İhbarla bölgeye sevk edilen ekipler, binada birilerinin bulunduğu bilgisi üzerine harekete geçti. Enkazda Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekiplerinin de katılımıyla arama-kurtarma çalışması başlatıldı.
İKİNCİ BÜYÜK DEPREM KAMERADA
15.55: Kahramanmaraş Elbistan'da yaşanan ikinci büyük depremin yeni görüntüsü ortaya çıktı.
DEPREMİN YENİ GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI | VİDEO İZLE
Görüntüde ilk büyük deprem sonrası enkaza müdahale eden vatandaşların ikinci büyük depreme yakalandığı ve büyük bir panik yaşadığı görüldü.
15.07: Başkan Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 18 bin 991 kişinin hayatını kaybettiğini, 75 bin 523 kişinin kurtarıldığını açıkladı.
13.25 10 ili etkileyen depremin ardından cuma namazında "Gün, milletçe kenetlenme günüdür" başlıklı hutbe okundu. Hutbede depremzedeler için yardım çağrısında bulunuldu.
Cuma hutbesinde, Türk milletinin art arda yaşanan 2 depremle sarsıldığına dikkat çekilerek depremzedeler için maddi ve manevi destek mesajı verildi.
Cuma hutbesinde şu ifadeler yer aldı:
"Muhterem Müslümanlar! Millet olarak hepimizin ciğerini dağlayan çok büyük depremlerle sarsıldık. Ateş sadece düştüğü yeri değil hepimizin yüreğini yaktı. Dillerimizde dua, içimizde umutla enkazların başında bekledik. Canlarımızı kurtarmak, birbirimize el uzatmak için hep birlikte seferber olduk.
Aziz Müminler! Rahmet Peygamberi (s.a.s) bizleri şöyle tarif ediyor: "Müminler, birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet ve şefkat göstermede, tıpkı bir organı rahatsızlandığında diğer organları da bu acıyı paylaşan bir beden gibidir."
O halde mümin kardeşlerim! Gün, kenetlenme günüdür. Gün, yardımlaşma ve dayanışma günüdür. Gün, dua ve niyazla Cenâb-ı Hakk'a sığınma, O'nun engin rahmetini ve yardımını isteme günüdür. Öyleyse geçmişte olduğu gibi bugün de imanımızın gereği olarak birlik, beraberlik ve kardeşlik şuuruyla hareket edelim. Birbirimizin umudu, birbirimizin yaşama sevinci olalım. Depremden etkilenen her bir kardeşimizin yüreğine dokunalım, gözyaşlarını silelim. Hüzünlerimizi paylaşarak azaltalım. Maddi ve manevi bütün imkânlarımızla kardeşlerimizin yanında olalım. Yüreklerimiz soğuk kış gecelerinde ısınacakları bir soba, başlarını sokabilecekleri bir yuva mesabesinde olsun. Böylesi zamanlarda sağduyumuzu ve sükûnetimizi daha bir özenle muhafaza edelim. Birlik ve kardeşliğimize zarar verebilecek her türlü söz ve davranıştan uzak duralım.
Kıymetli Müslümanlar! Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: "Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Muhakkak her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır" Evet, Rabbimizin gönüllerimize sağanak sağanak yağdırdığı inşirah ve umutla, inanıyoruz ki bu zorluğun da beraberinde bir kolaylık, bu sıkıntının da ardından bir ferahlık gelecektir. Biliyoruz ki her türlü zorluğu omuz omuza, gönül gönüle aşan aziz milletimiz, sahip olduğu basiret ve feraseti, Rabbimizin rahmet ve inayeti, devletimizin kudret ve gayretiyle yine yaralarını saracaktır inşallah.
Bu vesileyle geçmişten günümüze afetlerde vefat eden bütün kardeşlerimize Cenâb-ı Haktan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yüce Rabbimiz, bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın. Ülkemizi, milletimizi, İslam âlemini ve bütün insanlığı her türlü afetten muhafaza buyursun.
