Eski bakan Bülent Akarcalı’dan 6'lı koalisyona tepki: Koalisyonlar hep kaybetti! |100 gün hükümet kurulmasını bekleyen millet!

2023 seçimlerine sayılı bir zaman kaldı. Cumhur İttifakı'nın adayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan olarak karşımıza çıkarken; CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet, Demokrat ve Gelecek Partilerinin oluşturduğu 6'lı koalisyon Kemal Kılıçdaroğlu'nda mutabık kaldı. Konuya ilişkin konuşan Eski bakan Bülent Akarcalı ise 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın tek parti hükümetleri ve eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın koalisyon hükümetlerini yaşamış tecrübeli bir isim olarak 6'lı koalisyona ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koalisyonlar döneminde hiçbir alanda başarı sağlanamadığını vurgulayan Akarcalı, "Türkiye'nin kalkınma hamleleri, iktidarı dönemlerinde oldu. Koalisyon dönemlerinde ise tüm kazanımları kaybettik" dedi. Türkiye AK Parti’nin 2002 yılında tek başına iktidar olmasından bugüne dek bir koalisyon yönetimi görmedi. Hâlbuki Türkiye’nin yakın siyasi tarihi birbiri ardına kurulan ve yıkılan bir koalisyonlar yönetimi karmasıydı. Günlük kurulan hükümetlerden aylarca kurulamayan koalisyonlara kadar pek çok örnek bu koalisyon iktidarları döneminin ürünü. Türkiye’nin söz konusu koalisyonlar döneminde 100 gün boyunca hükümetsiz de kaldığı da oldu. İşte Türkiye'nin o kayıp yılları...

Giriş Tarihi :15 Mart 2023 , 09:00 Güncelleme Tarihi :15 Mart 2023 , 16:24
Eski bakan Bülent Akarcalı’dan 6’lı koalisyona tepki: Koalisyonlar hep kaybetti! |100 gün hükümet kurulmasını bekleyen millet!

Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gediyor. Cumhur İttifakı'nın adayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan olarak karşımıza çıkarken; CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet, Demokrat ve Gelecek Partilerinin oluşturduğu 6'lı koalisyon Kemal Kılıçdaroğlu'nda mutabık kaldı. Konuya ilşkin konuşan Eski bakan Bülent Akarcalı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın tek parti hükümetleri ve eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın koalisyon hükümetlerini yaşamış biri olarak Koalisyonlar dönemine ilşikin öneli açıklamalarda bulundu. Akarcalı, "Anayasa ve yasalar açısından yetki cumhurbaşkanına verilmiştir. Cumhurbaşkanının, bu yetkiyi paylaşması diye bir şey söz konusu değildir. Yok ortak karar alınacak, herkes imza atacak. Bu öncelikle anayasaya aykırıdır." dedi.

"GEÇMİŞTE BU KOALİSYONLARDAN YAŞANMIŞ SIKINTILAR UNUTULMUŞ GİBİ..."

Sabah'ın haberine göre Bülent Akarcalı devamında, "Türkiye'nin gerçekleri var. Şu anda ülkenin ihtiyacı istikrardır. Bu istikrarın da mevcut yapıyla devam etmesi gerekmektedir. Türkiye kazanımlarını hep koalisyonla kaybetti. Toplum, her zaman güçlü liderler tarafından yönetilmeyi tercih eder. En iyi sanılan koalisyon en kötü denebilecek tek parti iktidarından daha kötü sonuç verir. Sanki geçmişte bu koalisyonlardan yaşanmış sıkıntılar unutulmuş gibi yeniden koalisyonlara yol açacak bir yapıya gitme yaklaşımı gerçeklerle bağdaşmıyor." ifadelerini kullandı.

OY VAR, PARTİ VAR AMA HÜKÜMET YOK

Türkiye AK Parti'nin 2002 yılında tek başına iktidar olmasından bugüne dek bir koalisyon yönetimi görmedi. Hâlbuki Türkiye'nin yakın siyasi tarihi birbiri ardına kurulan ve yıkılan bir koalisyonlar yönetimi karmasıydı. Günlük kurulan hükümetlerden aylarca kurulamayan koalisyonlara kadar pek çok örnek bu koalisyon iktidarları döneminin ürünü. Türkiye'nin söz konusu koalisyonlar döneminde 100 gün boyunca hükümetsiz de kaldığı da oldu.

VATANDAŞ OY VERİYOR ANCAK HÜKÜMET KURULAMIYOR
Koalisyon dönemlerinin çıkmaz sokaklarından en önemlisi uzun zaman kurulamayan hükümetlerdi. 1973 seçimlerinde kurulamayan hükümetlerin en bariz örneğine rastlanır. Türkiye'de bu seçimlerden sonra 100 gün boyunca hükümet bir türlü tesis edilmedi ve daha sonra kurulan hükümet ise sadece 10 ay görev yapabildi.

100 GÜN HÜKÜMET KURULMASINI BEKLEYEN MİLLET
14 Ekim 1973 seçimlerinde Bülent Ecevit'in CHP'si yüzde 33.3 oy olarak 1. parti olarak ipi göğüsledi. Süleyman Demirel'in Adalet Partisi ise 29.8 oy oranıyla 2. parti oldu. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Bülent Ecevit'e görev verdi ancak Ecevit bir türlü yeni hükümeti kuramadı ve 7 Kasım'da görevi devretti.

