Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:
Herkesin ürettiği güçlü bir Türkiye, dışarıya el avuç açmayan bir Türkiye inşa edeceğiz. Üreten Türkiye; yeri geldiğinde komşularına ve dünyaya yardım yapabilecek güce ve kapasiteye sahip bir Türkiye demektir.
Neyi nasıl üreteceğimizi çok iyi bilmek zorundayız. 21. yüzyıl ekonomisi tarım-sanayi ekonomisi değil bilgi ekonomisidir. Hangi ülke bilgi üretirse o ülke hızla büyür ve kalkınır. Bilgiyi üniversitelerde üreteceğiz. O nedenle bizim iktidarımızda üniversitelerde her türlü düşünce özgürce karşılanacak.
Hiç kimse farklı düşündü diye üniversiteden atılmayacak. Üniversiteler birer bilgi yuvası olacak. Üniversitelerin ürettiği bilgiler sanayici tarafından elle tutulur metaya dönüştürülecek.
Açık ve net söylüyorum, Millet İttifakı iktidarında biz başkalarının pazarı değil üreten ve dünyaya mal ihraç eden bir ülke olacağız. İddiamız güçlü ve kuvvetli.
20. Yüzyıl petrol yüzyılıydı ve petrol savaşları vardı. 21'nci yüzyıl çip savaşlarıdır. Çipi kim üretecek? Çipin nerede üretileceğine biz karar vereceğiz. Yani bilgi üretenler karar verir. 21. Yüzyılın Türkiye'sinin temel hedefi bilim, sanayi ve teknolojide çip üreten bir ülke olmak. Hedefi yüksek koyacağız ve o hedefi mutlaka yaklaşacağız.
YERLİ ÇİP ÜRETİLEREK TANITILMIŞTI
Ancak, Kılıçdaroğlu'nun vaat olarak bahsettiği yerli çip üretimi geçtiğimiz yıl hükümet tarafından yapıldı.
Teknolojinin yerlileştirilmesinde önemli adımlar atan TÜBİTAK ve ASELSAN, tamamen yerli ve milli imkanlarla ürettiği Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi ile işlemciyi tanıtmıştı.
Alanında en iyi 55 mühendis ve 25 teknisyenin, gece-gündüz çalışarak Türk savunma sanayinin mikroçip ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı stratejik üsse girilmişti. Çipin hem tasarımı hem de üretiminin yapıldığı merkezde, başta Roketsan olmak üzere, Aselsan ve TÜBİTAK Sage'ye üretim yapıldığı bildirilmiş, Türkiye'nin otomobili TOGG için de üretim yapabilecek yetkinliğe sahip olduklarını söyleyen YİTAL Sorumlusu Dr. Aziz Ulvi Çalışkan, "Bu konuda hazırlık dönemindeyiz, yakında onların kapısını çalacağız" ifadelerini kullanmıştı.
UEKAE Enstitü Müdürü Erdal Bayram ise "Algoritmasından, çipine kadar tüm bilgi güvenliği bileşenlerini kendisi tasarlayıp üreten ülke sayısı 5-6'yı geçmez. Biz de bunlardan biriyiz" diyerek bu alandaki yetkinliğimize dikkat çekmişti.
YILLARDIR HİZMET VEREN KONSEYİ "KURACAĞIZ" DEDİ!
Öte yandan Kılıçdaroğlu İzmir'de yaptığı konuşmada iktidara gelmeleri durumunda Ulusal Vergi Konseyi kuracaklarını ifade etti. Ancak Kılıçdaroğlu'nun kurmayı planladığı konsey, yıllardan beri Türkiye'de aktif olarak hizmet veriyor. 1992 yılında kurulan Vergi Konseyi o dönemde kısa süreli çalışırken 2003 yılında yapılan düzenlemeyle yasal bir statüye kavuştu. O günden günümüze kadar hizmetlerini sürdüren konseyin internet sitesinde de kurumun yaptığı faaliyetler yer alıyor.
Ulusal Vergi Konseyi'nin internet sitesinde de kurumun 2003 yılından bu yanaki tüm faaliyetleri sıralanıyor.
NEBATİ'DEN YANIT: SANA İYİ BİR DANIŞMAN ŞART OLDU
Yıllardır hizmet veren Vergi Konseyi'ni yeniden kurmayı vadeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den yanıt geldi.
Nebati, "Belli ki attığımız sayısız adımları ve icraatlerimizi takip etmekte zorlanıyorunuz. Daha önce ifade etmiştim bir kez daha hatırlatayım. İcraatlerimiz hakkında güncel ve sağlıklı bilgiler edinebileceğiniz iyi bir danışman size artık şart olmuştur!" dedi.
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Bir konuşmanızda Ulusal Vergi Konseyi'ni kuracağınızı ifade etmişsiniz. Ancak, ülkemizde sonuç odaklı ve tarafsız vergi politikalarının oluşturulmasına katkı sunan, kurumlar ve mükellefler arasında köprü vazifesi gören, ortak akıl ve uzlaşıyı hedef almasıyla sistemin tüm paydaşlarının güvendiği bir "Vergi Konseyi" zaten halihazırda vardır. 2003 yılından bu yana "Ortak Aklın Bereketi" ilkesiyle hareket eden ve bir danışma organı olan Vergi Konseyi'nin çalışmalarına, Bakanlığımız temsilcilerinin dışında birçok değerli akademisyen, uzman üyeler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kamu kurumu temsilcileri katkı sağlamayı sürdürmektedir. Sizin de bilmeniz gerektiği üzere; mali saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkeleri gereğince, hangi gelir kaynaklarından ne kadar vergi toplandığını ve hangi hizmetler için ne kadar harcama yapıldığını gösteren bütçe gerçekleşmeleri, gelir ve gider kalemleri itibarıyla Bakanlığımız internet sitesinden her ayın 15'inde düzenli olarak kamuoyumuzla paylaşılmaktadır. Ayrıca, bir yılda elde edilen gelirler ile yapılan kamu harcamalarının program bazında şeffaf ve ayrıntılı olarak gösterildiği bir önceki yılın Merkezi Yönetim Bütçesi uygulama sonuçları, TBMM tarafından Kesin Hesap Kanunu ile onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlanmakta ve Sayıştay tarafından denetimi yerine getirilmektedir. Bunlara ilave olarak, vatandaşlarımıza hesap vermek adına, bütçe gelir ve giderlerini daha yalın ve anlaşılır bir şekilde izah eden "Vatandaş Kesin Hesap Raporu" ve "Vatandaşın Bütçe Rehberi" isimli raporları da yayımladığımızı hatırlatmak isterim.
Sayın Kılıçdaroğlu, Belli ki attığımız sayısız adımları ve icraatlerimizi takip etmekte zorlanıyorunuz. Daha önce ifade etmiştim bir kez daha hatırlatayım. İcraatlerimiz hakkında güncel ve sağlıklı bilgiler edinebileceğiniz iyi bir danışman size artık şart olmuştur!