Değerli Müminler! depremden etkilenen kardeşlerimizin yaralarını sarmak için pek çok yardım kampanyasının başlamış olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, bu kampanyalara destek olabilmek amacıyla bugün Cuma namazı sonrasında depremden etkilenen illerimiz dışındaki bütün camilerimizde aziz milletimizin yardımlarına müracaat edilecektir. Milletimizin sevgi ve muhabbet yüklü bu yardımları kardeşlerimize ulaştırılacaktır. Cenâb-ı Hak bütün yardımları yüce dergâhında kabul buyursun."
12.49 Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede gönüllü çalışmak isteyen hakim ve savcılar için kurumun internet sitesinde başvuru ekranı oluşturdu.
12.18 Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medyada, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından provokatif paylaşımlarda bulunduğu belirlenen 302 hesap yöneticisinden 10'unun tutuklandığı bildirildi.
11.06 AFAD, "Afet bölgesinden tahliyelerimiz AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Jandarma tarafından oluşturulan tahliye noktalarından yürütülen tahliye çalışmalarında şimdiye kadar; Karayolu Demiryolu Havayolu aracılığıyla toplam 75 bin 780 vatandaşımız tahliye edilmiştir." açıklamasını yaptı.
KAÇ BİNADA HASAR VAR?
10.49 Gaziantep'te konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ''Gaziantep'te 500 bin konteynerin kurulumu tamamlandı. Toplamda 15 bin konteyner kurulacak. Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.'' açıklamasında bulundu. Kurum, "Türkiye genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik." ifadelerini kullandı.
108 BİNADA KURTARMA DEVAM EDİYOR
Murat Kurum arama-kurtarma faaliyetlerinin Gaziantep genelinde 1324 binada başladığını belirterek, şu anda 108 binada devam ettiğini söyledi. Kent genelinde ölü sayısının 2 bin 529'a yükseldiğini belirten Kurum, yaralı sayısını ise 12 bin 468 olarak açıkladı. Depremin 5'inci gününde dakikaların bile önemli olduğunu anlatan Kurum, "Depremin 5'inci günündeyiz ve artık bundan sonraki süreçte dakikalar bile önemli. Cumhurbaşkanımız dün hem kentteki ailelerimize ve depremzedelere moral vermek amacıyla hem de arama-kurtarma faaliyetlerini incelemek üzere geldi. Bu kapsamda çadır kentte afetzede vatandaşlarımızı ziyaret etti. Yaşadığımız afet sebebi ile tüm illerimizde devletimiz milletimiz dünyadan gelen birçok yardım kuruluşu seferberlik şuuru içerisinde. An itibariyle Gaziantep'te 2 bin 529 canımızı yitirdik. Yaralı 12 bin 468 kardeşimiz hastanelerde tedavi altındadır. Yaralı kardeşlerimizi gerek bizler gerekse burada ihtiyacı olduğu gördüğümüz tüm ailelerimiz ziyaret ediyoruz. Onlarla ilgili her türlü tedbiri de alıyoruz. Tabi şunu da ifade etmek isterim; bizim milletimiz nasıl tüm acılara ortak olduysa. Vefat eden kardeşlerimizde hepimizin ailesidir. Onların her zaman yanında olacağız. Onların elini hiç bırakmayacağız. Gaziantep'te yapılan arama-kurtarma faaliyetleri 1324 binada başlamıştı. Arama-kurtarma faaliyetleri çerçevesinde sadece 108 binada arama-kurtarma faaliyeti yürütüyoruz. Kalan binalardaki faaliyetler tamamlanmış durumda" dedi.