Bu kez görev Demirel'e tevdi edildi. Demirel de hükümeti kuramayınca Cumhurbaşkanı Korutürk radyoda en çok oy alan 2 parti olan "AP-CHP" koalisyonu kurulmasını söyleyerek aksi takdirde ordunun müdahale edebileceği imasında bulundu. Hükümet kurma krizi 100 gün boyunca devam etti.

100 GÜNLÜK KRİZDEN SONRA 10 AYLIK HÜKÜMET
Koalisyon görüşmelerinde bu kez CHP ve Necmettin Erbakan liderliğindeki Milli Selamet Partisi arasında görüşmeler başladı.

Yapılan pazarlıklar sonucunda hükümet 16 Ocak 1974 günü yani 14 Ekim 1973 günü yapılan seçimden 3 ay sonra hükümet kurulabildi. Koalisyon 2 parti arasındaki ideolojik anlaşmazlıklar yüzünden 10 ay kadar sürdü.

TAKVİM.COM.TR'DEN KOALİSYON DOSYASI
Bu bağlamda Takvim.com.tr Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde kargaşanın sembolü olan koalisyon dönemlerinin sembolü gazete manşetlerini sizler için gün yüzüne çıkardı.

İlk olarak yakın geçmişimize ışık tutalım;

2 EKİM 1995: PARTİ İÇİ KOALİSYON
2 Ekim 1995'te yayınlanan TAKVİM Gazetesi, "PARTİ İÇİ KOALİSYON" manşetiyle okuyucularına duyurdu. "Başbakan Çiller, azınlık hükümet kurmakta kararlı" ifadelerinin yer aldığı haberde DYP içindeki muhalif ve küskün vekillere bakanlık verileceği bildirildi.

14 EKİM 1995: PERDE AÇILIYOR
14 Ekim 1995'te "PERDE AÇILIYOR" başlığının kullanıldığı haberde "Siyaset sahnesinde iktidar oyunları yarın başlıyor" denildi. 4 perdede hükümet kurulması için yapılacak görüşmeler okuyuculara aktarıldı.

15 EKİM 1995: DEMOKRASİ! HEMEN TÜRKİYE GÜVENOYU İSTİYOR
15 Ekim 1995'te "DEMOKRASİ! HEMEN TÜRKİYE GÜVENOYU İSTİYOR" başlığıyla koalisyonda yaşanan kriz gündemdeydi. TAKVİM Gazetesi haberi, "12 Eylül sonrasında, yıllardır birbirinin düşmanı iki partinin koalisyon hükümeti olarak iktidara gelmesiyle umutlandığımız demokratik Türkiye özlemi, çıkarlar uğruna zedeleniyor." okuyucularına duyurdu.

17 EKİM 1995: TANSU BİTMEDİ
17 Ekim 1995'te "TANSU BİTMEDİ" başlığıyla koalisyon kurma görüşmelerinde 24 saatte yaşananları TAKVİM Gazetesi manşetine taşıdı. Haberde, "Ankara'da son 24 saat içinde tarihi olaylar yaşandı. Güvenoyu alamamasına rağmen yılmayan Çiller, hükümet kurma görevini Yılmaz veya Cindoruk'a kaptırmadı" ifadeleri kullanıldı.

1 KASIM 1995: İPTAL KARMAŞASI!
1 Kasım 1995'te TAKVİM gazetesi siyasette yaşanan krizle ilgili "İPTAL KARMAŞASI!" manşetini attı. Haberde, "Erken Genel seçim 24 Aralık'ta yapılacak mı, yapılamayacak mı? Yüksek Seçim Kurulu gönülsüz. Seçilme kuşkusu taşıyanlar isteksiz. İptalciler ise 90 imza atıyor" ifadeleri kullanıldı.

3 KASIM 1995: MASKELER DÜŞTÜ
3 Kasım 1995'te "MASKELER DÜŞTÜ" manşetiyle erken seçim tartışmalarının kimin hangi partiyi desteklediğini ortaya çıkardığını belirten TAKVİM Gazetesi'nin haberinde, "Erken seçim, memurlara değil siyaset yapmayı, sendika bile kurmayı yasaklayan Türkiye'de kimin hangi partinin yanında olduğunu ortaya çıkardı" denildi.

5 ARALIK 1995: SEÇİME İPTAL YOK
5 Aralık 1995'te TAKVİM Gazetesi "SEÇİME İPTAL YOK" başlığıyla siyasette yaşanan krizi bir kez daha manşetlerine taşıdı. "Küskün milletvekillerinin, seçimi iptal ettirme girişimi başarısız oldu" ifadeleri kullanılan haberde, "118 imzayla Meclis'i toplantıya çağıran küskünler, dün yapılan iki oylamada da Meclis'in toplanabilmesi için yeterli 150 milletvekili sayısını bulamadılar" denildi.

25 ARALIK 1995: İLK BASKI MERHABA KOALİSYON
25 Aralık 1995'te "İLK BASKI MERHABA KOALİSYON" başlığıyla okuyucularına seçim sonuçlarını duyuran TAKVİM Gazetesi haberinde, "DYP, RP ve ANAP arasında benzeri görülmemiş bir yarış yaşanıyor. Birinci parti hala belli değil" ifadeleri kullanıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN