir araya geldi.

Giriş Tarihi :13 Ekim 2022 , 07:27 Güncelleme Tarihi :13 Ekim 2022 , 16:38
Başkan Erdoğan Astana’da Putin ile bir araya geldi! Tarihi zirvede ilk mesajlar: Türkiye gaz merkezi olacak

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan temaslarının 2. gününde Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nın Altıncı Zirvesi'nde Devlet ve Hükümet Başkanlarına hitap etti. Başkan Erdoğan zirve kapsamında liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Rus lider Vladimir Putin Başkan Erdoğan'ı böyle bekledi | Video

KRİTİK GÖRÜŞME
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Astana'da CICA Zirvesi kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Kritik zirve öncesi her iki lider de önemli açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'ya gaz tedariği konusunda en güvenli güzergahın Türkiye olduğu görüşünü yineledi. Başkan Erdoğan ise Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin çok önemli bir adım olduğunu söyledi.


Başkan Erdoğan ile Rus lider Vladimir Putin'den görüşme öncesi kritik mesajlar: Türkiye'yi gaz merkezi yapacağız | Video

Rus lider Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar
Türkiye üzerinden Avrupa'ya enerji kaynakları göndermeyi planlıyoruz Gaz sevkiyat üssü herkes için faydalı olacak. Gaz tedarikinde Türkiye güvenli güzergah. Diğer alanlarda ise etkin olarak çalışmalarımız sürüyor. Ticaret hacmimiz hızla artıyor. Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi yapmak istiyoruz. Tahılın hala küçük bir kısmı en fakir ülkelere gidiyor. İstanbul anlaşması kapsamında Ukrayna tahılını alan ülkeler, Erdoğan'a minnettar olmalı.


ÖNÜMÜZDEKİ YILIN İLK YARISINDA FİLAN AÇILMASI DÜNYADA FARKLI BİR SES GETİRECEKTİR
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Akkuyu ile ilgili olarak sizin de ifade ettiğiniz gibi birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında filan açılması dünyada farklı bir ses getirecektir." dedi.

Erdoğan, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi dolayısıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'daki temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Başkan Erdoğan, görüşmede yaptığı konuşmada, tekrar bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Putin'in 70'inci yaşını tebrik eden Erdoğan, "Daha nice yıllara." ifadesini kullandı.

Erdoğan, katıldığı takdirde Putin'le gelecek dönemde Semerkant'ta tekrar bir araya gelme şanslarının olduğunu dile getirdi.

Novorossiysk başta olmak üzere Rusya limanlarına yönelik Ro-Ro taşımacılığın geliştirilmesi ve RO-PAX seferlerinin başlatılmasının ikili ticarette çarpan etkisi yaratacağını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu süreç içinde Akkuyu çok çok önemli bir adım. Akkuyu ile ilgili olarak sizin de ifade ettiğiniz gibi birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında filan açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Bu arada sizinle Sinop'u da konuşmuştuk. Sinop'la ilgili bir adım atılabilirse bu, tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. Bu konularda Türkiye-Rusya iş birliği, tabii Akkuyu bizim yüzde 10 enerji ihtiyacımızı karşılarken ikinci Sinop, o da bir yüzde 10 karşıladığı zaman yüzde 20 gibi enerji ihtiyacımızı karşılamada bu iki nükleer enerji santralinin çıkaracağı ses dünyada çok çok farklı olacaktır."

TAHIL VE GÜBRE SEVKİYATI
Özellikle üzerinde durdukları konulardan birinin tahıl ve gübre nakli olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu konuda İstanbul Mutabakatı'nı güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin yine aynı şekilde Türkiye üzerinden söylediğiniz gibi az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız. Az gelişmiş ülkelere bu nakliyatı üzerimizden yaparız. Hatta ülkelerinin isimlerini dahi belirlemede müşterek çalışma içinde olabiliriz. Bizim için gelişmiş ülkelerden çok özellikle fakir fukara, garip guraba ülkeleri bu süreç içinde gözetmemizdir. Bunu yapmamız da dünyada birçok dengeyi lehte çevirecektir diye düşünüyorum. Türkiye ile Rusya'nın bu süreç içinde atacağı adımlar inanıyorum ki belli çevreleri rahatsız ederken ama öbür tarafta az gelişmiş ülkeleri de mutlu edecektir. Bu konudaki kararlılığımız, arkadaşlarımızın birbirleriyle yapacakları çalışmalar tabii çok önemli. Gerek Dışişleri gerek Tarım ve Orman ile Enerji Bakanlarımızın yapacağı çalışmalar, bizleri çok daha güçlü kılacaktır diye düşünüyorum."