'YARDIM FAALİYETLERİ HEM HAVADAN HEM KARADAN'
İnsani yardımlar noktasında da çalışmaların sürdüğünü anlatan Kurum, 5 helikopter ile ulaşım sağlanamayan köylere ulaştıklarını söyledi. Tüm köylerin eş zamanlı olarak ihtiyaçlarının giderildiğini anlatan Kurum, 16 bin 900 personel ile de arama-kurtarma faaliyetlerine son dakikaya kadar ara vermeden devam edeceklerini kaydetti. Kurum, "Umutlarımız hala diri. Dün itibarıyla baktığımızda 90'ıncı saatte kurtardığımız yavrularımız var. İnşallah Gaziantep'te bu mücadele tüm illerde olduğu gibi son dakikaya kadar vermeye devam edeceğiz. İnsani ihtiyaçları takip ediyoruz. Gerek barınma gerekse beslenme adımlarını atıyoruz. Tüm birimler, hem havadan hem karadan yardım ekipleri çalışıyor. Köylerimize ulaşıyoruz ne ihtiyaçları varsa gidermeye çalışıyoruz. 5 helikopterimiz bu hizmetleri vermektedir. Tüm köylere eş zamanlı olarak acil ihtiyaçlar giderilmiş durumdadır'' diye konuştu.
15 BİN 350 ÇADIR KURULDU
Bakan Kurum, arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, kent genelinde çadır kurulumlarının da sürdüğünü söyledi. Kurum, "Şu ana kadar 15 bin 350 çadırın kurulumu tamamlandı. 25 bin çadır için de planlama devam ediyor. Konteyner kurulum süreci de başladı. 500 konteyner İslahiye ve Nurdağı'nda belirlenen alanlara kurduk. Etap etap bunu arttıracağız. Gaziantep'te 15 bin kurulumu için planlama yaptık'' ifadelerine yer verdi.
HASARLI BİNALARA GİRMEYİN
Bakan Murat Kurum, kent genelinde hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, bu esnada 130 bin kişiyi geçici barınma merkezlerinde misafir ettiklerini söyledi. Kurum, hasarlı binalara girilmemesi gerektiğini anlatarak, "Vatandaşlarımız binaları ile ilgili hasar tespit devam ediyor. Vatandaşlarımızı bu esnada geçici alanlarda sağlıyoruz. 130 bin vatandaşımızı geçici barınma alanlarında misafir ediyoruz. Bu süreç tamamlanana kadar onların yanında olmaya devam edeceğiz. Nurdağı ve İslahiye'de su ve elektrik verilmesi süreci başlandı. Köylerimizde de kısmi çözümler ürettik. İnşallah kalıcı çözümleri de takip ediyoruz. İletişim ile ilgili sorunlar yaşıyorduk. Tüm alanlar için üzerine koya koya gidiyoruz. Baz istasyonlarını bölgeye dağıttık. Tüm alanda iletişim sağlanma sürecini yapmaktayız. Enkazın kaldırılması ve artçı depremlerin tamamlanması ile birlikte sağlam binalara vatandaşlarımızı almamız gerekiyor. Uzmanlarımız ile hasar tespit çalışmaları tüm illerde çalışmalar devam ediyoruz. Şu ana kadar ülke genelinde 122 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Gaziantep'te 4 bin 475 bina, 12 bin 423 ev konut ve iş yeri ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edilmiştir. Bu tespitler yapılmadan kesinlikle binalara girilmemesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Ağır orta ve yıkılmış binalara girilemez. Az hasarlı ve hasarsız binalara da tespit çalışmaları bittikten sonra kullanabileceğini ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.
TARİHİN EN BÜYÜK AFET KONUT PROJESİ
Bakan Kurum, cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut projesini başlatacaklarını söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"10 ilimizde eş zamanlı olarak cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini de başlatmış olacağız. Depremin etkilediği 10 ilimizde Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konut projesini inşallah TOKİ üzerinden başlatacağız. 30 bin mühendis ve işçimizi, arama kurtarma faaliyetine katılan firmalarımızı araç ve ekipleriyle birlikte 10 ile yönlendirdik. Bunlar çalışmalara devam ediyor. Yeni afet konutlarının kurulumu için de gerek zemin etütleri gerek bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda çalışıyoruz. İnşallah en kısa sürede tamamlayıp vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Bir dakikayı bile önemsiyoruz. Burada bu afeti görmeyen vatandaşlarımız bu duyguyu anlayamazlar. O yüzden Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlattık. Bunu da duyurmuş olalım. Yeni İslahiye ve yeni Nurdağı'nın inşasını yapacağız. Eş zamanlı 10 ilde bunu yapacağız. Nasıl 2 gün içerisinde konteyner kurduysak, barınma ve gıda ihtiyaçlarını giderdiysek, bu afette de aynı anlayışla tüm ekibimiz ile birlikte çalışmalarımızı yürüteceğiz.''
