Hatay depremi sonrası uzman isimden flaş sözler: Büyük deprem Antakya fayını tetikledi! İki bölgeye dikkat

Son dakika haberi | Hatay'da akşam saatlerinde meydana gelen depremlerin ardından Prof. Dr. Hasan Sözbilir, önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sözbilir depremin Antakya fayının kırılması nedeniyle yaşandığını ifade ederken, "İlk büyük depremden sonra kırılan fayın güney ve kuzey ucunda gerilim birikimi olmuştu. Antakya fayı bu strese dayanamadı ve kırıldı." dedi. İTÜ'lü yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz ise Hatay depremleri sonrası yaptığı değerlendirmede 2 bölgeye dikkat çekerken "Yine Bingöl Palu arasında bazı depremler var. Malatya Ovacık fayı var. Bu iki hat da üzerinde durmamız gereken fay hatları arasında dikkat çekmektedir." ifadelerini kullandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Şubat 2023 , 23:02 Güncelleme Tarihi :20 Şubat 2023 , 23:38
Hatay depremi sonrası uzman isimden flaş sözler: Büyük deprem Antakya fayını tetikledi! İki bölgeye dikkat

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi.

Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.

Bu deprem sonrası akşam saatlerinde Hatay'da 6,4 büyüklüğünde yeni bir deprem daha yaşandı. Deprem sonrası bölgede bulunan bazı hasarlı binaların yıkıldığı belirtildi.

ANTAKYA FAYI KIRILDI
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ilk depremden sonra oluşan gerilim birikmesiyle Antakya fayının kırıldığını söyledi.

Sözbilir, ilk bilgilerin Hatay'daki depremlerin sismik kaynağının Antakya fayı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Antakya fayında geçen hafta gözlem yaptığını ifade eden Sözbilir, "İlk büyük depremden sonra kırılan fayın güney ve kuzey ucunda gerilim birikimi olmuştu. Antakya fayı bu strese dayanamadı ve kırıldı. Büyük deprem Antakya fayını tetikledi. Geçen hafta bu fay üzerinde yaptığımız gözlemlerde fayın kırılmaya karşı zorlandığını gösteren çatlaklar gözlemiştik." diye konuştu.

Prof. Dr. Sözbilir, halkın hasarlı binalara girmemesi, gerekmedikçe trafiğe çıkılmaması ve telefonların kullanılmaması gerektiğini vurguladı.



2 BÖLGEYE DİKKAT
İTÜ'lü yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz akşam saatlerinde yaşanan bu iki depremin ne anlama geldiğini ve kendisini tedirgin eden fay hatlarını anlattı. İşte Prof. Dr. Tüysüz'ün değerlendirmesi...

"FAYIN İKİ UCUNDA DA STRES TRANSFERİ VARDI"
"Yaşadığımız 7.7'lik deprem aşağı yukarı Çelikhan'dan başladı; Gölbaşı'ndan geçerek Pazarcık, Nurdağı, Kırıkhan'dan geçerek Hatay'da son bulmuştu. Bu tür fayların, deprem sonrasında iki ucu, stres transferinin en fazla görüldüğü yerlerdir.

"BU DEPREMLER BAĞIMSIZ DEPREMLERDİR"
Hatay'dan Samandağ'ına doğru yeni bir deprem bekliyorduk. 6.4 ve 5.8'lik depremler, 3 dakika arayla meydana geldi. Bu depremler, stres transferi sonucu yaşanan bağımsız depremlerdir.

"FAY HATTI, KIBRIS'A DOĞRU İLERLİYOR"
Bu fay hattı Akdeniz'e, Kıbrıs'a doğru devam ediyor. Bu depremin ardından Hatay, Samandağ'ı, Kıbrıs hattına dikkat etmek gerekir. Adana için ben çok fazla risk görmüyorum. Ancak, Göksun'dan başlayıp Kozan'a ilerleyen Savrun Fayı var. Orada gerilme var onu belirtmem gerekir.

"BİNGÖL PALU VE MALATYA OVACIK'A DİKKAT"
Yine Bingöl Palu arasında bazı depremler var. Malatya Ovacık fayı var. Bu iki hat da üzerinde durmamız gereken fay hatları arasında dikkat çekmektedir."