Başkan Erdoğan, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi dolayısıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'daki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi.

GÖRÜŞMESİ BASINA KAPALI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Erdoğan ve Putin'in, zirvenin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı'ndaki görüşmesi basına kapalı gerçekleştirildi.

BARIŞ MASASI ASTANA'DA KURULUYOR! VİDEO İZLE

TÜRKİYE TARAFI OLUMLU BAKIYOR
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus doğalgazı için Türkiye'de yeni bir gaz dağıtım merkezi oluşturulması teklifine Türk tarafının oldukça olumlu tepki verdiğini söyledi.



ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI ŞEVKET MİRZİYOYEV İLE GÖRÜŞTÜ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüştü.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi dolayısıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'da temaslarını sürdüren Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile bir araya geldi.

Zirvenin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı'ndaki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

BELARUS DEVLET BAŞKANI ALEKSANDR LUKAŞENKO
Başkan Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi dolayısıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'da temaslarını sürdüren Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile bir araya geldi.

Zirvenin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı'ndaki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.



VİETNAM
Başkan Erdoğan, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Vo Thi Anh Xuan ile görüştü.

BM'DEN AÇIKLAMA
Öte yandan Birleşmiş Milletler, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kazakistan'da yapacağı görüşmenin tahıl anlaşmasının uzatılması ve genişletilmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Astana'da gerçekleşecek Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi Genel Sekreter'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşup konuşmadığı ve Putin'e bir mesajı olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

''Genel Sekreter, (görüşme öncesi) Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşmadı. Karadeniz Tahıl Girişimi ve Türkiye'nin oynadığı rol kapsamında Türk yetkililerle çok yoğun iletişim içindeyiz. Bu toplantının Genel Sekreter'in hedefine; tahıl anlaşmasının uzatılması, genişletilmesi ve Rus gübresi ihracının hızlandırılmasına katkı sağlamasını temenni ediyoruz. ''

TAHIL ANLAŞMASI
Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı. Rus yetkililerin Ukrayna'dan yapılan tahıl sevkiyatlarının yoksul ülkelere gitmediği ve Rus tahıl ürünlerinin ihracatının gerçekleşmediği yönündeki açıklamaları, 120 gün süreli anlaşmanın geleceğini tartışmalı hale getirmişti.

Kritik görüşme öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlenen Rus Enerji Haftası Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, dünya enerji piyasası ve Rusya'nın enerji politikalarına dair açıklamalarda bulunmuştu.

ULUSLARARASI TERÖR EYLEMİ
Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattında meydana gelen sızıntılara değinen Putin, olayı "uluslararası terör eylemi" olarak nitelendirdi.

Putin "Bunun tüm kıtanın enerji güvenliğini baltalamak olan uluslararası bir terör eylemi olduğu konusunda şüphe yok. Kuzey Akım'daki sabotajın arkasında kim var? Elbette Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki bağları koparmak isteyenler, Avrupa'nın siyasi egemenliğini baltalamak ve bitirmek isteyenler. Amaçları ucuz enerji kaynaklarını engellemek, milyonlarca insanı endüstriyel gaz, ısı, elektrik ve diğer kaynaklardan yoksun bırakmak ve tüm bunları çok daha yüksek fiyatlarla satın almaya zorlamaktır" dedi.

ÇOK TEHLİKELİ ÖRNEK
Putin, "Kuzey Akım'a yapılan saldırılar çok tehlikeli bir örnek haline geldi. Dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, kim tarafından kontrol edilirse edilsin, deniz tabanına veya karaya döşendiğine bakılmaksızın kritik herhangi bir ulaşım, enerji veya iletişim altyapısı nesnesinin artık tehdit altında olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Enerji krizinin Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonunun başlamasından değil, Batılı politikalardan kaynaklandığını söyledi.