09.27 AFAD'dan saat 9.27'de yapılan açıklamada depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bin 342'ye yükseldiği yaralı sayısının ise 74 bin 242 olduğu belirtildi.
AFAD'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Depremlerin ardından 1.509 artçı deprem meydana gelmiştir.
SAKOM'dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK'lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 30.306 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı 6.810'dur.
Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri'nden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede görev yapan toplam personel sayısı 121.128'tir.
Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 12.241 araç sevk edilmiştir.
Afet bölgelerine 31 vali, 70'in üzerinde kaymakam, 19 AFAD üst yöneticisi ile 68 il müdürü görevlendirilmiştir.
Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı toplam 150 hava aracı ile bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuştur. Toplam 1.310 sorti yapılmıştır.
Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 20, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 22 gemi görevlendirilmiştir.
AFET BARINMA GRUBU
Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 ilimize, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kızılay tarafından 137.973 Çadır ve 1.507.494 battaniye sevk edilmiştir. 97.973 Aile Yaşam Çadırının kurulumu tamamlanmıştır.
AFET BESLENME GRUBU
Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından (İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif Dernekleri) bölgeye toplam 199 mobil mutfak, 86 ikram aracı, 5 mobil fırın ve 252 hizmet aracı bölgeye sevk edilmiştir.
Afet bölgesinde 5.613.242 sıcak yemek, 1.181.172 çorba, 5.581447 lt su, 6.152.274 ekmek, 3.537.062 ikramlık malzeme, 16.700 çay dağıtımı, 449.204 içecek dağıtımı yapılmıştır.
AFET PSİKOSOYAL DESTEK GRUBU
4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirilmiştir. Bölgeye 1.606 personel ve 156 araç sevk edilmiştir. Deprem bölgesinde 57.316, deprem bölgesi dışında 7.015 olmak üzere toplam 64.331 kişiye psikososyal destek verilmiştir."
09.12: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Hatay'a gönderilen yardımların depremzedelere daha hızlı ulaştırılmasını sağlamak için lojistik destek üssü kurdu.
08.51: "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 10 ilde, üretim ve dağıtım lisansı sahipleri ile görevli tedarik şirketlerinin bazı ödemeleri olağanüstü hal (OHAL) süresince ertelendi.
100. SAATTE PEŞ PEŞE MUCİZELER: 4 KİŞİ SAĞ ÇIKARILDI
08.40: Hatay'daki 600 Konutlar Sitesi'nden Hikmet Yiğitbaş ve bir kişi daha enkaz altından kurtarıldı. Diyarbakır'da da 2 vatandaş enkaz altından sağ çıkarıldı.
04.05: Arjantin, Türkiye'ye 28 kişilik arama kurtarma ekibi gönderecek.
01.48 Türk Hava Yolları (THY), 9 Şubat 2023 ve öncesinde düzenlenmiş olması koşuluyla 6-28 Şubat 2023 tarihleri arasındaki yurt içi uçuşların ücretsiz olarak değiştirilebileceğini ya da biletlerin kesintisiz olarak iade edilebileceğini duyurdu.
01.03 Diyarbakır'da evlerinde hasar meydana gelen yüzlerce vatandaş için çadır kent kuruldu. AFAD tarafından Nevruz Parkı, Anıtpark, Koşuyolu Park, Kent Meydanı'nda ailelere kurulan çadırlarda jandarma ekipleri battaniye dağıtımı yaparken Kızılay ise yemek dağıtımı gerçekleştirdi, vatandaşlar ateş yakıp ısındı. Çadır kent gece havadan görüntülendi.