RUSYA TEDARİKLERİ BAŞLATMAYA HAZIR
Türk Akımı gaz boru hattının da sabote edildiğini söyleyen Putin, "Nükleer terörizm de boş durmuyor. Zaporijya Nükleer Santrali'nin bombalanması ve Kursk'taki santral çerçevesinde terör saldırıları yapılması. Bu girişimler arasında elbette Türk Akımı doğalgaz boru hattını baltalama girişimleri de var" diye konuştu.

Rusya'nın Kuzey Akım 2 boru hattı üzerindeki bir bağlantı üzerinden gaz tedarikine başlamaya hazır olduğunu söyleyen Putin, bunun Avrupa Birliği'ne bağlı olduğunu söyledi.

Putin, "Rusya bu tür tedarikleri başlatmaya hazır. Top AB'nin sahasında. Önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında Avrupa'ya enerji kaynakları tedarik edebiliriz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE BÜYÜK GAZ MERKEZİ
Kuzey Akım boru hatlarındaki sızıntı nedeniyle iletilemeyen gazın Türk Akım boru hattı üzerinden kullanılabileceğini vurgulayan Putin, "Kuzey Akım boru hatları üzerinden gönderilemeyen gazı, yerini değiştirerek Karadeniz'e yönlendirebilir ve burayı Rus gazının ana tedarik hattı haline getirerek doğalgazı Avrupa'ya Türkiye üzerinden iletebiliriz. Tabi ki ortaklarımız da bunu isterlerse Avrupa için Türkiye'de büyük bir gaz dağıtım merkezi oluşturabiliriz" dedi.

Putin, Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasının ekonomik yönden avantajlı olduğunu kaydederken, aynı zamanda bu boru hattının daha güvenli olduğunu söyledi. Putin, yaptırımlara ve enerji altyapısına yönelik son "terör saldırılarına" rağmen Moskova'nın piyasadan geri çekilme niyetinde olmadığını belirtti.

GAZPROM'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Putin'in bu sözlerinden dakikalar sonra Gazprom'dan da bir açıklama geldi. Açıklamada söz konusu tesisin AB sınırına yakın bir noktada kurulabileceği bilgisine yer verildi. Gazprom, Kuzey Akım'daki restorasyon çalışmalarının ise bir yıldan kısa süreceğinin altını çizdi.

TANAP ÜZERİNDEN AVRUPA'YA TAŞINACAK
Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Özgöker, A Haber yayınında yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Putin'in Türkiye doğal gaz merkezi olsun teklifini Özgöker değerlendirdi | Video

Özgöker şunları dile getirdi: Haziran ayında İstanbul'da tahıl anlaşması yapıldı. Gazın merkezininde İstanbul'da olacağını söylemiştik. İngiltere'de, Fransa'da üşümeye başladı, sanayide üretim yarı yarıya düştü, herkes Türkiye'ye muhtaç. Doğal gaz hattına 'Türk Akımı' adını veren Putin. Bugün "doğal gazın merkezi' İstanbul'da olabilir" dedi. Avrupa ve Afrika acından ölmüyorsa, Türkiye'nin tahıl koridoru sayesinde, doğal gaz için de İstanbul merkez olacak. Açıklama iyi bir zamanda geldi. Başkan Erdoğan ve Putin Asya'da İşbirliği ve Güvenliği Artıcı Önlemler Konferansı'nda bir aradalar. Bugün AGİT konferansı var. Dünyadaki en büyük güvenlik teşkilatı. Aynı teşkilatlanma Asya'da yapılacak, yarın bu karar alınabilir. Türkiye de kurucuları arasında yer alabilir. Teşkilatın üyeleri içinde Orta Doğıu ülkeleri var, Türkiye bu ülkelerin lideri olacak. Doğal gaz hatları arasında tek işleyenler TANAP, Mavi Akım ve Türk Akım. Gazı Türk Akım'ı getirecek Türkiye'de depolanacak ve TANAP üzerinden taşınacak. Avrupa donmaktan kurtulacak, sanayisi kilitlenmekten kurtulacak, Rusya da yeniden dünya ekonomik sistemine entegre olacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN